Африка затъва все повече в дългове

Кристалина Георгиева притеснена за задлъжнялостта на континента
Обновена: 11 дек 2019 09:38 | 11 дек 2019 09:29, Красимир Ангелов
33
Африка затъва все повече в дългове
Снимка: Reuters

Рекордните цени на суровините и ниските лихвени проценти насърчиха африканските страни да вземат заеми, както през 90-те години на миналия век. Сега някои от тях се борят с дълговете на фона на свиването на доходите в следствие на забавянето на икономическия растеж, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Държавният дълг като процент от брутния вътрешен продукт в африканските страни на юг от Сахара се е удвоил през последното десетилетие, доближавайки се до нивото от началото на века. Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева вече заяви през ноември, че това е причина за безпокойство. Според фонда от 54 страни на континента 20 се доближават или вече са изпаднали в затруднено положение, което значи, че срещат трудности в изпълнението на задълженията си.

Африканските правителства набраха около 26 млрд. долара от международните пазари тази година, което е близо до 30-те млрд. долара през 2018 г., възползвайки се от предимствата си на фона на инвеститорската жажда за доходност в свят на отрицателна доходност. Волатилните валути на континента обаче увеличават риска от заемането в стабилни такива, а растящата цена на обслужването на дълга може да се случи за сметка на други разходи в региона, който е дом на повече от половината бедни хора в света.

"Условията са узрели за много по-високо ниво на държавния дълг", посочи Соня Гибс, Институт по международни финанси. По нейни думи каквото и да предизвика следващата криза, когато това се случи, вероятно рискът от разпространението ѝ ще е по-висок, защото инвеститорите се насочват към по-доходоносни активи.

Допълнителни опасения от нова криза създава ръстът на преките кредити от Китай. Правителството, банките и предприемачите от азиатската страна са предоставили заеми на стойност 143 млрд. долара на африкански държавни компании в периода между 2000 и 2017 г., сочат данни на Китайско-африканска изследователска инициатива (SAIS-CARI) към университета "Джон Хопкинс".

"Африка все още е далече от дългова криза", твърди нейният най-голям кредитор.

Целият анализ прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да вземе да си дарява заплатата и влоговете като е толкова притеснена.
32
5
 
8
 
! Отговори
V преди 4 години
Африканската държава Бъл.гаристан също .Дълга и е вече 34 милиарда евро ;)А парите са отишли предимно за заплати на шефове на национални радиа ,дебели лилита и ф16
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да имаш дългове към Китай е предимство. Ставаш независим от МВФ и други измамници на държави.МВФ иска приватизация на държавното, а в Африка всичко е частно и либертарианско и МВФ не знае какво да иска.
30
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още един милиард богати африканци, е кошмарът на Запада.Китай в Африка е лошо. Ще станат независими и богати.
29
3
 
11
 
! Отговори
Циник преди 4 години
На въпрос от журналист за колониалното минало на бивша немска колония, африкански племенен вожд отговаря следното:"Да! Немците дойдоха с картечници...но донесоха ЗАКОН И РЕД!"След оттеглянето на "лошите бели" , африканските дивaци се върнаха към единственото, което могат - да се крадат и колят помежду си.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган що нефт взе от ИД,заедно със зет си.Един ден ще отговарят пред международния трибунал! Сега разиграва същият сценарий,както в Кипър за трайно настаняване в Сирия.Той за това закупи С-400 ,готви се за война!
27
2
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Като са имали колонии в Африка какво - моите прадеди са блъскали, докато умрат и нищо не са видели от тези колонии, пък и съвсем не само моите!!!!!!!
26
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До да - ами Османската империя какво мислиш е правила и тя в Африка, а и не само там, да би да е отглеждала теменужки според тебе, я направи справка всички бивши колонии като Африка, Индия, Южна Америка, че и Балканския полуостров - всички са бедни, корумпирани, затънали в простотия поради прекрасното колониално наследство!
25
2
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Първо да се притесни за развъждането - 6 деца средно на жена, и после - хранете ни, ние сме ви били колонии и тъй до безкрайност - ами то и ние сме били колония на една империя, хайде да се треснем в Истамбул ли, що ли?
24
3
 
7
 
! Отговори
men преди 4 години
аз съм европэц и от никого не съм крал. крали са една шепа ефреи кривоноси царедворци които и до днес са супер богати. същите са продавали и роби и дрога. а робите са ги ловели други сърни африканци. европэца с нищо не е длъжен на ***. освен това белия човек им е донесъл образование и медицина.
23
10
 
3
 
! Отговори
да преди 4 години
Африка богат континент с златни резерви. След разпадането на Османската империя окупарите от Европа откраднаха златния резерв на Африка като ограбиха цялото злато и диамантите и ползваха африканците като роби. А сега ще платат на Африка за подръжката
22
1
 
2
 
! Отговори
Тоягов преди 4 години
Ние сме в нечуван възход и си позволихме да спонсорираме партиите с 8 лв на глас ,за добре свършена работа.Ми тъй де,африканците като са стиснати как ще работят депутатите им без отпуски и по 20 часа в денонощието?
21
7
 
3
 
! Отговори
Осман преди 4 години
До 15Бантустан е туркия
20
1
 
7
 
! Отговори
Лозан от БХК преди 4 години
Който слуша съветите на Световната банка свършва така.
19
1
 
7
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Не е луд този дето яде баницата....Африканските гибони вземат назаем с идеята, че никога няма да връщат.Та да могат шепа племенни вождове ежегодишно да сменят S - Klasse Mercedes ....
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напишете в гугъл "african rocket program" цъкнете на изображения и разгледайте първата картинка на 3тия ред :0Ако няма някой бял да ги "напътсва" ще си спят под палмата и гонят антилопите гну с копия до края на времето.
17
0
 
15
 
! Отговори
men преди 4 години
кривоносата сталинка за "милата си родина" и нейните дългове ше земе ли да се притесни или когато дълговете не са към китайци не са проблем?
16
0
 
20
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Всички държави са в дългове. Откъде идват тия пари?
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен до 14 преди 4 години
Вярно е че никой не му пука Турция, но Бантустан е България колега.
14
6
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
На никой не му пука за турция