Меркел за първи път в нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц"

Германският канцлер дари 60 млн. евро за музея
6 дек 2019 15:04, Елка Василева
52
Меркел за първи път в нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц"
Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в бившия нацистки лагер на смъртта Аушвиц на първото си посещение в най-известното място на масови убийства, извършени в Европа от режима на Адолф Хитлер, предаде Асошиейтед прес.

Меркел донесе дарение от 60 млн. евро за лагера, който днес е музей на жертвите на Холокоста. Парите ще влязат във фонд за поддържане на физическите останки на лагера - сгради, бараки, огради, наблюдателни кули и лични вещи като обувки и куфари на убитите тук.

Всички тези веществени обекти са запазени като свидетелство за германските зверства и като един от най-разпознаваемите символи на способността на човечеството да извършва злодеяния. Състоянието им обаче се влошава под тежестта на годините и на многомилионния поток от туристи от цял свят, което налага дългосрочни консервационни мерки.

Дарението за фондацията "Аушвиц" идва в добавка към вече дарените от Германия 60 млн. евро преди 10 г., когато фондът бе създаден, съобщиха от държавния музей "Аушвиц-Биркенау".

Така общият принос на Германия в него е вече 120 млн. евро - далече над всички останали дарения от общо 38 страни. Както и предишното дарение, половината от сегашното идва от федералното правителство, а другата половина - от германските провинции, като признание за отговорността на германската нация.

След като стана канцлер през 2005 г., Меркел отдаде почит към жертвите в редица други нацистки концлагери, като е била пет пъти и в израелския музей на Холокоста и мемориала "Яд Вашем". В Аушвиц, край днешния полски град Освиенцим, обаче тя идва за първи път.

Полското външно министерство нарече посещението й "историческо", което е явно признание за уникалния статут на Аушвиц в световната колективна памет, отбелязва АП, цитирана от БТА. Министерството посочва, че това е едва третата визита на действащ ръководител на германско правителство в това световно място на почит към жертвите на нацизма.

Нацистка Германия унищожи около 1,1 млн. души в затворническия комплекс Аушвиц-Биркенау по време на окупацията на Полша през Втората световна война. Повечето от жертвите бяха евреи, докарани тук от цяла Европа, за да бъдат умъртвени в газови камери. Убити обаче бяха и десетки хиляди други хора, включително поляци, съветски военнопленници, роми (цигани). Лагерът бе освободен от Съветската армия на 27 януари 1945 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Аушвицангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
11
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
"Измамата за холокоста и газовите камери " vbox 7...Филм за една от най-големите измами в историята на човечеството, от ЕВРЕИНЪТ Дейвид Коул.
24
7
 
6
 
! Отговори
до Рускиня преди 4 години
Политическите убеждения на хората в случая нямат никакво значение - те са били избити само защото са другомислещи, за да може простите селяци-комунисти, дошли на власт с благословията на Кремъл, да властват без контрол и безнаказано в продължение на близо 50 години.
23
6
 
3
 
! Отговори
рускиня до 13 преди 4 години
(продължение)3. На плоча пред НДК официално са посочени само 2 хиляди жертви на комунистически режим. 4 Народен съд е бил изпълнен в България по искането на ВСИЧКИ страни победители във войната - Англия, Сащ, Русия. 5. Съдии и изпълнители на присъди от Народния съд са били БЪЛГАРИ, не са руснаци. Може би и твои родители, кой знае... щом те не са пострадали от зверства на комунисти, вероятно сами били такива
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНацистите избягват,,някои са осъдени,но други не само са останали на свобода,но и са продължавали нацистката си дейност с пълна пара по високите етажи на властта по света,особено на Континентите южна и северна Америка!Най-страшното е,че днес много от данните за жестокостите извършени през ВСВ се прикриват и хората не могат да придобият представа какво огромно зло е бил нацизма.
21
9
 
6
 
! Отговори
рускиня до 13 преди 4 години
Даже не се усещаш каква глупост казваш "избит цветът на българската нация". След което можем да направим извод 1. че целия "цвят" е бил прогермански настроен и с добро око е глядал на действията на Хитлер - Аушвиц, Бухенвалд, Саласпилс - това са детските концентрационни лагери. бих се срамувала от такъв "цвят". 2. като избит "целия цвят" кой тогава се остана в България - например твои родители? Или те са били върли комунисти или прости селяни и тях не ги броиш за "цвят"?
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ужаса МайданекСлед като са разстреляли всички-откъде такива подробности- кой как е лягал,каква музика и кога са свирили,точно кога са изкопали дупките,виждал ли си 50000 човека каква площ заемат?
19
3
 
2
 
! Отговори
ужаса Майданек преди 4 години
Майданек продал 730 кг коса, от която се правили специални нишки за чорапи на моряците от войната.Заповедта за създаването на лагера е дадена на 20 юли 1941 г. на Одило Глобочник от Химлер, по време на неговата визита в Люблин. В разпоредителната заповед пишело, че трябва да се създаде лагер за около Киев 25 50 хиляди съветски военнопленници, които да строят сградите за SS и полицията. Офицерът от SS Ханс Камлер бил главен инженер при строителството на лагера.И най-страшното е,че са при
18
0
 
