Тялото на Ленин - на Червения площад ли му е мястото?

Путин не проявява особен интерес към бъдещето на мавзолея
7 ное 2017 22:31, Елка Василева
99
Тялото на Ленин - на Червения площад ли му е мястото?
Снимка: архив, Reuters

Един ден тялото му все ще намери покой, но това няма да е скоро. Не и докато Ленин продължава да бъде тачен от много руснаци. И докато Путин е президент. Досега никой не е успял да се наложи, включително Православната църква, пише Дойче веле.

Този път дебатът бе подет от двама коренно различни политици - от известната телевизионна водеща и кандидатка за президент Ксения Собчак и от чеченския държавен глава Рамзан Кадиров. Президентът на Чечения смята, че е грешка "на Червения площад, в самото сърце на Русия, да е изложен ковчег с мъртвец в него". Ксения Собчак пък, която е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, обяви в интервю, че ако спечели президентските избори през март 2018 г., ще се погрижи за това Ленин да бъде погребан.

Този въпрос обаче в момента изобщо не е на дневен ред, подчерта говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Подобна позиция застъпва и Валентина Матвиенко, председател на Горната камара на руския парламент и някогашна губернаторка на Санкт Петербург.

Тя се надява да бъде намерен "безконфликтен" път за решаването на въпроса за погребението на Ленин. По думите ѝ все още имало много хора, за които Ленин имал голямо значение. Тези хора имали правото да настояват за това техните лични убеждения да бъдат уважавани. "Русия не се нуждае от нови конфликти", каза още тя.

Валентина Матвиенко, която минава за един от най-верните привърженици на президента Путин, вярва, че някой ден въпросът дали Ленин трябва да бъде погребан ще бъде зададен на национален референдум. "Това обаче няма да е днес, нито утре", заяви тя пред списание "Аргументи и факти".

Путин и балсамираният Ленин

Шефът на руските комунисти Генадий Зюганов се ядосва на подновената дискусия за балсамирания Ленин. Настояването за това да бъде погребан, според него, е абсурдно. Имало и други държави, които съхранявали телата на своите мъртъвци в мавзолеи. Неотдавна Зюганов се похвали, че Путин го бил уверил, че докато той е президент, Ленин нямало да изчезне от Червения площад.

Самият Путин не проявява особен интерес към бъдещето на мавзолея. В разговор с Дойче Веле неговият отговорник за човешките права Михаил Федотов сравни балсамирания основател на СССР с мумиите от "British Museum" в Лондон. И там се съхранявали телата на фараони и други владетели, без някой да им поставя цветя. Казано накратко: той не виждал защо да се занимава с въпроса за погребението на Ленин.

Култът към Ленин

Решението за балсамирането на водача на революцията и масовия убиец Владимир Илич Ленин е взето от неговия наследник Сталин. Първоначално, от 1924 нататък, тялото му е съхранявано в едно временно дървено помещение. Няколко години по-късно е издигнат мавзолеят - от бетон и гранит. Оттогава насам редица учени се грижат за мъртвеца - или за това, което е останало от него.

Приживе Ленин бе строго против култа към личността. Неговият най-доверен другар по време на т.нар. Октомврийска революция Лев Троцки, както и вдовицата на Ленин Надежда Крупская навремето са били против излагането на тялото му. След края на СССР, при управлението на президента Борис Елцин, бяха предприети множество опити за прекратяване на култа към мъртвеца. Руската православна църква също настоява Ленин да бъде погребан. Само че нито Елцин, нито църквата успяха да се наложат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29 Днешна Германия не е Хитлеристка Германия,но Русия на Путин, надмина СССР,който донесе на света мракобесието на комунизма,отречен като престъпен,както и фашизма.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До муспи30 Има книга"Световните сифилистици",прочети я,нищо не се крие.Просто в страната на промитите мозъци-Русия,не се говори за това открито.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 27 Госопди,какви разсъждения?Езичниците и техвите феове,винаги са итъпи.Фараоните нямат нищо общо с английската история,те са археологически и исторически артефакти,на които се наслаждава целият свят в музеите си.Имената на кораби и самолети се кръщават на древногръцки герои,египедски и прочее,също по целия свят,защото те са притежание на зивилизования свят и носят семантика,станали са нарицателно за "воля","смелост",бързина".Дори вСССР/Р,сия го правят това.Толкова ситъп,че ми се плаче.
29
2
 
