Москва и Анкара: Задава ли се нова "ледена епоха" в отношенията им?

В Русия не гледат с добро око на последните действия на Турция
14 окт 2017 19:19,
366
Москва и Анкара: Задава ли се нова "ледена епоха" в отношенията им?
Снимка: архив Reuters

В петък стана ясно, че турските пристанища няма да приемат кораби, плаващи под какъвто и да е флаг, които идват от Крим. Това действие беше определено от Съвета на федерацията като "неприятелска стъпка", пише руската агенция ТАСС.

Първият заместник председател на комисията по отбрана и сигурност на Съвета Франц Клинцевич коментира, че тази забрана може да накара Русия да коригира отношенията между двете страни, а това би се отразило на съвместните действия на двете страни в Сирия.

Още по темата

Клинцевич не коментира дали обтягането на отношенията ще засегне икономическите връзки между Русия и Турция. От лятото на 2016 година Анкара и Москва върнаха приятелския тон в разговорите си и активираха редица проекти, особено в енергетиката. В резултат започна строителството на "Турски поток" и се активизира строителството на АЕЦ "Аккую".

Турция поръча и доставката на ракетни системи С-400, което се приема с известно напрежение в НАТО.

В Москва разглеждат последните действия на Турция като желание да се позиционира на световната карта, особено след очевидното захлаждане в отношенията със САЩ. "Никой не се съмнява в способността на Турция да провежда политика, която да отговаря на техните интереси", категоричен е Клинцевич.

Сега Русия внимателно анализира действията на Турция и прави впечатление и още една мярка на турските власти - усложняване на вноса на руска пшеница, нерафинирано слънчогледово олио и други селскостопански продукти.

В Москва на този етап оценяват този ход като отговор на руската забрана за внос на домати. Ситуацията не трябва да бъде наричана конфликтна, обясни вицепремиерът Аркадий Дворкович и допълни, че са в постоянен контакт с Анкара по този казус, пише РИА Новости.

Отношенията между двете държави веднъж вече бяха тествани и оцеляха след убийстовото на руския посланик Андрей Карлов в Анкара в края на 2016 година.

Последната официална среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин беше в Анкара на 28 септември. Двамата откриха икономически форум, а сред основните теми, които бяха обсъдени, беше ситуацията в Сирия.

Тезата, че Анкара се опитва да покаже независимост, среща потвърждение и в заявките на турския президент в началото на октомври, че Турция няма нужда от членство в ЕС.

Още новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още по темата: РусияТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
13
 
12
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
До Су 34Хе хе хе хеееее ... Все пак един приятелски съвет - почни да го зубриш турския и да преглеждаш Корана, докато все още имаш време. Защото ще се затрудниш да ги научиш тия работи само за една нощ! ;-)И какво стана, нали Путин щеше да замеря Ердоан с атомни бомбички, 10 метрови вълни над Истанбул, и други халюцинации на болния мозък български ... какво стана?!
43
0
 
8
 
! Отговори
БРАВО преди 6 години
От Сирия идват добри новини от войната с тероризма,последния голям град Меядин който беше под властта на терористите е освободен от Сирийската армия и ВКС на Русия....
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
двата дърти гея Ердо и Вова пак ли се скараха
41
4
 
9
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
До сутоА защо ревете все за турско робство бе бабаит. Сега последно имали турско робство цели 500 години или няма?
40
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин ако пусне Крим, ще си оправи отношенията и с Турция, и със САЩ, и с Европа, даже и в България пак ще се пеят руски песни официално. И ще се сбъдне мечтата му - да бъде признат за световен лидер, да бъде канен на всякакви срещи Г-еди-колко-си, а Русия да бъде приета като равна демократична страна.Но пусти лаком г^з, не пуска Крим! А пък и го е страх, че може да загуби изборите догодина, ако го направи!
39
2
 
