20 държави поръчали над 1 милиард дози от руската ваксина

Тя ще носи името "Спутник В"
11 авг 2020 17:45, Нели Христова
329
20 държави поръчали над 1 милиард дози от руската ваксина
Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу коронавируса, разработена в Русия, е наречена "Спутник В" на едноименния съветския спътник - първият космически апарат, изстрелян в орбита, а В е съкратено от ваксина, съобщи председателят на руския фонд за преки инвестиции, участвал в създаването й, цитиран от Франс прес.

Над 1 милиард дози са били поръчани предварително от 20 чужди държави, заяви Кирил Дмитриев и уточни, че третата фаза от изпитанията започва утре.

Още по темата
От Фонда казаха още, че началото на промишленото производство е предвидено за септември.

Дмитриев обяви това, след като руският президент Владимир Путин съобщи, че ваксината е одобрена след по-малко от два месеца на изпитания върху хора.

Ръководителят на фонда каза, че заедно с чуждестранните партньори са готови да осигурят производството на над 500 милиона дози ваксина годишно в 5 държави и планират да увеличат допълнително производствената мощност, предаде ТАСС. В производството на "Спутник В" са инвестирани 4 милиарда рубли.

По време на онлайн конференция Дмитриев съобщи, че фондът се е договорил с ОАЕ, Саудитска Арабия и други държави за провеждане на третата фаза от изпитания на ваксината.

Според Дмитриев, към днешна дата най-голям интерес към ваксината проявяват държави от Латинска Америка, Близкия изток и Азия и с тях вече са финализирани редица договори за закупуването й.

Фондът обяви в съобщение до медиите, че вече има информационен сайт за "Спутник В".

Днес ваксината е получила регистрационно свидетелство от руското министерство на здравеопазването и може да се използва за ваксиниране на населението на Руската федерация, уточни ТАСС.

Скоростта, с която Русия върви към това да направи ваксината обществено достояние, накара някои чуждестранни учени да задават въпроса дали Москва не поставя националния престиж пред сигурната наука и безопасността, отбелязва Ройтерс.

Дмитриев обаче каза, че "политизираният" подход към руската ваксина на редица западни държави поставя под заплаха живота на техните граждани, предаде ТАСС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До ЧебурашкаАз ако ти кажа, че дъщерята на Путин е скочила 7 метра и ти никога не си я виждал дали въобще може да скача, ще ми повярваш ли? Ако беше вярно, защо Путин не се е ваксинирал?
127
2
 
2
 
! Отговори
Фаучи преди 3 години
До ЧебурашкаКоя част от "тестване в/у затворници" не разбра. Нали не мислиш, че това може да бъде обявено и публикувано. В разрез е с всчики етични норми, рискуват много, ако се разчуе!-----Но ти не се притеснявай, в Модерна правят мРна ваксина, метод, по койъо няма ни една успешна ваксина досега, приятно ваксиниране!
126
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Боби"можеш да попаднеш на фейк само ако пазаруваш от сайтове като Али Експрес"Не знаех, че Гренското, Холандското, Германското и Испанското правителство са паазрували от "Али Експрес".
125
2
 
7
 
! Отговори
До Чебурашка преди 3 години
Затова 20 държави са поръчали 1 млрд дози,така ли? Демек колко са глу.пави,че са купили единствената открита до тоя момент ваксина и не са искали да чакат още 1 година,докато я патентоват официално. Затова дъщерята на Путин също се е ваксинирала?. Защото като дъщеря на президент,й се мре? За много хора това може да е последен шанс да останат живи и ти плюеш единственото,което може да ги спаси? И САМО защото си украинка и мразиш Русия заради Крим? Не ти я мястото в българския форум.
124
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се изкефя ако верно ваксината им лекува и да я продават на всички освен на наглите американци.
123
3
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
И съм сигурен, че същите индивиди, които тук защитават руската ваксина яростно отричат съществуването на вируса и омаловажават опасността от него във форума под новините за пандемията в България.
122
3
 
