Светът за турската офанзива в Сирия

САЩ: Не сме давали зелена светлина за операцията
10 окт 2019 07:10, Александър Попов
55
Светът за турската офанзива в Сирия
Снимка: Reuters

САЩ

Вашингтон не е давал на Турция "зелена светлина" за операцията й в Сирия, противно на някои твърдения, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо в интервю за телевизия Пи Би Ес.

"Това е лъжа. САЩ не са давали на Турция "зелена светлина". Спомнете си нашата задача /в Сирия/. Ние отидохме там, където хора бяха убивани, горени, държани в клетки. Президентът започна кампания за разгромяването на халифата и това беше постигнато", заяви Помпейо. На въпрос за изтеглянето на американските войски от североизточна Сирия, където Турция започна офанзива срещу кюрдските милиции, той изтъкна, че това решение било взето, за да не бъдат излагани на риск военните.

"Ние ще продължаваме да защитаваме нашите граждани от терористична заплаха", посочи Помпейо. В същото време той изрази мнението, че изтеглянето на американските военни от зоната на турската операция ще доведе до възраждането на терористичната организация "Ислямска държава". "Не вярвам това да стане", заяви държавният секретар, коментирайки изявленията на американски законодатели по този въпрос. "Президентът на САЩ Доналд Тръмп разбира заплахата", увери той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че ще разруши икономиката на Турция, ако тя унищожи кюрдското население в североизточна Сирия, където започна военна офанзива. На въпрос на журналист дали се безпокои, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще унищожи кюрдите, Тръмп отговори: "Аз ще унищожа неговата икономика, ако това се случи".

"Вече го направих с пастора Брънсън", каза Тръмп, визирайки американските санкции срещу Турция заради задържането на американския пастор Андрю Брънсън по обвинения в тероризъм.

"Надявам се, че Ердоган ще действа разумно", добави американският президент. Той увери, че ще "отиде много по-далеч от санкции" ако турският президент не проведе военната операция "по възможно най-хуманен начин".

Арабската лига

Арабската лига се събира в събота на извънредна среща по искане на Египет във връзка с турската офанзива в североизточна Сирия, съобщи организацията в свое изявление.

Египетското външно министерство вчера "категорично осъди турската агресия срещу територията на Сирия", подчертавайки, че офанзивата "представлява фрапантна и неприемлива атака срещу суверенитета на една братска арабска страна".

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обсъди турската операция с иракския си колега Бархам Салих в телефонен разговор вчера, съобщи говорителят на президента, Басам Ради.

"Турската агресия представлява опасно развитие, което заплашва международния мир и сигурност и изостря кризисната ситуация в региона", заяви говорителят.

Арабската лига, в която членуват 22 държави, включително Египет, Ирак и Саудитска Арабия, заяви вчера, че срещата в събота ще бъде на министерско равнище и на нея ще бъде обсъдена "турската агресия" срещу сирийската територия.

Саудитска Арабия осъди турската офанзива в Североизточна Сирия

Саудитска Арабия осъди турската офанзива в Североизточна Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на представител на саудитското външно министерство по държавната телевизия.
Източникът изрази загрижеността на кралството от операцията и я нарече заплаха за регионалната сигурност и мир, а също така наблегна на необходимостта да се гарантира сигурността на сирийския народ, както и сирийския суверенитет и териториална цялост.

Великобритания

Великобритания има сериозни резерви относно турската офанзива в Североизточна Сирия, заяви министърът на външните работи Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс.

"Това рискува да дестабилизира региона, да влоши хуманитарните страдания и да подкопае напредъка, постигнат срещу Ислямска държава, която би трябвало да бъде в колективния ни фокус", се подчертава в изявлението на британския външен министър.

ЕС призова Турция да прекрати военната операция в Сирия

Европейският съюз призова днес Турция да прекрати военната си операция в Северна Сирия, отхвърляйки турските планове за създаване на безопасна зона за бежанци, и добави, че няма да изпраща помощи там, предаде Ройтерс.

"ЕС призовава Турция да прекрати едностранните военни действия, - се казва в обща декларация на 28-те страни членки на съюза. - Малко вероятно е една т.нар. "зона за сигурност" в североизточната част на Сирия, каквато Турция предвижда, да отговори на международните критерии, позволяващи завръщане на бежанци."

"ЕС няма да предоставя помощ за стабилизация или развитие в райони, където правата на местните жители се игнорират", се посочва в документа, цитиран от Ройтерс.

Франция

Френският министър на отбраната Флоранс Парли заяви, че турската офанзива в Североизточна Сирия е опасна и трябва да спре.

