20 готвачи обгазени в сърцето на "Европа"

Сградата на Съвета на ЕС евакуирана дни преди срещата на върха
Обновена: 14 окт 2017 08:09 | 14 окт 2017 07:45, Екип на Dnes.bg
3
20 готвачи обгазени в сърцето на "Европа"
Снимка: Reuters

20 кухненски работници проявиха признаци на отравяне в новата сграда на Европейския съвет в Брюксел "Европа" в петък и 9 от тях бяха откарани с линейки по спешност в болница.

12-етажната сграда на Съвета бе евакуирана и отцепена през целия ден от множество полицейски и пожарни автомобили.

Готвачите са повръщали и са били с раздразнени очи, съобщават медиите. Девет от тях са откарани в спешното, а четирима са оставени под медицинско наблюдение в болница.

Според службата на Съвета причина за инцидента е токсично смесване на два почистващи препарата. От химическата реакция по между им се е създал гъст, задушлив дим, който е попаднал във вентилационната система на кухнята и е довел до обгазяването на намиращите се там хора.

Работещите в кухнята са се почувствали зле и незнаейки за какво става дума, службите за сигурност са опразнили сградата.
Разследването на инцидента показало, че става дума за технически проблем с вентилацията.

"Европа" е най-новата придобивка на европейските институциии дори още не е напълно изплатена. Тя беше открита в началото на годината. В нея се помещават офисите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на страните членки, включително и кабинетите на българските експерти.

В "Европа" се провеждат министерските срещи и събиранията на европейските лидери.

Инцидентът е заварил в сградата по-мало хора от обичайното, тъй като през октомври министерските заседания се провеждат в Люксембург. Доналд Туск също не е бил зад бюрото си, тъй като по това време се е срещал с румънския президент Йоханис в Букурещ.

Късно в петък вечер Съветът съобщи, че планираната за четвъртък и петък среща на върха на ЕС ще се проведе, както е предвидено в "Европа", и че всички следи от обгазяването вече са отстранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално. За да излиза по-евтино на запад се наема *** сг4н и най-важното колониален началник експерт по *** на мериннджейски задн.ици или експерт по прехвърлянето на отговорност - колониален партиен секретар. Важното е да има големи бели зъби, които при усмивка да наподобяват рула тоалетна хартия. Следват се протоколни правила и винаги пр0ст0тията се цени най-много - дава криле на *** тарикати по върховете.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това чистенето си е сериозна работа излиза, че трябва за миячи и чистачи да се назначат инженер-химици та да разбират от продукти с двойно предназначение иначе стават ето такива бели.