7
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Не ги мислете тях,те ще се оправят преодоляха толкова кризи и това ще мине,важното е да има мир.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18 ....Преди ходеха с едни големи като раници...А колите им се теглеха от волове нали ?
37
13
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
До Ястреб ОсманлиятаНяма как да стане, вие не ставате за войници, нация от страхливци и овци сте.Щом световноизвестният писател Иван Вазов го е казал аз на него вярвам. Факт е, че сме ви били на Шипка, както и през 1912 г..За кви байряци ми разправяш?
36
10
 
4
 
! Отговори
True преди 6 години
Kirtacite ot Anadola plaznali iz cqla Evropa kato argati,che I na nas ni kopat kartofite I tiutiuna ot 150 godini kato glamavi...Ama po vestnicite babait do babaita.Edna turska lira veche e 2.20 leva,ama na USA,Russia I Germany tragnali da se otvarqt.Orientalska istoriq.S tragichen kraj.
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
казвал съм и друг път, че ерголям ... никак не е малък!на турция не и трябват с-400 ... трябва им само "мостра", т.е. технологията...да не забравяме, че ерголяма стреля от упор ... а сле половин година говорещият македонски го цуна за "добре дошъл"...никой по света не признава вероломното нахлуване в крим ...само нахлулите си го признават сами...
34
8
 
10
 
! Отговори
Osman преди 6 години
Русофилчетата вече се ошашавиха Ердо приятел ли е или враг. Побърка ги с тези маневри. Путин щял да дава команди..хаха. Джуджето може само да мълчи след като му свалят самолетчето и убият посланика. Изпитаха му мъжеството и видяха, че е силен само на приказки. Турците казваме: първо гледаме лафа, лаф ли е, но после гледаме човека, който го казва, човек ли е. Е от Путин само лафове.
33
1
 
1
 
! Отговори
zamir преди 6 години
До АнонименNeshto hubavo ako stane nyama znacheniye bg, tr
32
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие трябва да подкрепите Турция в борбата за независимост от фащ, защото ще дойде време и на вас ще е нужна подкрепа.
31
3
 
2
 
! Отговори
zamir преди 6 години
До ФАКТ!samo izkam da razbera ? BG az byah predi samir, sega sim Samir. Znaesh li kakvo se promeni ?
30
14
 
10
 
! Отговори
Май... преди 6 години
..на г-н Ердоган пак ще му се наложи да пълзи по корем в Москва...
29
12
 
10
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
За турциъте е валидна поговорката - идат като тигри, бягат като овци.Факт е, че се силеха да свалят Асад, а бяха позорно изритани от мирната конференция в Астана.Сега договорката с Путин им отреди да се бият с тези, които до вчера финансираха, а именно Джебхат Ан Нусра.
28
12
 
13
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Ердоган много лесно ще го натикат в миша дупка. Съвременната турска икономика бе изградена с европейски инвестииции от европейски фирми и се развиват благодарение на европейските пазари. Ако бъдат спрени европейските инвестиции и им бъде забранен европейския пазар, турската инономика ще рухне и Ердоган ще бъде прогонен с камъни. Впрочем Германия вече му обясни този сценарий и Ероган спря да се дръвчи на германците.
27
5
 
5
 
! Отговори
zamir преди 6 години
До ФАКТ!Nato dnes nishto ne e, vsichko se promenya. Koga shte razberete che vsichko ne e amerikanskite siedineni shtati ili siyuz na sotsialisticeski republiki ? Tova veche go nyama ?
26
16
 
6
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
До Ястреб ОсманлиятаФакт е, че именно ние българите ви спряхме от ЕС, когато нашите представители гласуваха въздържал се за членството на Турция в ЕС.Така, че скъпи мои туркофили, не се перчете на държава с 1300 годишна история за да не финиширате като Република Турция в международна изолация и хиперинфлация каквато имате в момента!
25
2
 
6
 
! Отговори
Kiffla преди 6 години
Аз пак се обърках. Последно, турците какви са - добри или лоши?