Ново нападение над проиранската милиция в Багдад

Този път не е дело на САЩ
4 яну 2020 09:15, Нели Христова
32
Ново нападение над проиранската милиция в Багдад
Снимка: Reuters

Поне петима членове на проиранска милиция са загинали при въздушно нападение в Багдад. Атаката се случва около 24 часа, след като при нападение с безпилотен самолет американски сили убиха Касим Солеймани, който е една от най-влиятелните фигури сред съюзниците на Иран в Близкия изток, пишат от БНР.

Американско официално лице, цитирано от АП заяви, че новото въздушно нападение не е дело на американските сили.

Късно в петък Вашингтон обясни убийството на Солеймани като нужна стъпка за сигурността.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е разпоредил ликвидирането на ключов  ирански военен командир, за да "спре война". Тръмп описа Солеймани като "терорист номер едно в света".

"Той превърна смъртта на невинни хора в своя извратена страст, допринасяйки за терористични заговори на отдалечени места като Ню Делхи и Лондон", каза Тръмп.

Държавният глава коментира, че акцията в петък е трябвало да бъде извършена преди доста време. Тръмп също каза, че Америка не цели смяна на управлението в Иран.

Според Вашингтон Солеймани е бил убит, докато е бил в процес на планиране на „кампания от насилие“ срещу американци.

Лице от Държавния департамент обвини Солеймани за смъртта на 608 американци в Ирак и допълни,  че той е готвил атаки срещу американски дипломати, военни и сгради с американци.

Също от Държавния департамент друго лице, пожелало анонимност, коментира, че след смъртта на генерала ще е трудно на групировките, работили с него да се мобилизират, тъй като Солеймани е бил личност с пряко участие в процесите.

След нападението американците в Близкия изток се подготвиха за ответни действия от Иран, а Държавният департамент нареди на гражданите да напуснат Ирак "моментално".

Световните пазари отбелязаха спад.

Същевременно от Пентагона обявиха изпращането на 3500 допълнителни военни в Близкия изток след като Иран обеща "сурово отмъщение".

Коментарите от законодателите бяха разнопосочни като най-общо републиканците защитиха тезата, че ликвидирането на Солеймани е било необходимо, а демократите - без да оспорват негативната роля на Солеймани, заявиха, че случилото се може да доведе до необратима ескалация в един размирен регион. Демократите също поставят под въпрос наличие на стратегия при решението на Тръмп да разпореди ликвидирането на Солеймани.

Междувременно в Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо обяви, че ще бъде засилена охраната на ключови инфраструктури в щата като това включва и изпращането на гвардейци по летищата в града Ню Йорк. Куомо подчерта, че за момента няма преки заплахи, и стъпката е предпазна мярка след случили се наскоро международни събития, “които разбираемо са причина за известна степен тревога.”

За момента няма конкретика за стратегията на САЩ в Близкия изток след убийството на Солеймани и новото въздушно нападение като в петък Държавният секретар Майк Помпейо разговаря с редица световни лидери в опит да ги увери, че Америка има ангажимент към деескалиране на ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
10
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
"Тва е работа на джуджи. Ама с тия ръждясали ракети, кой ги знае руснаците какво са целели и какво са уцелили. Сигурно са стреляли по САЩ, ама са уцелили Багдат."---Нещо или говориш на едро, или много американски филми и електронни игри си гледал, или просто няма какво да кажеш. Моряците на два американски кораба, единия-съвсем на скоро, мислят съвсем друго.А един американски генерал, съвсем открито призна, че кампатията в Сирия им "отвори очите" за руските оръжия, от новите образци....
8
8
 
23
 
! Отговори
Shark преди 4 години
"Лице от Държавния департамент обвини Солеймани за смъртта на 608 американци в Ирак" - ами кому к...а дирят там?
7
8
 
16
 
! Отговори
Аман преди 4 години
И после къде ще избягат в БГ?САЩ да се махат от Сирия, Либия, Иран, Ирак, че ЕС не иска имигранти.Да се оправя съседите им, чий го дирят САЩ в БИ?
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да теглим чоп кой ли пък може да бъде общо взето не е много трудно да се познае кой може да лови риба в мътни води .
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демократите в случая са дълбоко неправи. Не подтискайте кризата оставете я да ескалира. Един болен организъм винаги стига до криза след която или оздравява или умира. Оставете Близкия изток да я изживее най-сетне тая криза която продължава повече от 70 години и да настъпи накрая оздравяването или ликвидацията на всички болни тъкани.
4
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то и Иран могат да нарекат Тръмп терорист номер 1 в света. Едни голи думи нищо не значат и не са причина за убийство на някакъв човек. Това, което направиха САЩ е нещо недопустимо.
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво му стана на Тромпета? Тоя нещо стана агресивен и взе да хвърля всеки ден ракети. Не са хубави тези неща.
2
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължавайте чистката. В оня район има милиони прости тикви за ликвидация.
1
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тва е работа на джуджи. Ама с тия ръждясали ракети, кой ги знае руснаците какво са целели и какво са уцелили. Сигурно са стреляли по САЩ, ама са уцелили Багдат.