4
 
! Отговори
муспи преди 6 години
До Анонимен - Предполага се, защото имал любовница, фанатизирана шведска социалистка и мащабна *** - но няма пряки доказателства, всичко се крие. Обаче е сигурно че е ранен с пистолет от еврейката Каплан, и при усилията на ЦК лекарите не му махат патрона, защото било опасно да се засегне важен нерв. Умира от отравяне от оловото.
28
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не мога да разбера едно, дойче веле да дава акъл, след като германия направи и двете световни войни. Даже съм толкова афектиран, че не ми се говори повече !!!!
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10 Блумбърг и Сорос си гледат работата и изобщо не се месят на азиатските езичници,да се кланят на мумии и да не си погребват вождовете,по правослеавен обичай.Те само констатират.Непогребването е много голям грях.
26
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо британците не погребат фараоните? Или да унищожат восъчните фигури? Култ към личността има в Британия и САЩ, защото кръщават кораби и самолети на президенти и крале. Самолетоносач "Роналд Рейгън".
25
3
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
След световната революция,всички щяха да бъдат РАВНИ.Някои бяха по-равни от други обаче.Вие пожелахте да заместите Господ с един антихрист,и затова след смъртта му го изложихте за поклонение насред Москва.Малка България също беше поробена от вас,и насред София изложихте клонинг на московския главорез.За ваш ужас обаче,руснаци и българи НЕ ЗАБРАВИХА Господа,а отритнаха вашите нови гнусни"божества",мястото на които е в екарисажа.Никога вече еврейски експерименти,свободи,равенства и братства.Амин!
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До муспи 9 Ленин е бил сифилистик,но специалистите могат да кажат,дали заедно с трупа му,руснаците са си консервирали и заразените клетки от него.
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо там ли стигнахте от номенклатурата. Винаги сте били продажни и сте се отказвали от идеите в името наѝ терена! Аз на 18 нямах възможност да ходя в мавзолея на Ленин.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В един стар виц се разказваше,че двама туристи помолили да видят мумията на Ленин,късно вечерта,на което,пазачите отговорили,че Музеят отдавна е затворен за посетители.Тогава,туристите донесли една каса водка и отново помолили да влязат в мавзолея и да видят мумията на Лунин.След което пазачите в един глас попитали:"Вие ли ще влизате,или ние да ви я изнесем?":)
21
8
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Дойче Веле е последния, който има право на глас относно тялото на Ленин! ;-)
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
mi kyde
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като си спомня че и аз съм влизал в тази адска дупка наречена мавзолей на Ленин когато бях на 18 години ме хваща срам.
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен14 Изобщо не ме интересува,какво ще правят с любимата си мумия,азиатските езичници-руснаците.
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да е там това е история лоша или добра няма значение
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен13 Пак ли се появи непрекъснато смеещият се?Луд умора няма.Руснаците са азиатски езичници,които се кланят на мумия,/непогребването е най-големият грях в православието/,на които дадохме православие и азбука ,и въпреки това си останаха такива.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Су-57В ЕС пропищяха от червени глyпаци като теб.
14
10
 
5
 
! Отговори
Су-57 преди 6 години
Днес във Русия е голям празник и всички празнуват, а ЕС се превърна в зоопарка на планетата и пропищяха от турци и бежaнци и роми.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тялото на Ленин заедно с останките на съветските вождове около мавзолея и на кремълската стена трябва да бъдат пренесени на московските гробища и да се закрие за винаги гробището "Красны плащад". В капището мавзолей да се постави един робот-комунист запознат с всички комунистически теории и практики както и със 75-те тома избрани съчинения на тов. Ленин който да отговаря на въпроси на посетителите за световната комунистическа революция.