Москва и Анкара: Задава ли се нова "ледена епоха" в отношенията им?

В Русия не гледат с добро око на последните действия на Турция
14 окт 2017 19:19,
366
Москва и Анкара: Задава ли се нова "ледена епоха" в отношенията им?
Снимка: архив Reuters

В петък стана ясно, че турските пристанища няма да приемат кораби, плаващи под какъвто и да е флаг, които идват от Крим. Това действие беше определено от Съвета на федерацията като "неприятелска стъпка", пише руската агенция ТАСС.

Първият заместник председател на комисията по отбрана и сигурност на Съвета Франц Клинцевич коментира, че тази забрана може да накара Русия да коригира отношенията между двете страни, а това би се отразило на съвместните действия на двете страни в Сирия.

Още по темата

Клинцевич не коментира дали обтягането на отношенията ще засегне икономическите връзки между Русия и Турция. От лятото на 2016 година Анкара и Москва върнаха приятелския тон в разговорите си и активираха редица проекти, особено в енергетиката. В резултат започна строителството на "Турски поток" и се активизира строителството на АЕЦ "Аккую".

Турция поръча и доставката на ракетни системи С-400, което се приема с известно напрежение в НАТО.

В Москва разглеждат последните действия на Турция като желание да се позиционира на световната карта, особено след очевидното захлаждане в отношенията със САЩ. "Никой не се съмнява в способността на Турция да провежда политика, която да отговаря на техните интереси", категоричен е Клинцевич.

Сега Русия внимателно анализира действията на Турция и прави впечатление и още една мярка на турските власти - усложняване на вноса на руска пшеница, нерафинирано слънчогледово олио и други селскостопански продукти.

В Москва на този етап оценяват този ход като отговор на руската забрана за внос на домати. Ситуацията не трябва да бъде наричана конфликтна, обясни вицепремиерът Аркадий Дворкович и допълни, че са в постоянен контакт с Анкара по този казус, пише РИА Новости.

Отношенията между двете държави веднъж вече бяха тествани и оцеляха след убийстовото на руския посланик Андрей Карлов в Анкара в края на 2016 година.

Последната официална среща между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин беше в Анкара на 28 септември. Двамата откриха икономически форум, а сред основните теми, които бяха обсъдени, беше ситуацията в Сирия.

Тезата, че Анкара се опитва да покаже независимост, среща потвърждение и в заявките на турския президент в началото на октомври, че Турция няма нужда от членство в ЕС.

Още новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още по темата: РусияТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
4
 
! Отговори
zamir преди 6 години
До ФАКТ!Moshtna voda nikoga ne se interesuva s debit. Yasno li e ?
23
18
 
17
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До 666И как ще го натикат в миша дупка ми е много интересно.Като армията му е основна в Нато и без нея практически Нато го няма!Как ще го натирят като са 80 милиона огромен пазар и имат младо население правещо колите на Запада който е западаща цивилизация пълна с пенсионери а семействата са с максимум 2 деца.Кой и как ще го натика в миша дупка?
22
7
 
3
 
! Отговори
zamir преди 6 години
Mr.Luckyman,Predi 25 godini, mnogo umen uchitel mi kaza " Na ludiya ne mu gledat potnika, gledat kakvo virtshi" ? Krayat na edna eluzia e vyarno, no tova nishto ne oznachava. Turtsiya i Russia v tova polojeniye sa bratya.
21
14
 
12
 
! Отговори
666 преди 6 години
Ердоган е грандоман с психични отклонения щом се дръвчи на целия свят. Скоро ще го натикат в миша дупка или ще го очистят. Ще видим, кое от двете ще се случи.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАБРАНАТА НА ВНОСА НА ТУРСКИ ДОМАТИ В РУСИЯ Е МЕГА- СВЕТОВНА НОВИНА. БЕЗ НЕЯ НЯМАШЕ ДА СПЯ СПОКОЙНО!!!!! БЛАГОДАРЯ СЪРДЕЧНО НА РЕДАКЦИЯТА!
19
11
 
17
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До АнонименМи възраждат ги Русия огромна територия с ресурси която Путин увеличи с Крим.Ердоган пък разви дуржавата имат заводи индустрия и пътищата им са на европейски ниво висока раждаемост и са навсякъде.Западната цивилизация къде е "умните" немци са най-застаряващата нация в Света след Япония ама Япония е 140 милиона Германия 80 а Франция е вече алжирска колония!Така че....
18
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A vidqhte li kak naroda na Siriya posreshta turskata armiya s turski znamena i s lozunga dobre doshli v zemite si sinovete na Fatih
17
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия двамата са като някакви скелети изровени от бунището ня историята и двамата мечтаят за възраждането на провалили се империи, без да съзнават че стават само за смях с действията си
16
7
 
20
 
! Отговори
luckyman преди 6 години
Краят на една илюзия! "Не може от един чучур да текат едновременно и сладка и солена вода.." е казал на времето големият български политик земеделец Димитър Гичев.. Мисля, че нито Турция, нито Русия са вярвали напълно в трайността на съюза им! Сега и турскио поток ке пресъъне, а Местан след дълга, пак пауза ще се репчи за евроатлантизъм...
15
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, нали са братушки, защо са ни оставили 500г, да ни колят и бесят, и сега са първи приятели в с Турция.
14
11
 
24
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Eвропа и Сащ десетилетия обгрижваха и развиваха ислямските държави богати на петрол с цел да ги използват срещу Русия.Обаче нещата се извъртяха набралите сила ислямски държави като бумеранг се връщат към Европа и докато Сащ са далеч то за ЕС шансове няма!Почти съм убеден че Запада отново ще падне под Османско управление и този път не само Балканите а всички!
13
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казах Ви аз че пак ще се сджафкат, това е добре за нас, винаги когато най-големите врагове на България се карат по межди си е добре
12
17
 
37
 
! Отговори
емине преди 6 години
Казано е -На турчин вяра да нямаш.
11
12
 
23
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Какво може да направи Турция на Русия?Абсолютно нищо реално погледнато!Европа да му мисли Ердоган едва ли ще превземе Русия но Европа може едва са го спряли пред Виена и то унгарци и поляци!
10
20
 
36
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
Държавните дела са мътни и неясни за българина и затова не си хабете байтовете като ги използвате да обсъждате страни като Тюркийе или Русия. Правило нумеро уно в международната политика е че няма приятелства между държавите, а национални интереси. И мога да кажа че и Путин, несъмнено и Ердоан досега направиха най-доброто, което могат да защитят интересите на държавите си. И вие, мои приятели български, не се моткайте между краката на конете, че не ми се слуша повече врещене на агнета!
9
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея са като малки деца. Всеки месец се скарават и сдобравят.
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
99% от вас не разбират какво е Санстефански договор а то е точно Пазарлък , как да знаеш и разбираш нечии Договор който не е твой а чужд
7
8
 
26
 
! Отговори
Хохохо преди 6 години
От тази ледена епоха ще му измръзнат топките на Тайпи. След като се скара с американците, а сега и с уж новия му приятел Русия, не му останаха другарчета.
6
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май няма да има с400.
5
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То тук турците нямат думата, други ги командват както и нас де.