Военен анализ: Кой е най-силен на Балканите – българи, сърби или хървати?

В класацията България е поставена на 67 място от 133 страни
4 сеп 2017 12:30, Елка Василева
180
Военен анализ: Кой е най-силен на Балканите – българи, сърби или хървати?
Снимка: архив, Reuters

Специализираният военен портал Global Firepower подреди армиите по света според тяхната сила.

Сред 133-те държави присъстват почти всички балкански страни.

Сред най-силните армии в света са очаквано САЩ, Русия, Китай, Индия, Великобритания, Франция, Южна Корея, Германия, Япония и Турция, посочва Global Firepower.

Най-силната армия на Балканите според статистиката на западния портал е тази на Гърция, класирана на 28-о място в света. Следват Румъния – 42 позиция, Унгария – 63 място, както и България и Хърватия съответно на 67 и 68 място.

В класацията Сърбия е поставена на 83 място. Преди нея са страни като Грузия, Зимбабве и Кувейт.

Сърбия все пак не е с най-слабата армия на Балканите според класацията – зад нея остават Албания (90), Словения (113), Босна и Херцеговина (121) и Македония (122), докато Черна гора изобщо не е включена в списъка.

Global Firepower е оценявал военната мощ по 55 критерия като диверсификация на въоръжението, численост, огнева мощ.

Ядреното оръжие не е било взето предвид, на някои морски сили са отнемани точки, а на други страни, които нямат излаз на море, не са отнемани точки, тъй като имат силна речна флотилия.

Военният анализатор Андрей Млакар, цитиран от Sputnik Srbija, казва, че критериите са "безлични, раздути и доста неясни".

По отношение на Балканите според Млакар картината е доста реалистична, но все пак има "залитания", когато става дума за Словения и Хърватия, които са членки на НАТО, пише сръбският "Блиц".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
18
 
! Отговори
123 преди 6 години
Естествено Турция
83
4
 
10
 
! Отговори
хммм преди 6 години
нещо ми убягва в началото на тази статия. Каква е тази Ю. Корея на 7мо място а северна въобще я няма? И това подреждане? Тоя който е писал статията няма връзка с мозъка.
82
8
 
10
 
! Отговори
АЛЕКО, не КАЛЕКО преди 6 години
до Алеко Калеко- Майна, преброй си бръмбарите в главата. 2 МЛН са вече жертвите на НАТО ТУК. ДОСЕГА
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Професора Още един за ПД,, 4-ти километър"
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кипър не е Гърция и не е член на НАТО.
79
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТЪРЦИЯ СЪЮЗНИКТова са пълни глупости война между Турция и Гърция не е имало по време на кипърската криза! Вземи да прочетеш реално какво се е случило в Кипър, а не да ми пишеш простотии.
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От статията излиза че Унгария е на Балканите...Шапка ви свалям на образованието и общата култура. Ясно ми е, че като няма новини трябва да се измислят такива, но е доста важно да се мисли като се преписва
77
19
 
3
 
! Отговори
ТЪРЦИЯ СЪЮЗНИК преди 6 години
Един виц би звучал по-смислено. ТУРЦИЯ нападна ГЪРЦИЯ 1973 като членове на НАТО. А ГЪРЦИЯ официално поиска от НРБ, член на ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР да отвори границите за техни войски да минат през РОДОПИТЕ и да ударят в гръб турците....
76
11
 
15
 
! Отговори
АЛЕКО, не КАЛЕКО преди 6 години
Хайде на не казваме пак КОЛКО СОФИЯНЦИ избиха ДЕМОКРАТИТЕ с бомби 1943г. Не ми се повтаря факта, че ГЕРМАНИЯ не ни е върнала МИЛИАРДИ защото цялата "икономика" на 3 Царство работеше да храни РАЙХА на фронта. 1 лев не са върнали. Само геройството на БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ и жертвите позволиха след войната да запазим ЮЖНА ДОБРУДЖА. Която не ХИТЛЕР ни е върнал, а страхът на румънците от чичко СТАЛИН да не си поиска БЕСАРАБИЯ, ние да ги подпрем от юг
75
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тук пишат много увредени хора - Турция щяла да ни нападне!? Да оставим на страна, че реално и фактически ние сме съюзници, но кой ще допусне това? Тръмп може би ще си замълчи, а Меркел, Мей и Макрон ще изпраят поздравителна телеграма на Ердоган? Това са толкова смешни неща, че е лудост дори да се коментират.
74
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе видяхме силата на турскаъа армия, миналата година по време на т.н преврат, за мен лично това е доста зле организирана армия
73
2
 
19
 
! Отговори
Fazan преди 6 години
"Тук дори не отварям въпрос за опита на сръбската армия, която 90-те години водеше воини. Ние имаме точно 0 практически опит!" И по-добре така да си остане, че и без войни се трепем по пътищата(и не само там...) и сме кандидати за червената книга! Само война ни липсва! А, и реално нямаме никаква армия или бойна техника! Статията за мен е фейк!
72
7
 
9
 
! Отговори
до Циника преди 6 години
Много наивен си. В ЕВРОПАТА става както каза ТИКВАТА каквото каже МЕРКЕЛ. А МЕРКЕЛ или са я хванали за ... или англосаксите ще я манипулират докато срине ЕВРОПА сама с политиката на отворени врати за емигранти. На проекта ЕС му слагат кръст, защото САЩ и СИТИТО няма да допуснат друг център на сила. Както докараха ХИТЛЕР на власт и го насочиха на ИЗТОК сега пак с ръцете на французи и поляци се опитват да сблъскат ГЕРМАНИЯ и РУСИЯ. А БЪЛГАРИЯ както винаги е между ГОЛЕМИТЕ ШАМАРИ
71
7
 
24
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До АЛЕКО, не КАЛЕКО ... Тука има едни другари и товарищи, които постоянно ни напомнят за американската бомбардировка над София, но винаги пропускат да споменат рушките такива, когато през 1915 и 1916 г. рушки миноносци бомбардират Варна и Балчик, за да подкрепят тези с/у които България се бори за своята национална цялост през междусъюзническата и 1-та световна война. Благодарение на подкрепата на ***, Румъния ни отне цяла Добруджа, а благодарение на Германия си върнахме поне южната и част
70
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България реално няма нужда от армия, единствената пречка е че в НАТО има норми които трябва да изпълняваме. Много страни в ЕС дори нямат авиация да речем, но какво от това!? Българина не може да проумее че голямата армия е много тежко бреме за цялото общество, защото тя трябва да издържа, а в същото време реално бездейства.
69
1
 
11
 
! Отговори
Митак преди 6 години
До НАТО НИ ПАЗИАз пък не съм чул в историята Русия да ни е помогнала, колкото те са ни помогнали, толкова са ни помагали и турците по същото време
68
6
 
2
 
! Отговори
до Циника преди 6 години
ти да не си фашист бе отворко...
67
4
 
14
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 60Ко речи.Сръбската армия е гола вода като нашата.Толкова е силна че останаха един окръг.
66
9
 
10
 
! Отговори
САЩ, НАТО и ЕС преди 6 години
са ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ
65
3
 
12
 
! Отговори
Циник до 73 преди 6 години
Отварачко ( хоремашка ) къде си прочел да славя НАТО? Къде бе отварачко? Ако нещо ме отвращава повече от мужиците с бълхите и *** - това са демократизаторите от ФАЩ!!Аз съм за силна...независима Европа!!!А ти...и други *** се люшкате между краварите...и мужиците!!