Ожесточени боеве между Азербайджан и Армения

Нагорни Карабах - обект на десетилетни спорове между двете страни
Обновена: 27 сеп 2020 13:08 | 27 сеп 2020 13:08, Петя Славова
109
Ожесточени боеве между Азербайджан и Армения
Снимка: БГНЕС

Ожесточени боеве с участието на танкове, самолети и артилерия избухнаха между Азербайджан и Армения днес в конфликтната територия Нагорни Карабах - обект на десетилетни спорове между двете бивши съветски страни, съобщава Bloomberg.

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че е предприело "контраатака“, срещу арменски сили, които са стреляли по военни инсталации и цивилни селища в близост до Нагорни Карабах. Армения заяви, че Азербайджан е започнал бомбардировка по линията на контакт, разделяща двете страни, и е обстрелвала цивилни, включително в столицата на региона - Степанакерт.

Конфликтът около Нагорни Карабах се разгаря многократно, откакто арменците поеха контрола над територията и седем околни области от Азербайджан във война след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Стотици бяха убити в петдневна война през 2016 г., преди Русия да притисне двете страни да възстановят споразумението за прекратяване на огън, което за пръв път беше постигнато през 1994 г. Въпреки посредничеството в продължение на десетилетия от страна на САЩ, Франция и Русия, досега не е подписано мирно споразумение между двете страни.

Азерската армия е започнала да използва танкове, артилерия, ракетни системи и самолети срещу арменските военни позиции в близост до фронтовата линия, както и навътре в държаната от Армения територия, се посочва изявление в министерството на отбраната в Баку. 12 арменски зенитни системи са унищожени и един азербайджански хеликоптер е свален, гласи още съобщението.

Арменските сили са свалили два азербайджански хеликоптера, три танка и три безпилотни самолета, заяви говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян.

Цивилните в Нагорни Карабах са призовани да влязат в бомбоубежища, след като Азербайджан започна обстрела на Степанакерт, каза Вахрам Погосян, говорител на арменския президент. "Нашият отговор ще бъде пропорционален и цялата отговорност пада върху военно-политическото ръководство на Азербайджан", добави още Погосян.

Сраженията идват, след като напрежението между двете страни рязко се повиши миналата седмица, когато президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Армения ангажира своите военни сили близо до Нагорни Карабах за започване на нова война. Армения отхвърли иска като неоснователен и обвини Алиев в подготовка за война.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-59, не съм луд,а преценявам,правилно,през 1974г.кой спря турция,за да не анексира остров Кипър,и сега,ще се оттеглят великите сили, и ще оставят мустакатия да реши,а реши ли,ще ги прегази,като луда крава телето си.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грузия има 5 пет червени кръста на националния си флаг! Еймен.
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58 Ти луд ли си бе ?Тоз позьор ли?
52
12
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Тоя,оня мустакатия,само за половин час,ще смачка ермени бокутата,само не го ядосвайте.
51
1
 
14
 
! Отговори
ГОЛЯМАТА екскурзия!! преди 3 години
До 56 Нали знаеш ,че няма как българина да те заобича мой човек ми ни става! Вие връщате до '70г. А ние до 1396г.
50
10
 
3
 
! Отговори
54 до минуса преди 3 години
През 89 есента какьв беше шанса Варшавския договор срещу НАТО.Геврек точно. Тя се разпадна и Турция беше на масата заради вашто дс.
49
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е Русия са ошамари пак ...=====================Няма да се наложи ошамарване. Путин е на брега на Каспийско море и вчера постави точка на основния етап на "Кавказ 2020", където руснаците показаха как "Торнадо" за 15 сек изстрелва около 500 реактивни снаряди с големината на торпеда и каква и колко квадратникилометрова пустиня остава слсд употребата му. Мисълта ми е, че можеш да успокоиш хулигана, само като му покажеш голямата сопа.
48
4
 
5
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
Нямаш си престава какво ви струва тази глупост и нула полза накрая даже по лошо.А и горд от глупавата ви дс.А сьм горд че не се подадохме на провокациите ви и сега в Кьрджали не се разхождат кюрди от анадола.
47
7
 
11
 
! Отговори
Асан Амед Мехмед... преди 3 години
.. сюндюк Али ага Онур ефенди!Аз мисла ,чи Азербайджан няма никъкъу шанс да испичели!
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Техниката, която са загубили, е, по голяма от цялата беге армия.
45
14
 
5
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Джуджето в бункера потрива доволно ръчички, мирише си на руски подкокоросвания отвсякъде!
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е тоз анонимен бе анонимен това е име по под разбиране и половината са анонимен!
43
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДве държави се насъскват и използват една срещу друга,за да се скарат техните покровители Русия и Турция. Много *** лидери управялват Армения и Азербейджан.
42
5
 
9
 
! Отговори
Турчина преди 3 години
Аз плод на кръвосмешение и не знам какви ги плещя!
41
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Припомням, че Армения смачка азерите в нагорно-карабахската война 1988-1994 г.
40
12
 
18
 
! Отговори
Турчина преди 3 години
Нагорни Карабах и югоизточна Турция .... Изконна арменска земя!!!И пак ке биде!!
39
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАрман Бабикян да отиде и защити родината сии ако трябва да даде живота си за нея - надалиседи в България да прави интригиготован---------Бабикян даже и не подозира,че с протестите си,ще докара мюсулманите на власт,но не обикновени мюсулмани,а фанатиците Шоросоиди,които са мразени дори и от самите мюсулмани.
38
4
 
6
 
! Отговори
ГОЛЯМАТА екскурзия!! преди 3 години
А руснаците 150милиона
37
35
 
12
 
! Отговори
GokTurk Khaganate преди 3 години
До ГОЛЯМАТА екскурзия!!Тодор Живков е убиец на деца, старци и жени. Можеш да се гордееш с твоите убийци. Както и Левски беше детеубиец и рекетьор. За това го обесиха
36
15
 
25
 
! Отговори
ГОЛЯМАТА екскурзия!! преди 3 години
Изключително горд съм с някой от решенията на Тодор Живков!