Как ще подходи Байдън към китайските технологични компании?

Едва ли ще се откаже от мерките срещу Китай
3 яну 2021 10:42, Елена Кирилова
37
Как ще подходи Байдън към китайските технологични компании?
Снимка: БГНЕС

Един от въпросите пред новоизбрания президент на САЩ е какъв да бъде подхода му към китайските технологични компании.

Джо Байдън едва ли ще се откаже от подхода на настоящия държавен глава Доналд Тръмп към китайската технологична индустрия и компании. Но е по-вероятно Байдън да има по-конкретен подход и да си сътрудничи повече със съюзниците, твърдят експерти пред CNBC, цитирани от Investor.bg.

По време на мандата си Тръмп създаде предизвикателства за китайската технологична индустрия чрез санкции, изпълнителни заповеди и други действия. Байдън вероятно ще продължи с подобна политика.

"Тръмп напълно наруши статуквото, което съществуваше между САЩ и Китай в продължение на десетилетия", твърди Абишур Пракаш, специалист по геополитика в Центъра за иновации на бъдещето – базирана в Торонто консултантска фирма.

Администрацията на Тръмп предприе действия срещу редица големи китайски технологични фирми. Сред примерите за това беше Huawei, която беше поставена в черния търговски списък на САЩ миналата година. Това ограничи, а в някои случаи напълно спря, достъпа ѝ до американски технологии, като част от услугите на Google.

В резултат на това продажбите на смартфони на Huawei понесоха удар. Освен това Вашингтон предприе действия, за да ограничи достъпа на Huawei до чипове от ключови производители.

Чиповете са област, в която администрацията на Тръмп се фокусира по-конкретно. SMIC, компания, която стои в основата на усилията на Китай да бъде по-малко зависим от други играчи, също беше добавена към черния търговски списък на САЩ в средата на декември.

Целият анализ вижте тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нас нормалните това какво ни интересува? Тръмп е виновен, защото излъга света, че ще свърши някоя полезна работа а излезе проект на ЦРУ. Поредния театър на САЩ.Байдън беше спонсориран от ККП, защото Тръмп въоражаваше Япония.
8
3
 
17
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Никога българска технологична компания няма да бъде в компанията на американските и китайските гиганти, защото още в зародиш Бати Бойко от Мафията рекетира и спира всякакво развитие на тези компании!!!А зад китайските и американските компании са държавите с целия им наличен ресурс от дипломати,армия,спец.служби,образование, субсидии!Животът е жесток селяни прости, а вие сте много прости!!!Вие сте валат селяни прости!!!Агент Трейси Адамс!ЦРУ!!!
7
9
 
6
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Съвсем случайно стана , че битката между американските и китайските технологични компании за световните пазари съвпадна с пандемията от коронавируса!Животът е жесток селяни прости!Бати Бойко е велик!Агент Джак Уйлшър!ЦРУ!!!
6
6
 
10
 
! Отговори
Василев преди 3 години
В компанията Huwaei работят 194 000 хора и от тях 94 000 се занимават с развойна дейност, разработки, нововъведения и нови технологии!как се спира това чудовище???Само с карантина и блокиране на световните пазари!!!Животът е жесток селяни прости, Китай завладява Космоса, а вие завладявате българските тротоари и "лайкучки"!Агент Тимъти Вайлс!ЦРУ!!!
5
2
 
8
 
! Отговори
Бай Дън преди 3 години
Честно казано, през Huawei-а ми е :)
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИванВерно сме само 3-ти януари още, но вярвам, че ще останеш моя фаворит за най-неграмотен пост до края на годината.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя не си помни паролата на телефона, ще ми се занимава с китайските технологични компании!?
2
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господин санкция (Тръмп) си заминава не,че беше нещо ама както и да е в САЩ президента е една кръгла нула чифудския конгрес решава всичко
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тоя жител на подземие в пирамида, САЩ имат шанса да отидат на мястото което заслужават, на ъза на историята