6
 
! Отговори
y доx преди 4 години
Докато има кой да нарича престъпници (незачитащи закони и граници, изповядващи престъпна идеология) "мигранти/бежанци" като ТЕБЕ, "уютното местенце" ще си стои празно...
17
4
 
3
 
! Отговори
ужаса Майданек преди 4 години
Предишният ден лагеристите трябвало да копаят ровове в покрайнините на лагера. Лагеристите трябвало да се наредят на принципа на костенурката всеки следващ скланял глава на гърба на предишния. Преди да се изпълни планът, започнала да се чува маршова музика от високоговорителите на лагера. В този момент започнала стрелбата. Убитите били около 40 000 реакция на немците както на военните поражения, така и на въстанията на лагеристи във Варшавското гето,Треблинка и Собибор. Скрили ги в рововете, покрити с малко пръст, докато постепенно ги изгорили в крематориумите. Въпреки то
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Офф като почнат да опяват.Няма-няма и тичат да реват на чужди гробища.През ВСВ е имало сражения през които 1 милион човека са умирали за две седмици.Понякога и повече.Всщъност на фонът на загиналите европейци най-малък брой жертви са еврейте.
15
3
 
3
 
! Отговори
ужаса Майданек преди 4 години
статистика, според която в Майданек имало 1 500 000 лагеристи, от които 300 000 убити, в това число 200 000 евреи и 100 000 поляци,а най-много убити са руснаци.Едно от най-мащабните масови убийства в концлагери се случва и на територията на Майданек. Т. нар. празник на жътвата, на немски Erntefest, е кодово име на операцията на 3 октомври 1943 г. Този ден, както и в други в полските лагери Майданек, Травника и Понятов, започнал както обикновено с преброяване, след което обаче офицерите на SS заповядали на евреите да отидат настрана и да се разделят. Предишният ден лагеристите
14
2
 
9
 
! Отговори
x преди 4 години
Оглежда уютно местенце за мигрантите.
13
7
 
7
 
! Отговори
до Рускиня преди 4 години
Не са лъжи, а самата истина.Между другото само в първите дни след съветската окупация са избити без съд и присъда между 40 и 50 хиляди души - цветът на българската нация.
12
5
 
0
 
! Отговори
рускиня до 1 преди 4 години
Имам чувството ,че чукча писател, не е читател. Иначе би прочели и знаели, че точно на Лубянка е сложен мемориал на всички жертви на сталинските репресии.Но нали в под статия за зверства на фашисти отново *** трябва да изходи по тема Путин? Имаш ли негов портрет над леглото ?
11
0
 
6
 
! Отговори
Език мой, враг мой преди 4 години
От....Германският канцлер дари...... през ......Меркел донесе дарение..... до ...... дарените от Германия....Звучи познато и родно, вероятно са го написали така по навик.На хаирлия, пък догодина на 112 място.
10
2
 
5
 
! Отговори
ужаса Майданек преди 4 години
и я намира в Ню Йорк, където тя се омъжва за американски войник и става мисис Райън.През 1973 г. я предават на Германия. Когато на процеса свидетелите разказват какви неща е вършила с децата, на съдията му призлява. Тя обаче не изразява никакво разкаяние, само веднъж казва: Атмосферата в Майданек ми повлия зле като на жена. Хермине получава две доживотни присъди, но в затвора кракът ѝ гангренясва, ампутират го и я пускат по хуманни съображения. Това се случва през 2004 г. Живее в Герман
9
2
 
5
 
! Отговори
ужаса Майданек преди 4 години
Макс Кьогел комендант в Майданек от август до октомври 1942 година. Организира масови унищожения на лагеристи.Хермине Браунщайнер Девойка от прилично семейство, получила добро католическо възпитание. На 22 става надзирателка в детската барака на концлагера в Майданек. Лично е изтребила неколкостотин малки затворници, изпращайки ги в газовата камера. Обичала да рита децата с ботушите си, подковани с желязо, и да ги налага с камшик. Визентал я издирва девет години и я намира в Ню Йорк, къдет
8
8
 
4
 
! Отговори
рускиня преди 4 години
До ХъМоже ли да не повтаряш идиотските лъжи с хиляди убити в лагера? Ето малко история - по време на 2-ра световна Българско прогерманско правителство създава лагери ,където унищожава свои противници - Еникьой, Гонда Вода, Свети Кирик , също тогава създава и Белене. И смея да те уверя,че хората убити там преди социализъма е много повече.
7
6
 
7
 
! Отговори
Хъ преди 4 години
А Корнелия що не посети лагера на смъртта в Белене, например?Хилядите убити в него са дело не нейната партия.
6
0
 
15
 
! Отговори
L. преди 4 години
Ще го отварят пак ли?