Със скандирания "Смърт за Америка" хиляди изпратиха Солеймани

В Иран е обявен тридневен траур
Обновена: 4 яну 2020 13:21 | 4 яну 2020 12:00, Нели Христова
100
Със скандирания "Смърт за Америка" хиляди изпратиха Солеймани
Снимка: Reuters

Скандирайки "Смърт на Америка", хиляди иракчани се включиха в траурната процесия в Багдад за иранския командир Касем Солеймани и иракския паравоенен лидер Абу Махди ал Мухандис, убити при въздушен удар от американски дрон, предаде АФП.

Кортежът се събра в Кадимия – шиитски квартал на иракската столица, преди да потегли за Зелената зона – район с правителствени и дипломатически мисии в иракската столица, където на държавната церемония ще присъстват висши официални лица, пишат от БНР.

Общо 10 души – 5-има иракчани и 5 иранци, бяха убити при американски въздушен удар по колите им до летището на Багдад в петък сутринта.

Мъртвите бяха транспортирани до Кадимия с пикапи в ковчези, покрити с националните им знамена.

Конвоят пълзеше през море от облечени в черно опечалени, някои от които носеха портрети на иранския върховен водач Али Хаменей.

По-късно днес телата на иранците ще бъдат транспортирани по въздух до Иран, който обяви 3-дневен траур за Солеймани.

Той ще бъде погребан във вторник в родния си град Керман в централен Иран.

Траурната процесия започна на фона на твърдения за нов въздушен удар край Багдад, което бе отречено от водената от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава“ и иракските военни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
26
 
! Отговори
фа преди 4 години
*** , неграмотни , религиозни айтоласи, така и още не разбраха че света е бизнес, вместо да допуснат us петролни компании да разработват нефта и да си живуркат като саудитсите или UAE си блъскат главите с религозни догми. само след 10 години този свят няма да има нужда от петрол . Когато гледам снимки за живота в Иран преди управалението на тези празни мозъци яд ме хваща , каква хубава страна е била )))
52
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"250 000 разбиха само за две седмици 1 000 000 армия на Садам въоръжена с най новото руско оръжие"Спуках се от смях! Ирано-Иракската война завършва 1988 година. Ирак е обезкървен, оръжието и техниката са стари и повредени и загубени. После войната в Персийския залив е 1990-1991 година. Отслабват още. После войната в Ирак е през 2003 година. Т.е. само 12 години по-късно. Ти мислиш ли, че за 12 години страната може да се съвземе от 2 войни преди това? И да си позволи "най-ново оръжие"?
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отречен е не фактът, че е край Багдад е нанесен втори въздушен удар край Багдад, отречено е от американците (действащи под флага на някаква международна коалиция) и от иракските военни, че той е дело на техни хора. Там също има убити и ранени, но няма видни фигури като ген. Касем Сюлеймани. Ако в момента вниманието не беше насочено към Ирак, нямаше дори да съобщят за този удар.
50
7
 
17
 
! Отговори
2 преди 4 години
До АнонименИ къде се биха с 1 милионна армия бе ***? От всички видеа от Ирак се вижда само как американски войници стрелят към нищото. А от отсреща не се чува никой да стреля? Биха се срещу цивилни това е истината
49
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Че като главнокомандващ е бил толкова тьп, че се е подложил на въздушен удар, на територия, контролирана от САЩ, заедно с още 9 висши командири?"Е, човекът е бил с чиста съвест, не се е крил от никого, защото нищо лошо не е извършил. Какво значи "бил е тьп"? Той откъде да знае, че САЩ ще са такива вероломни убийци? Реално Тръмп е келнерчето сервитьорче обслужващо интересите на Израел, защото самият той и цялото му семейство са приели юдаизма. И ходи да си блъска главата в една каменна стена.
48
11
 
6
 
! Отговори
lol до 58 преди 4 години
"Борят с тероризма" - хахахаха...ирански милиции и директно техни военни има във всеки военен конфликт в близкия изток, а вече и в Африка - Либия. Да не говорим за Хизбула, които дори направиха атентат на наша теритерия, със загинал български гражданин. А тук отрeпкитe, жалят за убития повече от ***. Жалки бeзродници.
47
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има хора тук, които се присмиват на американците, но много бързо забравиха как 250 000 разбиха само за две седмици 1 000 000 армия на Садам въоръжена с най новото руско оръжие. Само за две седмици! А 400-те руски трупа от Вагнер??
46
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Иран просто е имал късмета дълго време да се намира встрани от главните събития, което им е създало фалшиво самочувствие за безнаказаност."Безнаказаност? Безнаказаност за какво? За това, че се борят с тероризма ли? Значи ти си ОК ако САЩ и Израел създават някаква измислена групировка наречена ИД (ИДИЛ или каквото е там), съгласен си когато ЦРУ създава Ал Кайда за да може после да оправдае убийствата на цивилни и започване на ненужна война в Близкия изток, за да им е хубаво на евреите???
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52 коментадорДПС са руска партия, бе каскет! Каква Турция те гони и тебе?
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Путин ще му направи паметник на чьорвьонъйет плащадтьь, все пак са братушки с иранците. Брава брава!
43
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иран просто е имал късмета дълго време да се намира встрани от главните събития, което им е създало фалшиво самочувствие за безнаказаност. Какъвто беше случаят с Югославия, Либия и други.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Историята се повтаряВярно е. Но тогава хората са нямали технологии а сега ще се насладим на разпадането на ердна империя чрез видео доказателства а не само с писменост
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, гробът на генерал Сюлеймани ще се превърне, може би, в място за поклонение. -------За какво ще му се покланят? Че като главнокомандващ е бил толкова тьп, че се е подложил на въздушен удар, на територия, контролирана от САЩ, заедно с още 9 висши командири? Че не е успял да запази в тайна срещата? Че е допуснал да има чужди информатори в близкото си обкръжение? Защото е допуснал да загине като редови ***, превръщайки се в купчинка димяща кайма?
40
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39Въздушни удари,те това могат,убиват наред и виновни и невинни.Защо не влязат като пехотинци?Знаят,че зелките им ще висят на колове,да ги питат какво търсят навсякъде където има нефт.Американският пехотинец не е като български лайнарко със зеле в главата вместо мозък, гарантирано!
39
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48 краварето ще ядат тоягата ........А на българския лайнарко тоягата ще му стърчи от *** до век!
38
12
 
11
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
Руските роби до такова степен са дресирани от господарите си да мразят САЩ, че ненавиждат Америка в много по-голяма степен и от мюсюлманите шиити. И жалят да ликвидирания ирански генерал, който е отговорен за смъртта на стотици хиляди невинни, както не биха жалели за свои роднини. Жалка работа! Путлерастка!
37
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да го прости !краварето ще ядат тоягата ...
36
9
 
9
 
! Отговори
Карл Танер преди 4 години
Ако Турция нахлуе в България, ядрени гъби ще има над Истанбул и Анкара.
35
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тях никой няма ги пита потуроте от село, къде искат. Не е решила Турция не е влязла. Ама като гледам, колко глупакааа защитават лилипут може и феса да реши дсмго прави.
34
5
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Всеки може да допусне техническа грешка дори и тези които публикуват в Днес.бг, а тия дето правят от това проблем да се вгледат в писанията си..Що се отнася до капацитетите във форума които искат да ни изумят с историческите си познания, само ще кажа че съвременните иранци, са дотолкова "перси", доколкото един съвременен българин е "тракиец", "славянин" или "оногур". В миналото Иран е бил известен като Персия и от там идват сегашните интерпретации. Иранците изповядат ценностите на арабския свят