В Хонконг сякаш има война: Магазините се изпразват на секундата

Хората не вярват на успокоението на властите
13 фев 2020 20:30, Нели Христова
115
В Хонконг сякаш има война: Магазините се изпразват на секундата
Снимка: БГНЕС

Картините от Хонконг напомнят на Съветския съюз през 80-те. Опашки, образували се още преди слънцето да изгрее, се извиват край супермаркетите в града. А хората се опитват да си купят основното – ориз, тоалетна хартия и дезинфектант.

За трета поредна седмица щандовете, които обичайно са пълни с любимия на хонконгците ориз, са празни. Пакетчетата с нудли също свършват. Все още обаче има достатъчно месо и зеленчуци.

Рафтовете с тоалетна хартия, сухи кърпички, кухненски ролки, бебешки кърпички, сапун, белина и всички препарати за чистене в супермаркетите и дори аптеките са редки. За това магазините са принудени да въведат нова политика – всеки клиент може да купи само по две от стоките, които са на изчерпване.

В Хонконг има едва 50 потвърдени случая на коронавируса. И макар броят на болните да е малък, истерията е голяма. Всички се страхуват, че епидемията ще продължи дълго, а най-необходимите стоки ще свършат. Това е поредната криза, която тресе обществото, обгърнато от месеци на антиправителствени протести.

В четвъртък опашката пред най-обикновен супермаркет на Bonham Road е дълга. В квартала живеят главно семейства от средната класа. Всички са се увили в шалове, скрили са се зад маски и дебели палта.

"Не знаем колко ще продължи това и колкото повече слушам за кризата, толкова повече се притеснявам, казва госпожа Чънг, която не иска да казва пълното си име. Тя чака пред магазина от седем сутринта, още дори той да е отворил. - Дори консумативите на медиците свършват. Как да не се притеснявам.“

Въпреки че властите уверяват, че доставките на храна няма да спрат, 65-годишната жена не е убедена, че това е истина. Миналата седмица правителството обяви, че има 13 хил. тона ориз в складовете и доставките му ще продължат.

"Не вярвам и на една думичка, която правителството казва. Вижданията ми за бъдещето е много мрачно“, заявява Чънг, преди да нахлуе в магазина с дузина други купувачи.

Множество клиники в града затварят, тъй като маските им вече са свършили. В болниците те вече са на привършване, както и предпазните дрехи. Всичко това се дължи на факта, че Хонконг затвори границите си с Китай.

Миналата седмица десетки хора, въпреки силните ветрове, оформят лагер пред магазин, на който му предстои да достави маски от Близкия Изток. Дълги опашки веднага се сформират пред всеки супермаркет, който е получил прясна доставка на продукти. Понякога, хората се присъединяват към вече сформирана опашка, без да знаят защо се е образувала тя, просто за да купят нещо, което може да им е от полза.

В четвъртък от магазина на Bonham Road малкото останали пакети с ориз и тоалетна хартия бързо свършват, оставяйки повечето хора крайно разочаровани. Един от служителите на супермаркета казва: "Сякаш сме във война – нещата изчезват от щандовете в минутата, в която ги заредим.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корона Ковид-19 не влияе на бели. Това го научих в час по генетика. Пийте по едно и си лягайте. Аз съм на джин днеска.
47
14
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КОРОНА ВИРУСА ДОРИ ДА ПРИБЕРЕ 20% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА КИТАЙ ПАК НЯМА ДА ПАДНАТ ПОД 1 МИЛИАРД ТЪЙ, ЧЕ КОЛКОТО ПО-СКОРО ОБХВАНЕ КИТАЙ ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ!!
46
0
 
7
 
! Отговори
Доктор по Медицина преди 4 години
Корона Вируси при животните живеят в храносмилателната система, при човека инфектират Белия Дроб, но в Редки Случай - около 3% от болните достигат и до храносмилателната система на Човека и тогава предизвикнат Експозивна Диария - това значи, че изобщо не може да се контролирате и просто потича вода - все едно сте бебе и се напишквате, ама отдат. Много е неприятно и по-скоро за Памперси отколкото за тоалетна хартия.
45
3
 
3
 
! Отговори
50 заразени преди 4 години
В Хонг Конг, е интерсна информация. Другото са глупости. Като няма ориз, ще си купят месо със зеленчуци. Те им казват, че въглехидратите помагат на развитието на вирусите, ония пак искат ориз. Сигурно не знаят да готвят.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Корона Вирус60% смъртност беше преди 3 седмици.Явно вече се научиха да ги лекуват и смъртността падна на 18% с тенденция към 13.
43
4
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВОЙНА ИМА ТОВА НЕ Е ШЕГА!!!КОРОНА ВИРУСА ЗАВЗЕМА ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ТЕРИТОРИЯ С ВСЕКИ ДЕН И НЕ СЕ ОЧЕРТАВА ДА НАМАЛЯВА!!!
42
7
 
0
 
! Отговори
Драго преди 4 години
Ван Рдев од Влазта!!!
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преписвам един пост от Германия, за да се успокоите малко."Сега, днес немецо го изписаха. И на цялото му семейство, което е заразено с вируса и е още в болницата, нищо му няма и чакат само да мине карантината и ще ги изпишат и тях. По немското радио казаха, че инфлуенца вирусите са по-опасни. Толкова за короната и арийците."
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румънеца е в Япония бе джанъм. Можеш ли да четеш изобщо или искаш да сееш паника само?
39
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя грип е с диария и поврыщане,четете повече...А ориз е основна храна на Изток.Както при нас хляб.Не е смешно. Вече и в Румъния има заразени..А в Перник вода няма...
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешно ви беше за Виетнам,за Камбоджа,за Сирия,за СССР,нека сега да се посмеем заедно!Шоуто едва започва....
37
1
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 4 години
в грешка си, при хора редовно консумиращи ориз, няма такъв ефект, но ако ядеш ориз относително рядко, тогава запича. почни да ядеш ориз всеки ден и ще видиш, че след 1-2 седмици ще си редовен като швейцарски часовник.
36
0
 
8
 
! Отговори
Asparuh преди 4 години
Като в филма заразяване от 2011.В този филм същото се случи
35
5
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Аз се чудя защо им е толкова тоалетна хартия като ориза така запича!?
34
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се размножиха и популацията се саморегулира според формулата на Файгенбаум.
33
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
много яка снимка за статията. послаха се от слах полай тоя колона вилус. чак гъзпапир им тлебе.
32
7
 
3
 
! Отговори
Корона Вирус преди 4 години
при 60% смъртност на новият СуперВирус Ухан-400 е така!! и Да има Война - БиоЛогичното Оръжие на Червената Армия срещу Народа!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моят коментар е за БНР.Отворете и таме даден, днешния диалог с Филчев.Водещата неиздържа психически.Разби-ра се ,ще видите твърдата феерия начовекът в студиото.Той си тръгна изненадващо.Станалото показва,колкомного липсва координационният обхватна събитието,което придава водещатаТаня Величкова,Силвия Великова и Петър Волгин.Жал ми е за водещата,нов ефира звучи ХОРИЗОНТ.Нищо лично.
30
9
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Като гледам снимката имам чувството, че тези за голямо сранье се зареждат :-D
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незнам как е в Хонг Конг,ама това нещо ако стигне отвъд голямата вода,няма да говорим " сякаш има война" ами направо ще е война!