Путин и Тръмп обявяват споразумение за Сирия?

Все още не е сигурно дали двамата ще разговарят във Виетнам
10 ное 2017 09:29, Елка Василева
82
Путин и Тръмп обявяват споразумение за Сирия?
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

САЩ и Русия се приближават към споразумение за Сирия относно това как те се надяват да бъде решен въпросът с прекратяването на гражданската война там след разгрома на групировката "Ислямска държава", съобщиха снощи неназовани американски официални източници, цитирани от Асошиейтед прес.

Ако спешните консултации, които са в ход в момента, бъдат успешни, споразумението може да бъде обявено още днес от президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин след срещата им във Виетнам, съобщиха четирима американски служители. САЩ изразиха резерви относно организирането на формална среща между двамата лидери, ако те не са в състояние да обявят някакво конкретно споразумение, отбелязва АП.

Потенциалната договорка идва на фона на офанзивните действия на различни военни сили, довършващи разгрома на ИД - екстремистката групировка, която доскоро контролираше значителни територии от Ирак и Сирия. Битките срещу ИД вече не са приоритет, което връща фокуса обратно към сложния и неподатлив на разрешаване конфликт между режима на президента Башар Асад и бунтовниците и към опасенията, че външни сили, като например Иран, ще имат решаващ глас върху бъдещето на страната.

Руско-американското споразумение, което сега се обсъжда, ще се фокусира върху три елемента, съобщиха служителите: избягване на конфликт между руските и американските военни, намаляване на насилието в гражданската война и вдъхване на нов живот в мирния процес под егидата на ООН. Служителите, цитирани от АП, са пожелали анонимност, тъй като не са оторизирани да обсъждат водещите се в момента консултации.

Споразумението ще трябва също така да развие напредъка в установяването на т.нар. "зони за деескалация" в Сирия, които доведоха до успокояване на положението в някои части на страната.

Важен момент, който трябва да бъде решен, е безпокойството на САЩ, споделяно и от неговия съюзник Израел, от присъствието на подкрепяни от Иран милиции в Сирия, които се възползват от вакуума във властта, отбелязва АП. САЩ и Израел търсят начин да предотвратят установяването на постоянно присъствие в Сирия на приятелски или лоялни на Иран сили. Израел смята Иран за свой върл враг. Една от обсъжданите идеи била установяване на "буферна зона" по израелската граница със Сирия.

Очаква се също така да бъде потвърдена подкрепата за усилията на ООН по съживяване на мирния процес чрез преговорите в Женева, на които да се търси политически преход в Сирия и прекратяване на гражданската война. САЩ и Русия от години имат едно ключово противоречие - дали президентът Асад може да остане на власт в едно бъдещо сирийско правителство, посочва АП.

"Ние вярваме, че Женевският процес е правилният начин да се върви напред. За съжаление той отдавна буксува, но има известен напредък и в това отношение", каза вчера говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Москва бе инициатор за организирането на среща Путин-Тръмп, докато двамата са във Виетнам тази седмица, но САЩ имаха резерви до последно, настоявайки за конкретен резултат от такава среща. Говорителят на Путин - Дмитрий Песков, заяви пред журналисти в Москва вчера, че двамата президенти така или иначе ще се видят на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество в Дананг, но добави, че обсъждането на дневния ред на срещата все още продължава. Според него двамата могат да се видят не само веднъж, ако сметнат това за необходимо.

Отговаряйки на въпрос за съдържанието на предстоящия контакт, Песков, цитиран от ТАСС, поясни, че "не е съгласуван някакъв конкретен дневен ред", но че двамата имат много теми от общ интерес за обсъждане.

А малко по-рано Юрий Ушаков - съветник на руския президент, бе по-конкретен, като заяви, че Путин и Тръмп могат да обсъдят на срещата във Виетнам положението в Сирия и на Корейския полуостров, както и двустранните отношения, които "се намират в задънена улица, в кризисно положение".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
3
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Путин и Тръмп засега само се ръкуваха на всеобщата снимка във Виетнам и се очаква все пак да проведат някакъв разговор . Тръмп е много добър бизнесмен и умее да манипулира и отсрещната страна ,докато Путин е бивш офицер от КГБ и умее да отстой манипулирането от отсрещната страна . Да видим кой кого ще .... .
69
3
 
12
 
! Отговори
двойни стандарти преди 6 години
АМИ ТЕЗИ БУНТОВНИЦИ НЕ СА ЛИ НАРУШИЛИ КОНСТИТУЦИЯТА КАТО СА ТРЪГНАЛИ СРЕЩУ ЗАКОННАТА ВЛАСТ.КЪДЕ Е МАРИАНО РАХОЙ, ДА ИМ ПОКАЖЕ КЪДЕ ЗИМУВАТ РАЦИТЕ.НАЛИ САЩ И БРЮКСЕВ КАДАХА ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ МЕСЯТ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ИСПАНИЯ, ЗАЩО ГО ПРАВЯТ В СИРИЯ?
68
0
 
5
 
! Отговори
Б преди 6 години
До А"Откъде имаш такваз секретна информация"със сигурност не я имам от евреиските "информационни" агенции и със сигурност не я имам от Сорос-кото ви лъжливо сайтчеколкото и да се опитвате да миете мозъците на хората, истината лека-полека излиза наяве - гнусното ви лихварско сатаниско племе в краина сметка винаги е било побеждавано от хората - и по време на Рим о по време Светата Римска Империя !пак ще ви победим !!!
67
0
 
4
 
! Отговори
Старата плоча преди 6 години
На криви демокрации все Путин им е виновен!
66
2
 
