Троянски кон в ЕС? Проблемът с руското влияние у нас

Марк Галеоти с коментар по темата пред Bloomberg TV Bulgaria
11 сеп 2017 17:15,
455

Проблемът с руското влияние в България от една страна се крие в това, че държавните институции остават относително слаби, което означава, че Москва има възможност да създава връзки и да прониква в страната. На второ място, самите българи имат голям афинитет към Русия в исторически, културен, езиков план.

Това каза за "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев старши анализаторът в Европейския съвет за външна политика Марк Галеоти. Той е автор на доклада "Контролиран хаос: Как Русия управлява своята политическа война в Европа", според който България е най-податливата на руско влияние страна в ЕС.

"Де факто Русия иска да има в лицето на България своя троянски кон в Европейския съюз", посочи събеседникът в предаването.

"Дори само ако се разхождате по улиците в София, ще ви направят впечатление многото улици с имена на руски царски генерали, многото руски бизнес. Много руснаци избират и България за почивка", добави той.

Как в доклада си Галеоти е стигнал до извода за изключително голямата уязвимост на България на руско влияние?

"На първо място, чрез разговори с хора в Москва. Разговарях с хора от руските служби. Всички те се оплакват от разширяването на НАТО на изток. Но когато става въпрос за България, те виждат възможност. Възможност България да бъде троянски кон както в Северноатлантическия алианс, така и в ЕС", каза още Галеоти.

"Повечето българи са патриоти. Но трябва да разберем какво означава това понятие. За някои това значи да са против Русия и да гледат на Запад. За други това пък се изразява в изграждането на своеобразен среден път, мост между Европа и Русия. Именно те могат да бъдат податливи на руските усилия", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами те руснаците уж и Тръмп избраха ама такава мотика настъпиха..........Сега Обама ще им се види като майчина милувка...
17
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пък на мене София ми прилича на арабски халифат. Дане би да сме троянска овца и на арабите.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Зозо Я като си толкова грамотен посочи къде в Лисабонският договор се посочва, че ЕС има знаме ?
15
41
 
24
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
Проблемът с руското влияние в България от една страна се крие в това, че - ВЕЧЕ ЦЯЛО СТОЛЕТИЕ СЕ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ ,ЧЕ РУСНАЦИТЕ ОСВОБОДИЛИ БЪЛГАРИЯ БЕЗ ДА ИМАТ НЯКАКВИ ИНТЕРЕСИ ОТ ТОВА ! ВНУШАВА СЕ НА БЪЛГАРИТЕ ,ЧЕ ТРЯБВА ВЕЧНО ДА СА БЛАГОДАРНИ ВЪПРЕКИ ЧЕ ЗА ТАКА НАРЕЧЕНОТО ОСВОБОЖДЕНИЕ БЪЛГАРИЯ ПЛАТИ НА РУСИЯ ТОНОВЕ ЗЛАТО ! КРИЕ СЕ И НЕГАТИВНОТО ОТНОШЕНИЕ НА РУСИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ СЛЕД ВТОРАТА СВ. ВОЙНА ! ЕДНО ШЕПА ПОЛЕЗНИ И.ДИОТИ ВНЕДРЕНИ ВЪВ ВЛАСТТА УСПЯХА ДА ВИ ПРОМИЯТ МОЗЪЦИТЕ !
14
8
 
35
 
! Отговори
Голата истина преди 6 години
А бе тия русофоби що освен по медиите никъде не съм ги срещал? На скоро бях в компания с едни герберасти и там едни руски песни...... За родину! и т.н. Питах ги що тъй правят а те казаха че цялата им партия е правена по образец на Единна Росия и такива русофоби като като оня с досиетата дето ги напусна са само за заблуда на американците.Те били ЕС щот от там идвали кинтите но от Русия не се отказвали щот и от там още капе.Какви генерални истини казват хората на смес от водка и бърбън!
13
12
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
По принцип сме прости и ограничени,обаче парите на ЕС не са за изпускане,това е максимата на всеки средностатистически комунист и настоящ социалист.Демократите у нас са пренебрежимо малко затова и нямат достъп до властта
12
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно колко пъти "Днес" ще пускат един и същи материал с "Полезният ***"- Марк Галиоти.
11
13
 
55
 
! Отговори
Най просто преди 6 години
Русия построи АЕЦ Козлодуй за да има евтин ток ,а Европа закри АЕЦ Козлодуй за да има скъп ток и да няма индустрия,е как да вярвам на Запада който има Българите за ман га ли и ***,и купува на кило БГ политици за да бъде зле държавата,и бедни хората!?
10
46
 
24
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 6 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
9
11
 
50
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
"Дори само ако се разхождате по улиците в София, ще ви направят впечатление многото улици с имена на руски царски генерали"Тоя какво иска,имена на американски генерали?Нали си има паметник на авиотерористите пред хамериканското посолство,това да коментира!
8
46
 
24
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Русофилството трябва да бъде квалифицирано като национално предателство в НПК и да се наказва с минимум 20 год. затвор, конфискация на имуществото и лишаване от българско гражданство. Само тогава България ще стане нормална държава.
7
11
 
46
 
! Отговори
рж преди 6 години
тия на запад си напълниха джоба от бизнес с русия а за нас само това разправят - влияние влияние...
6
44
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
... Имено те могат да бъдат податливи на руските усилия...За 2 бири палят знамето на ЕС на яз. Копринка. Слабограмотни, продажни мамелюци! Всекидневно молещи се пред портрета на сатрапа Путин.
5
19
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-*** и антибългарска статия отдавна не бях чел.
4
4
 
35
 
! Отговори
пак преди 6 години
Глупости ....
3
19
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На второ място, самите българи имат голям афинитет към Русия в исторически, културен, езиков план.Какво от това ще хвърляте хора в затвора, защото харесват Русия ли? Този да си мери приказките.
2
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е оная гаванка с мантрите за един народ, език и култура?
1
43
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Налазвайте каскети!!! Ще има рубли!!!