Френски философ: Демокрациите - неефективни. Водят до кризи

Китай е новата движеща сила, смята Тавоайо
16 окт 2019 10:25, Петя Славова
13

Имат ли почва референдумите по гражданска инициатива в Европа, трябва ли да се въведат нови правила в интернет и защо популизмът набира такава скорост в западния свят?

Тези и още теми коментира за Bulgaria ON AIR френският политически философ, преподавател в Сорбоната и специалист по въпросите на управлението и властта – Пиер-Анри Тавоайо. С него разговаря Цветана Балабанова.

"Народът трябва да управлява. Това е и дефиницията на Линкълн за демокрацията. Управление на народа, от народа и за народа. Една гениална дефиниция, която е много трудно да се приложи на практика, защото не знаем какво точно са управляващите и кой е този всевластен народ", обясни той, запитан кой трябва да управлява.

По думите му затъваме в популизъм, щом някой дойде и каже: Народът, това съм аз. Тавоайо е категоричен, че народът не е един образ или лице, което да срещнеш, а е метод.

На мнение е, че демокрациите ни са станали твърде неефективни и именно това води до кризи. Гражданите имат чувството, че хората, които са избрали, не могат да решат проблемите им.

"В момента европейските демокрации са джуджета, които се карат помежду си и не виждат, че на световната сцена има нова първа сила - Китай. Голямата игра е между Китай и САЩ - това е катастрофа. Надявам се ЕС да се превърне в самостоятелна сила, наравно с Русия, Китай и САЩ", коментира Тавоайо.

"Родиха се фалшивите новини, масовата манипулация... Публичното ни пространство е преобърнато наопаки и още не сме съвсем сигурни как да се ориентираме в него. Резултатът е, че имаме дебат в криза. Ще успеем да се справим, но трябва да определим правила в превърналото се в дива джунгла публично пространство, в което истината и лъжата се размиват. Трябва да наложим граници и да поставим пазачи", каза още философът пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Но в същото време подчертта важността на това да избегнем цензурата. Интернет гигантите като Google, Apple и Facebook трябва да носят отговорност за съдържанието си, смята Пиер-Анри Тавоайо.

"Във всеки вестник има отговорен редактор, той носи наказателна отговорност. Може да бъде осъден в случай на клевета. Социалните мрежи ще бъдат принудени да носят отговорност за своето съдържание", посочи философът за зрителите на "България сутрин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Уточнение преди 4 години
До Анонимен 12Няма демокрация, това е диктатура на парите. Социализмът пък беше диктатура на идеите, но все пак беше много по-човеколюбива система.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социализма трябва да се върне. Той е вид демокрация, НО по-добрият вид. Това е народната демокрация, нищо че тук има тафталогия. Другата демокрация е буржоазната. Ние сме точно такъв вид - буржоазна демокрация. уж от народа за народа, ама 80% от принадената стойност отива в джобовете на буржоазията. За 5% от населението 80% от благата. Има и едни 5% "работническа аристокрация" която припява на буржоазията и 90% размазан от безпаричие народ. Има и 100 кресливи партии.
10
1
 
1
 
! Отговори
venix преди 4 години
Както не веднъж съм казвал: "Комунизмът и демокрацията сами по себе си не са лоши идеи, но никога никъде не са били имплементирани правилно. Може би ни е нужен строй, който да е комбинация и от двете.". Винаги ще има едни, които да стърчат над другите.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо демокрация няма никъде. Второ не опитите за демокрация водят до кризи, а системата наречена капитализъм! Принципно идеята за саморегулиращ се пазар не е лоша, то комунизмът като теория също не е лош - равенство за всички, но и двете системи не взимат предвид природата на човек. Винаги ще има откачени, корумпирани и луди. И двете системи са утопия, както и демокрацията е една химера.
8
5
 
3
 
! Отговори
Grom преди 4 години
Всеки строй води до кризи. Някъде ги крият, другаде ги потъпкват с армия и жертви.Не можеш на тази база да кажеш "Дай да се откажем от демокрацията."В Северна Корея умират от глад, ама криза няма!
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
един чичко с мустак се опита да реши всичко преди известно време, но уви...
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът номер едно са социалните политики, които могат да са добри както при дилтатура, така и при демокрация. Ако има желание и в добри обеми, а не наужким. Тук монархиите печелят по точки.Та, да си помислим...
5
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрациите - нефективни !!!А как ще обясни, че демокрациите са най-проспериращите и с най-високия стандарт на живот !Този философ явно страда от синдрома на "жълтите жилетки" !
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живеем днес,тук и сега.Всеки строй сам по себе си едемокрация.Как съществува в държавата ,как човек сиго направи и колко му пречат.Това ,където ни в9карватв кордон за уеднаквяване да си го избият от главите.Норвегия да нени взима децата,швабите да нени спиратпроектите,американци да се изнасят,Софийска водада стане софийска.Баце да вдигне парите до 700 лв чисти.Да паднат данъци и застраховки,билета,тока,парното.Възпитанието да бъде приоритет.*** щомнямат приходи да спрат да правят по
3
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
диктатурите водят до по-големи кризи от демокрацията
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само като го видя на какво прилича и обръщам страницата.
1
12
 
2
 
! Отговори
И аз това казвам. преди 4 години
Само едно царство и един цар може да ни оправи държавата.