Военен анализ: Кой е най-силен на Балканите – българи, сърби или хървати?

В класацията България е поставена на 67 място от 133 страни
4 сеп 2017 12:30, Елка Василева
180
Военен анализ: Кой е най-силен на Балканите – българи, сърби или хървати?
Снимка: архив, Reuters

Специализираният военен портал Global Firepower подреди армиите по света според тяхната сила.

Сред 133-те държави присъстват почти всички балкански страни.

Сред най-силните армии в света са очаквано САЩ, Русия, Китай, Индия, Великобритания, Франция, Южна Корея, Германия, Япония и Турция, посочва Global Firepower.

Най-силната армия на Балканите според статистиката на западния портал е тази на Гърция, класирана на 28-о място в света. Следват Румъния – 42 позиция, Унгария – 63 място, както и България и Хърватия съответно на 67 и 68 място.

В класацията Сърбия е поставена на 83 място. Преди нея са страни като Грузия, Зимбабве и Кувейт.

Сърбия все пак не е с най-слабата армия на Балканите според класацията – зад нея остават Албания (90), Словения (113), Босна и Херцеговина (121) и Македония (122), докато Черна гора изобщо не е включена в списъка.

Global Firepower е оценявал военната мощ по 55 критерия като диверсификация на въоръжението, численост, огнева мощ.

Ядреното оръжие не е било взето предвид, на някои морски сили са отнемани точки, а на други страни, които нямат излаз на море, не са отнемани точки, тъй като имат силна речна флотилия.

Военният анализатор Андрей Млакар, цитиран от Sputnik Srbija, казва, че критериите са "безлични, раздути и доста неясни".

По отношение на Балканите според Млакар картината е доста реалистична, но все пак има "залитания", когато става дума за Словения и Хърватия, които са членки на НАТО, пише сръбският "Блиц".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
7
 
11
 
! Отговори
САЩ, НАТО и ЕС са ВР преди 6 години
и то най-зъл на БЪЛГАРИЯ. За 1300 години само няколко робста е имало. Това е последното, но най-лошото. За 28 г съкратиха българите с 1/3. Даже турците не успяха за 500 години. След още толкова няма да има БЪЛГАРИ ТУК. ЗАТОВА: СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!
63
7
 
10
 
! Отговори
az преди 6 години
За 20 години закриха , продадоха и претопиха всичко свързано с армията ... няма никаква армия в България всичко е минало до 89 след това е само разруха.
62
6
 
4
 
! Отговори
до Циника преди 6 години
Е то се вижда, че НАТО теб лично вече не може да опази. Доста ФИПРОНИЛ си хапнал от ЗАПАДНАЛАТА ЕВРОПА
61
1
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Къде е ра пона с бананите...и тоалетната хартия?? Демократ ли беше...у нас ...и само у нас феномена "каскетни гъзомийничета" ..ни прави това...което сме - рудофилски отпа дък...затънал до гуша в болшевишки ***!Народ , който не се учи от историята...заслужава съдбата си
60
5
 
10
 
! Отговори
ЙЕМЕН ПОКАЗА преди 6 години
че само с пари не се печелят войни. СА потънаха в пясъците на ЙЕМЕН. Така наречената Международна коалиция на Арабското НАТО се изложи ТОТАЛНО. Ако САЩ продължат да дразнят ПУТИН много скоро можем да видим хуситите да играят танци в МЕКА - най-големия съюзник на САЩ в Близкия Изток. А ИЗРАЕЛ ще има 100 пъти да премисли дали да дава дронове на ГРУЗИЯ, УКРАЙНА и тем подобни васали на САЩ
59
11
 
17
 
! Отговори
Циник до 65 преди 6 години
Ъхъ ...пази ни дядо ти Иван...така ни пази 45 години ...като пр асета в ***....и нямаше Лидл...Кауфланд...имаше кореком...с мазни отпечатъци на българите облечени с джинси Рила...и маратонки ромика...чакащи по 10г. за Лада Трабант...и Москвич!Опазил те е дядо ти Иван...под моста...докато господ е ръсил мозък...и капчица не е паднала на празния дамаджан - дено ти служи за глава...безроднико!
58
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 64Много велики армии са ставали за смях пред напръв поглед слаб и зле въоръжен противник, в реални военни действия влияние оказват много фактори, историята познава много случаи
57
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На бунт срещу НАТО! Здравей, Свобода!
56
6
 
