100 г. по-късно: Октомврийската революция – спорна тема

Част от хората смятат, че тя е бедствие, други - тласък за развитие
Обновена: 13 окт 2017 07:47 | 13 окт 2017 07:41,
135
100 г. по-късно: Октомврийската революция – спорна тема
Снимка: архив Reuters

Бедствие или тласък за развитие е Октомврийската революция? 100 години след нея мнението на руснаците е разделено, показва публикувана вчера анкета на руския институт ВЦИОМ, цитирана от Франс прес.

Революцията от 1917 г. "даде тласък на обществено-икономическото развитие на страната", смятат 38 процента от анкетираните в това проучване, извършено от 3 до 5 октомври сред 1800 души в 46 руски области, информира БТА.

За 13 процента от запитаните целта на болшевиките е била да дадат "властта на народа, заводите на работниците и земята на селяните", както гласи известният лозунг от онова време.

Всеки пети руснак (19 процента) пък смята, че това е било "държавен преврат", а за 14 процента от анкетираните революцията "е спряла обществено-икономическото развитие на страната". Освен това 13 процента са убедени, че тази революция е била "бедствие" за страната.

По друг въпрос около 60 процента изразяват симпатия към цар Николай Втори, когото болшевиките разстрелват през 1918 г. с жена му и петте им деца. 53 процента обаче симпатизират на заклетия му враг, водача на революцията Владимир Илич Ленин.

Затова пък почти всички запитани (92 процента) са съгласни, че не трябва да има нова революция в днешна Русия. Такъв вариант се подкрепя само от 5 процента от анкетираните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
2
 
! Отговори
Циник до 102 и 103 преди 6 години
Селяни....че сте такива - е видно!Не е срамно!Срамно е когато мозъците, и манталитета ви са такива!Не ви обиждам...как да се състезавам с природата?Тя отдавна го е направила!
102
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизма е строи за 28 век,хората са на доста примитивно ниво за да го проумеят.Започвам да мисля ,че тук дори Демокрацията е доста напреднало течение,даже феодализма.
101
3
 
8
 
! Отговори
Руската империя преди 6 години
Беше унищожена от болшевики- евреиСрамота е че ушанките още бият чела пред Мумията...
100
3
 
3
 
! Отговори
Циника е простак преди 6 години
ама като всеки селянин се обижда ако каже , че е от село. Кажи си. Нищо срамно няма. Срамно е да си Т.ъп. Ама тогава нищо не помага. Ни сороски мангизи, ни възпитание с мотика
99
3
 
1
 
! Отговори
Абе Циник преди 6 години
теб с мотиката ли са те възпитавали, че тая дума я повтаряш като папагал
98
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вихри враждебние воют над нали..... За Путин ще гласуват около 75% , ако изборите са днес. А наще едвам стигат до 20-25% хаха.
97
2
 
4
 
! Отговори
Циник до Косю преди 6 години
Бедната държава Русия са я "ухажвали"...*** ти откъде да знаеш...прекалено си зает с мотиката, и ред до хоризонта...щеше да си чел откъде се е появила "Кехлибарената стая"...*** вие селяните - четете ( със сричане ) партийните бюлетини! СССР - колоса с глинени крака!
96
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 93Хмммммммммммм.........по-скоро ТИ СИ за усмирителна риза! То бива злобарско недомислие, елементарни съждения и направо пълен кр.е.те.ни.зъм!!!!
95
6
 
1
 
! Отговори
Косю преди 6 години
Бедната държава Русия се превърна в могъщата империя СССР. Какво ли щеше да е, ако революцията беше станала в Англия или Германия, както е редно.
94
1
 
3
 
! Отговори
Циник до 96 преди 6 години
По-добре си задай въпроса - защо по времето на началник Гешев - не са го правили?Ще ти/ви го напиша с голЯми букви - белким ви просветне!ВСИЧКО ОТ 44 ДО ДНЕС Е "БЛАГОДАРЕНИЕ" НА ДРУГАРИТЕ!!!!ДО ДНЕС!!!
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** А сега обират СУДЖУКА от частните месарници . И от частните мандри КАШКАВАЛЕЦ щипват редовно . Даже поредовно от СУДЖУКА . Цинично ,нали ? Гарантирано от ГЕРП.
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен На коя Партия . Като гледам днес повече БКП = ГЕРБ, отколкото БСП.
91
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Няма нищо спорно в това че т.н. революция е извършена от е.вр.еи ци.о..нисти със пари от западни банки , Шиф ,Морган .И започва погрома над християнството и православният народ . Избиването на над 12 милиона за 4-5 години . И накрая чичо Джо раздаде правосъдие на палачите . В рамките на закона създаден от тях .
90
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тоя сайт останали само 2ма ,3ма *** т.р.о.л.а да драскат н.ар.ко.мански небивалици. Затъпяването скоро ще стигне предела на възможностите им и те ще повтарят само две думи ПУТИН, КИМ, ПУТИН, КИМ, ПУТИН,КИМ докато не ги приберат и сложат усмирителни ризи. Аз бих ги избавил от мъките им мигновено, с най голямо удоволствие
89
2
 
5
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
За Сталин отдавна е известно, че е бил сътрудник на Охранката, както и цялото му политбюро. За размера на същинското влияние на Охранката вероятно никога няма да разберем, но вероятно тя е причината "старите болшевики" за няколко месеца да бъдат изтикани настрана от чисти руснаци, поляци и латвийци, както и обяснява сериозният процент висши царски офицери в току-що родената Червена армия.
88
2
 
7
 
! Отговори
Пророкът Гочо преди 6 години
След февруарските събития от 1917г. има поне три опита на болшевиките да вземат властта чрез съветите на войнишките депутати в Петроград - април (тезисите на Ленин),юли (Троцки в кауша,Ленин бяга във Финландия) и успешният "червен октомври."Самата болшевишка партия е нещо като лява секта на еврейския Бунд - затова всъщност бъка от евреи и болшевиките позволяват на Бунда да съществува чак до 30те години, но има сериозни доводи, че е била параван на царската тайна полиция.
87
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма нищо спорно това си е диктатура от най-чист вид и благодарения на нея измират около 100 млн. от цял свят, кое е спорното, не лъжете по-простите , че след това ще ви избиват
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До В ИЗРАЕЛНе можеш да хванеш пушката защото още едно време партията забрани на българина да има право да притежава оръжие .Днес понеже кадрите на Партията държат властта пак нямаш право да притежаваш оръжие.Много ти здраве!Сърди се на Партията!
85
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а как са рублите : курс на БНБ Руска рубла RUB 100 2.85923 , много искам да доживея бензиностанцията да затвори
84
1
 
7
 
! Отговори
СОРОСКИ ГНОМ преди 6 години
Това за коректното ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО да си го завреш ....