20 държави поръчали над 1 милиард дози от руската ваксина

Тя ще носи името "Спутник В"
11 авг 2020 17:45, Нели Христова
329
20 държави поръчали над 1 милиард дози от руската ваксина
Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу коронавируса, разработена в Русия, е наречена "Спутник В" на едноименния съветския спътник - първият космически апарат, изстрелян в орбита, а В е съкратено от ваксина, съобщи председателят на руския фонд за преки инвестиции, участвал в създаването й, цитиран от Франс прес.

Над 1 милиард дози са били поръчани предварително от 20 чужди държави, заяви Кирил Дмитриев и уточни, че третата фаза от изпитанията започва утре.

Още по темата
От Фонда казаха още, че началото на промишленото производство е предвидено за септември.

Дмитриев обяви това, след като руският президент Владимир Путин съобщи, че ваксината е одобрена след по-малко от два месеца на изпитания върху хора.

Ръководителят на фонда каза, че заедно с чуждестранните партньори са готови да осигурят производството на над 500 милиона дози ваксина годишно в 5 държави и планират да увеличат допълнително производствената мощност, предаде ТАСС. В производството на "Спутник В" са инвестирани 4 милиарда рубли.

По време на онлайн конференция Дмитриев съобщи, че фондът се е договорил с ОАЕ, Саудитска Арабия и други държави за провеждане на третата фаза от изпитания на ваксината.

Според Дмитриев, към днешна дата най-голям интерес към ваксината проявяват държави от Латинска Америка, Близкия изток и Азия и с тях вече са финализирани редица договори за закупуването й.

Фондът обяви в съобщение до медиите, че вече има информационен сайт за "Спутник В".

Днес ваксината е получила регистрационно свидетелство от руското министерство на здравеопазването и може да се използва за ваксиниране на населението на Руската федерация, уточни ТАСС.

Скоростта, с която Русия върви към това да направи ваксината обществено достояние, накара някои чуждестранни учени да задават въпроса дали Москва не поставя националния престиж пред сигурната наука и безопасността, отбелязва Ройтерс.

Дмитриев обаче каза, че "политизираният" подход към руската ваксина на редица западни държави поставя под заплаха живота на техните граждани, предаде ТАСС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците изпратиха първи човек в Космоса ама ако не са дойчовците да им дадат Мерцедеси щяха да си кютат с ВАЗките и Волгите.Аре стига глупости с тая ваксина от Рушия!!!Най-много да уморят няколко милиона наивници.
147
3
 
4
 
! Отговори
До 185 преди 3 години
Чеби, дори и аз не бих могъл да се изразя по-добре.Точно така, русофилити разглеждат българските интерси единствено през призмата на режима в Кремъл.
146
2
 
7
 
! Отговори
Чиба чиба Чеб. преди 3 години
Чебурашке кЪш,кЪш, чебурашкен вирус неличим. Пиши си в украинските форуми. Преди малко чух новината по немската телевизия,живея в Германия. Хората се радваха като я съобщиха. Украинците сте много особен народ. От тая ваксина и украинци ще се излекуват. Измислете си отделна ваксина като много знаете.
145
4
 
2
 
! Отговори
Остап Б. преди 3 години
Руската ваксина всъщност са две инжекции. Втората се поставя около месец след първата. От първата са поръчани един милион бройки а от втората само 500 хиляди. Защо? Очакват половината хора да пукалясат докато дойде време за втората инжекция?
144
8
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Един българин...... Не обръщайте внимание на злобните коментари на Чебурашка..... Първо русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи. И второ това, което съм написал е самата истина. Ваксината не е преминала през трета фаза на клинически изпитания, за което алармира руски учене от Асоциацията на организаците по клинически изследвания, която обединява руските фармацевтични компании.
143
0
 
2
 
! Отговори
Кунчев преди 3 години
А пък в наш'та БАН каква МОЛЕКУЛА правим !!! Не е молекула, ами ВЕЛИКАН !!!
142
3
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Дано помогне на всички болни и заразени ваксината и за България да има. Не обръщайте внимание на злобните коментари на Чебурашка.Важното е,че руснаците са открили някакво решение. Става дума за милиони хора. Браво на Путин, който е финансирал учените си. Не е станало без пари,ясно е.
141
2
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До До Чебурашка...... Чебурашко,ти заядливо май.муно искаш още ли милиони..... Русофилията съвсем те е засрепира бе путлераст. И ако беше наистина русофил щеше да четеш за дискусиите относно ваксината в руските сайтове и да знаеш, че има проблем с валидизацията на ваксината. Но сигурно и руски не знаеш.
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиМного се радвам, че ти работи така фантазията, но тия неща не стават баш както си ги мислиш ти. Например, обзалагам се, че въпросните страни са получили директна гаранция от Китйското правителство за тия неща, които са купили, поради което когато се разбра за това имаше разни дипломатически скандали между въпросните и Китай.
139
3
 
3
 
! Отговори
Фаучи преди 3 години
Между другото:ОСТАВКА НА ТИКВАТА, ЦЯЛОТО КОРУМПИРАНО ПРАВИТЕЛСВТО И КАСКЕТА !!!
138
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои имат ваксина тия които са го разработили.
137
1
 
6
 
! Отговори
До 168 преди 3 години
Чеби, прав си дори когато си седнал.Явно както писа един колега по-долу руската ваксина вече тествана върху затворници без тяхното знание. Няма никаква морална разлика между доктор Менгеле и сегашния кремълски режим.
136
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро и Тръмп ще моли Вова за дозичка от Спутник В.
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До чебурашкаТо и руска ваксина няма. Тва са фейк нюз за пропаганда, както вече стана дума.
134
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро и Тръмп ще се ваксинира със Спутник В !! Сега е на телефона да моли Вова за доза!
133
4
 
4
 
! Отговори
До чебурашка преди 3 години
Чебурашко,ти заядливо май.муно искаш още ли милиони хора да умрат по света? Да не купуват ваксината,защото била руска? Ако беше американска щеше да скачаш от щастие ли? Друга ваксина няма,може и да не се намери с години.
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиНе, че искам да те притеснявам, но нещо много леко подмина това, че това което написах директно опровергава нещата които пишеш (за източниците ти, както и за това докъде са). А това, че си ОК с насилствените ваксинации, няма какво да се коментира.Или вие си мислите, че ние не можем да четем руски, и ядем доматите с колците?
131
4
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До До ЧебурашкаПутин отново показва, че човешкия живот в Русия не струва и пукната копейка. Решението е чисто политическо. Преди ден Росздравнадзор отхвърли искането на Асоциацията на организаците по клинически изследвания, която обединява руските фармацевтични компании, да се отложи държавната регистрация на ваксината до завършване на третата фаза на клиническите изпитания. СЗО също напомни на руснаците, че има определени процедури преди да се регистрира ваксината .
130
1
 
2
 
! Отговори
Антон преди 3 години
Модерна и Пфайзер ще ни ваксинират нас. Този който иска де. Да не говорим, че руснаците нямат капацитета дори и за един милион ваксини в близко време. Водят преговори с германците да им ги произеждат по лиценз но те искат да си правят тяхната заедно с Пфайзер.Амриканците също произвеждат ваксини в момента но чакат окончателното одобрение да ги пуснат в употреба. Ако стане засечка на финалната права всичко отива в *** но това е премерен риск.
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФаучиЦ, не е това. Например се знае, че са тествали насилствено военни, което е същия проблем, тъй че хич не им дреме за никакви "права".То да се говори за "права" в Русия по принцип си е абсурдно де.