2
 
! Отговори
А преди 6 години
БОткъде имаш такваз секретна информация за баба -еврейка на Путин , той има толкова еврерийско колкото ти имаш ромско ,но при теб е по-голяма верятноста да имаш някъде из родослвното си дърво ,някоя клонка ромска .) Ей ама трещите едни без да знаете нещо .
65
3
 
3
 
! Отговори
Б преди 6 години
и не забравяй че майката на Путин е еврейка, което прави Путин евреин Когато стана президент първата му работа беше да иде на крака при лидера на еврейската общност в Москва.Путин не се опитва да разруши еврейския световен ред - той се опитва да го оглави !Еврейската мафия все още е много силна, може да минат много години преди хората да изличат окончателно от лицето на земята това сатанинско племе Но поне началото на борбата вече е поставено - овцете се събуждат !
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, за всеобщо щастие Империята на злото - САЩ се разпада неудържимо и необратимо.
63
0
 
2
 
! Отговори
пенко преди 6 години
66, бъркаш ШАП и ШОП !!! Какво биха казали "ДУХОВЕТЕ" на Понтияк,Томахоук,Пейтриът и ТАТАНА-ПАЧАНГА......-относно войната на "БЕЛИТЕ ДУХОВЕ" в АРАБСКИТЕ ПОЛЕТА И ЗЕМЯТА на "ХАХОБРЪМБЪРЦИТЕ МЮСЛИЦИ "- ПРЕДАЛИ "ПЕТРОЛНАТА СИ РЕЛИГИЯ И СИЕ " НА "ЦИЦИ-ОН" и " НЕДАЛАС" ??!!??!!
62
5
 
14
 
! Отговори
Дедо Симо преди 6 години
Евреите са нация която се мисли за богоизбрана, а истината е че всъщност не е така ! Всички са равни пред Бога с каквито и имена да го наричат. САЩ са сбирнщайн о т р е п к и от цял свят които се управляват от евреи! Май злото в света си има име нали?
61
14
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
САЩ просто настъпват полека и оставят руските наемничета - отчаяни идеалисти, които Путин фърла ф печката като слама, да ядат калая.Когато дойде време, ще изметат каквото трябва и никакви С-400 и Панцир няма да ги спасят. Никой даже няма да им дава обяснения. ЧВК и Хизбула са в Сирия незаконно. Руската армия е там Аконно, но няма как да защитава незаконни наемници.
60
5
 
4
 
! Отговори
Прагматик преди 6 години
До --УМЕН -САЩ са империя -Империйте се разрастват Докато могат или загнива и се разпадат ОСНОВЕН закон ---- дори и при най голямо миролюбство и либерален пацифизам --- --ЗАРАДИ МОЩТНАТА СИ ИКОНОМИКА НАУЕН ПРЕВЕС И КУЛТУРНА ДОМИНАЦИЯ -(Съответно и по модерна армия но това е втори4но-) Просто колелото на историята се върти така а на пътя му гнил домат дето няма нищо такова (русия )
59
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До УМЕН перфектни работи няма ) а слабите сържави дето са се разпрострели извън възможностите си винаги свършват с разпат - една ядрена локва на мястото на блатото Москва е бая по вероятно
58
7
 
6
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
Колега, призовах без наивни фантастики и фантастични наивности, а вие точно това правите. Защо им е на САЩ САЩ2? Йелоустоун ли ще изригва? Какъв буфер между Китай и Европа, сега съществуващият си е перфектен. Защо им е на САЩ нова територия, като са достатъчно големи и самодостатъчни и без друго? Каква заплаха е Китай за САЩ освен чисто икономически? Дори да станат двата центъра на света пак няма да си пречат поради отстоянието си един от друг. А що се отнася до Сърбия скоро и тя ще е част от ЕС
57
6
 
3
 
! Отговори
реалноста преди 6 години
До Анонимен 58 то това е изкуството в политиката да гониш СВОЯ интерес в същата посока Когато най голямата сила САЩ гони Нейния и двата съвпадат -- конкретно в слу4ея Казан да е независима от московия -- а през другото време да си оправяш вътрешните работи --- между другото Садама и Кадафито се водеха някакви комунисто *** гравитиращи по скоро около ссср )
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Шоп-Виждам,че те боли чафутино от това,че Асад иранците и русия ви го сложиха четвъртит,ама това е положението,Свиквай евреино,отсега нататък за вас9(избраните) започва голям,ама много голям кошмар.
55
17
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Не пишете глупости, с Волжка България нямаме нищо общо, освен името. Което също не е малко. А, да, имаме и общ враг - Московията...
54
13
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
за ужас на еврюхите в Израел и световния *** се сбъдна наш лошия им кошмар шиитската дъга от Иран,през Ирак Сирия и Ливан -------Като гледам шиитската дъга ти е голяма мечта на тебе. Нали знаеш, че когато САЩ и Израел решат от шиитската дъга ще остане само името в минало време :))
53
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 54 Хизбула и Иран можеби но за каква армия на асад говориш сякаква зган на Иранска заплата .... а и Исил още държат града между другото
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха вижте го този наивник! САЩ веднага забиват нож в гърба ако дори и за секунда решиш да не им играеш по свирката, а решиш да си гониш собствения интерес - за справка Садам и Кадафи, както и редица други в Южна Америка.
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До УМЕН 1 Сащ имат изгода от велик САЩ 2 а една Болжка България наред с още 20-30 държави -пове4ето и с не руско население - на мястото на ликвидираната московия в Нато са си сериозен буфер срещу Китай .... друк пример Сащ ликвидира най големия ни враг сърбославия и отношенията ни с Македония Потръгнаха Едвали им е пукало много за БГ но дестваха в много голям наш интерес