6
 
! Отговори
до Калеко преди 6 години
Ти както обикновено говориш полуистини. Това което си написал по-долу си е факт, но все пак по време на комунизма сме имали също много силна армия разбира се благодарение на СССР. Аз също съм против комунизма, но всяка политическа система си има негативи и позитиви. Така че само с плюене не става.
55
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баси тъпата статия. Та кво имаме да делим със сърбите не можах да разбера , че да си мерим............армиите
54
14
 
10
 
! Отговори
НАТО НИ ПАЗИ преди 6 години
само от РУСИЯ да не вземат българите да викнат пак ДЯДО ИВАН на помощ. Аз не съм учил за случай в 1300 г. ни история АНГЛОСАКСИ, НЕМЦИ и ФРАНЦУЗИ да са са си мръднали пръста за БЪЛГАРИТЕ. А да, дават сега пари за лагери за ПАКИТА тук, да не ходят ТАМ. Е това са нашите пари, които ограбват с БИЛА, КАУФЛАНД, ЛИДЛ и МОЛОВЕ
53
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТуция ще помете България за минути ако се наложи. Турската армия е една от най-добрите армии в НАТО. А българия няма армия, има една разпасана команда от наемници и два самолета които не могат да летят.
52
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ е единствената страна в историята която използа ядрени оръжия срещу цивилно невъоражено население и изби стотици хиляди цивилни. САЩ е страна военнопрестъпник.
51
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 56Това са фактите, въпреки доброто окомплектоване на турския аскер, той е неефективен, от повече два века нямат спечелна война, да не говорим че в наши дни и с едно ПКК немогат да се справят вече 50 години
50
2
 
6
 
! Отговори
Циник до Гошу преди 6 години
Зарязаха....ЗАГУБИХА...СЕМАНТИКА КОЛЕГА....СЕМАНТИКА!!!!И бл ядовете откраднаха плановете на атомната бомба от американците...но това са подробности....както и ракетите ФАУ1 и 2 на Ввернер фон Браун....учен на 3ия РАЙХ...А ПОСЛЕ БАЩА НА АМЕРИКАНСКАТА АСТРОНАВТИКА...ВАЖЕН Е РЕЗУЛТАТА (КРАЙНИЯ)!ТАКА ЧЕ...ЩЕ МЕ ИЗВИНЯВАШ...АЗ СЪМ ПРАВ...А ТИ НЕ СИ!!:-)
49
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сърбия все пак не е с най-слабата армия на Балканите според класацията"Пълни глупости. Сърбия е с по-силна армия от нашата ако се погледне въоръжението и в експлоатационен статус. Тук дори не отварям въпрос за опита на сръбската армия, която 90-те години водеше воини. Ние имаме точно 0 практически опит!
48
3
 
5
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименЗабравяш, че сме съюзници в НАТО. Аскерът като изпие едно шербет кайве в София следобед и вечерта ще се прибере дома- в Станбул, да си сърба чайчето с баклава.
47
6
 
7
 
! Отговори
НАЙ-ВЕЛИКИЯ преди 6 години
военен марш ПРОЩАНИЕ СЛАВЯНКИ е написан 1912 г от руския военен музикант Василий Иванович Агапкин по повод заминаването на български войски на ЮЖНИЯ ФРОНТ с ТУРЦИЯ
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКакво е станало с България на три морета....Абе ти глупав ли си, правиш ли се на такъв...Кога България в последните 70 години е правила каквито и да е било стъпки към тея "три морета" ? Кога в последните 70 години български държавник, политик или дипломат е изявявал претенции към въпросните "три морета" ? За недоразбралите мислители - България няма държава, с която да поддържа дори лоши дипломатически, а какво остава за конфликт, който да налага въоръжаване, каквито турците имат бол
45
2
 
8
 
! Отговори
Един преди 6 години
Ядрените оръжия не били взети предвид, на едни били добавяни точки щото така, на други били отнемани точки щото онака - един вид стъкмистика в пълна сила.