Нова технология може да замени болезнените биопсии

Израелски изследователи са я разработили
6
Нова технология може да замени болезнените биопсии
Снимка: Pixabay

Израелски изследователи са разработили нова технология за тъканни проби, която може да замени болезнените и рискови биопсии, пише БТА.

Новаторският подход е базиран върху метода на електропорация.

Лечението на рака обикновено започва с тъканна биопсия, което може да доведе до локални поражения, кървене, възпаление и стрес, както и да повиши риска от метастази. Друг недостатък на тази медицинска процедура, че взетите по този начин проби са локални и не осигуряват подробна карта на целия тумор.

Новият метод спестява тези негативни последствия, използвайки електрическо поле за увеличаване на пропускливостта на клетъчната мембрана. За целите на изследването учените са използвали електропорация за извличане на протеини и РНК от нормални човешки тъкани, включително чернодробни, както и от модел на чернодробен рак при мишки.

Изследователите са установили, че молекулярните профили на тъканните проби са надеждни и точни. За разлика от биопсиите, новият метод не уврежда тъканите и може да установи наличието на тумор в орган, дори точното му местонахождение да е неизвестно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: технологиябиопсия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
"ДА" АМА & преди 4 години
ПРАЗНИ ПРИКАЗКИНЕ СЪЩЕСТВУВАТ. ТЕСТОВЕ ЗА РАКПЪЛНА КРЪВНА КАРТИНА МОЖЕ ДА ИНФОРМИРА ЗА РАК БЕЗ ИНДИКАЦИЯ КЪДЕ ЕВ СТАНАЛТЕ СЛУЧАИ САМО КОЛОНОСКОПИЯ ОТКРИВА СПЕСИФИЧЕН РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО ПРИ КЪРВЕНЕВ ОСТАНАЛИТЕ 99% СЕ РАЗБИРА ЗА РАК В 4 СТАДИИЕ КАК ГО ОТКРИХА ЗА ДА ПРИЛОЖАТ МЕТОДА СИ ?КОГАТО РАЗБРАТ КЪДЕ Е ОТ МЕТОДЪТ ИМ ИМА НУЛА ПОЛЗА
5
2
 
1
 
! Отговори
cewe преди 4 години
До Питам....щото такава е външнополитическата линия на Москва. Ако руснаците сменят политиката си и троловете срещу евреите ще изчезнат. Ще останат единствено една шепа български националисти/фашисти дето по правило мразят всички.
4
4
 
6
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Голяма нация са това израелците. Купуват оръжие от САЩ и го модернизират .Страхотна армия. Правят научни открития и мн. други неща.Не разбирам защо има българи дето ги мразят.
3
3
 
2
 
! Отговори
Може, ама може и преди 4 години
да не може. И най-вероятно няма да може да може.
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е древна история за съвременната медицина. Хората вече правят течна биопсия от кръвна проба. Нито една от тези методики обаче все още не може да замени тъканната биопсия, още по-малко тази израелска щуротия.
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отпреди 2012-та се хвалят. Още са на мишки. Къмто 2030-та може да минат на хора. Може и да не минат. 2040-та ще подготвят масова продукция. Имплементация след 2050-та. В България към 2070-та. Я сме живи да я видим тая новина, я не...