5
 
! Отговори
Фейк Чебурашка преди 3 години
Мразя Путиииин....Америка е велика!! Ние никога няма да се предадем !!! Нашата Модерна ваксина е най-добрата !!! И на вкус е като чийзбургер!!! Не купувайте руска, заложете на Чичо Сам !!!
121
2
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Фаучи..... знам руснаците, със сигурнот са минали и Фаза 3,.... Ами чети руски сайтове бе приятелю, не са преминали трети етап на клинични изпитания. Но ти като русоид не можеш да повярваш.
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МутафчийскиЩото всички сателити на Москва са закарани под строй.
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиНачи какво викаш, източник ти е производителя на ваксината под въпрос, а?Интересно, че точно на сайта на Сеченския университет има интервю с Виталий Зверев (виж кой е той там), който казва, че 2 години в оптимистичен срок за реално създаване и сертифициране на ваксина и че това трябва да става с отговорност а не прибързано. Говори за МАСОВИ пропуски в начина на провеждане на изследванията както и за етични проблеми, свързани с насилствено ваксиниране. Та, какво казваш?
118
2
 
5
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Като им е толкова лоша ваксината на руснаците, що имат вече поръчки за 1 млрд дози?
117
4
 
3
 
! Отговори
Антон преди 3 години
Работата с тази ваксина ми прилича малко на изстрелването на първата жена в космоса - руснаците бързат да си заплюят първото място с една недовършена ваксина. От изстрелването на Терешкова през 1963 насам досега само още две рускини са летели в космоса. Очевидно е че изстрелването на Терешкова е било чист пропаганден трик и никой в Политбюро не си е правил сметката че жените ще бъдат допуснати масово в космонавтиката.
116
2
 
4
 
! Отговори
Фаучи преди 3 години
Руската ваксина си е наред. Тя на базата на вече преминала успешно изпитания ваксина за Ебола. Първата ваксина с два аденовируса като носители. Просто частта пт Ебола вируса е заменена с част от спайк протеина на коронавируса. Русия получава изолирания вирус на 20 Април от САЩ. Само две седмици по-късно вече са готови със модофикацията. Като знам руснаците, със сигурнот са минали и Фаза 3, но не могат да я обявят, щото най-вероятно е в/у затворници. Но имат всички необходими резултати.
115
4
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен...... Психарите отново се развихриха срещу Русия..... Не става въпрос за писане срещу Русия бе путлераст. Ситуацията в света е такава, че всеки ще бъде благодарен на откривателите на ваксина. Работата е там, че в Русия не са преминали третия клинически етап от изпитанията. Руски учени извън този институт Гамалея също бият тревога, че ваксината не трябва да се пуска масово. Но за психопата Путин най-важното е пропагандата. За това става въпрос, путлераст.
114
4
 
5
 
! Отговори
Путин преди 3 години
Че.бурашке, време е да се върнеш в кафеза. Много лудува днес.
113
1
 
3
 
! Отговори
Тръмп ядосан преди 3 години
Трябваше САЩ до спаси света . Как можа тоя Путин да ме изпревари?
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психарите отново се развихриха срещу Русия.Абе, натрапници, кой ви е канил тук.Айде, пътя и улево - бягайте в Портланд да се кланяте на чернокожите.
111
2
 
4
 
! Отговори
Путин споделя преди 3 години
Тая Чебурашка от форума е една много злобна личност. Ще я ваксинирам безплатно и обещавам,че от короновирус няма да умре. Може да умре от всичко друго,НО НЕ и от короновируса.
110
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаТежко е да си руски пропагандатор, а когато си и българомразец е още по-лошо, а тук си имаме работа с такива от втория вид.Мдаааа.
109
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиГоворим за абсолютно всичко, но в случая стававше дума за ПСР тестове, маски и респиратори.Запада си пази хората, на Руснаци и Китайци им ДЕРЕМЕ за хората, щом става дума за пропаганда.