"Тя е опасна за сигурността на кюрдите. Опасна, понеже е от полза за "Ислямска държава", с която воюваме от пет години. Трябва да спре", написа Парли в Twitter.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
10
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
От статията разбрахме какво казват:1. САЩ2. Арабската лига - казват същото като сащ 3. Саудитска Арабия - казват същото като Арабската лига4. Великобритания - като сащ5. ЕС - като сащ6. Франция - като ЕС
34
1
 
10
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
За мен би било по-важно да чуя какво казват Китай и Русия!
33
3
 
11
 
! Отговори
Бай Х преди 4 години
турците се бият там заради всички вас. Иначе мигрантите и джихадистите ще ви таковат ...........!!!
32
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво. Фолксваген и Германия харесват това. Здрава ръка, диктатура.
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ама не мразиш Гърция като приемник на Византия"Византийците мешат ли ти се във вътрешната политика? Не. Византийците нападат ли си съседите? Не. Византийците мъчат ли се да наложат религиозно влияние? Не. Византийците имат ли хахав диктатор? Не.Защо да ги мразя?И като си слагаш плюсчета усещаш ли се по-добре? :) Някак променяш фактите ли?
30
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вълка кожата сменя,но нрава никога стара българска поговорка.Жалко че ГЕРБ загърбиха историята,Турците са шовинсти държат си на турското погледнете какво става в Кърждали,какво се говори и прави.Политиците си заровели главите не чуват заанархията там,Тодоре Живков къде си ?
29
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Защото са се обявили за правоприемник на османската империя, извършвала зверства и геноцид както срещу българската нация, така и срещу други."Ми то и българите са извършвали зверства над траките, поробили са ги и са направили държава тук. Сега крадат тракийска история. Ми то и с Византия сме били във войни, 2 века робство, много по-големи зверства е имало, ослепени хиляди войници, убийства, поробване, насилствени преселения на цели области, ама не мразиш Гърция като приемник на Византия.
28
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До интересен разговор--Нашият враг Турция!-Защо Турция ти е враг?- Защото са се обявили за правоприемник на османската империя, извършвала зверства и геноцид както срещу българската нация, така и срещу други. Имат болни имперски амбиции към всичките си съседни държави и се въоръжават. И отделно изповядват "най-мирната" религия, че и нагло се опитват да я насадят на всички. Държава на лъжите, измамата, невежеството, страха и злобата...Ако зависеше от мен - бих им натиснал "ресет" копчето.
27
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хора разбирате трябва да бойкотираме турските стоки и услуги. Не купувайте нищо турско. Ако не ги бойкотирате и вашите ръце са в кръв."Подобни изказвания ме карат да отида да си напазарувам някакви турски неща.
26
17
 
9
 
! Отговори
Бойкот преди 4 години
Хора разбирате трябва да бойкотираме турските стоки и услуги. Не купувайте нищо турско. Ако не ги бойкотирате и вашите ръце са в кръв.
25
4
 
17
 
! Отговори
интересен разговор преди 4 години
--Нашият враг Турция!-Защо Турция ти е враг?--Защото нашият омразен враг е Турция!-Добре де, а защо ти е враг?--Защото смъртният ни враг е Турция!-Добре, чухме вече подобно нещо, но можеш ли да кажеш защо?--Защото Турция ни е враг!-Защо?--Защото трябва да мразим нашият враг Турция!-Пич, като развалена грамофонна плоча си, кажи защо Турция ти е враг! Омръзна ми да питам.--Защото Турция е враг на българите.-НО ЗАЩО?!--Защото нашият враг е Турция!... и отначало пак...
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Защото кюрдите са срещу нашия смъртен враг турция!"Пич, теб те питат защо Турция ти е враг...
23
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой даде зелена светлина на САЩ за операциите в Афганистан, Ирак, Либия, Югославия, Египет, Сирия ? Как стана така че най-големият терорист на държавно ниво дава зелена светлина? Сигурно копчето на сфетофара е при тях и те решават каква светлина да включат.
22
8
 
20
 
! Отговори
Живял-видял преди 4 години
Ставам тази сутрин и пускам БТВ. Водещата задъхано обявява - Битката за Кърджали!Ококорвам очи и се питам - Ердоган и там ли влезе?!
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не мисли за обикновен човек...Хората еднаково се раждат и умират,но някои си мислят,че нещо повече от другите..Пари заменят съвест,разум,любов.Не гонете тогава беженците-нали те не по своя воля са станали немили и недраги..И насилието поражда насилие,бумеранг.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо е пренебрегнато Рускато изявление?
19
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кучетата си лаят кервана си варви.
18
4
 
19
 
! Отговори
етнически турчин преди 4 години
До ЕрдоанЕмекСикиСега е момента да обявиш война на смъртния си враг Турция!АКО ТЕ СТИСКА
17
6
 
24
 
! Отговори
етнически турчин преди 4 години
Напротив,Турци показа и доказа че може сама да защити националните си интереси.Тука вече не е важно кой какво е казал и как го е казал ,а е важно Турция какво ще прави!
16
13
 
6
 
! Отговори
ЕрдоанЕмекСики преди 4 години
Защото кюрдите са срещу нашия смъртен враг турция!