Дивите животни били причина за 70% от инфекциозните болести

СЗО настоява да се спре тяхната продажба на пазарите
45
Дивите животни били причина за 70% от инфекциозните болести
Снимка: Pixabay

Международни агенции, включително СЗО, призоваха страните да спрат продажбата на живи диви животни на пазари за храни, като предупредиха, че те може би са източник на над 70 на сто от появяващите се при хората инфекциозни болести, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Още по темата

Препоръките, целящи да гарантират, че глобалната хранителна система е безопасна и устойчива, последваха мисията на СЗО в китайския град Ухан, целяща да разследва произхода на вируса SARS-CoV-2.

"Тази и други препоръки ще помогнат за намаляване на риска от появата на зоонози", написа в Туитър Питър Бен Ембарек, представителят на СЗО, който водеше мисията през януари и февруари.

СЗО, Световната организация за здраве на животните и Програмата на ООН за околната среда призоваха националните правителства да "прекратят търговията със заловени живи животни от вида на бозайниците", независимо дали се извършва с цел храна или развъждането им. Освен това като спешна мярка трябва да се затворят секторите от пазарите за храна, на които се продават такива животни, освен ако не са въведени ефективни правила и адекватна оценка на риска.

Смята се, че животните, особено дивите животни, са източника на над 70 на сто от всички новопоявяващи се при хората заразни болести.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...Да се чуди човек тия от СЗО кво шмъркат... Сигурно е хубаво!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...като предупредиха, че те може би са източник на.." Може би? Само заради "може би"?!? Е на това му се вика научен подход! Може би... Ами те пък тогава "може би" ще спрат да ги продават!
10
4
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Човек е оцелял защото е ял...диви животни...100 000 години!Не че ги защитавам но това е реалността!Тия световни фашисти вече съвсем изтрещяха!Май земята бременее с нова война!
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ли да оцелели хората когато са се препитавали с лов на дивеч/риба и корени, много преди да овладеят огъня? Да би да са се пръскали с дезинфектанти? Западната цивилизация набута хората в милионни градове, с лош въздух,стрес и изкуствена храна, сега обвиняват дивите животни.
8
3
 
9
 
! Отговори
Еврея Бил Гейтс преди 3 години
Никакви меса за вас, гoим, вредно е! Аз съм ви разработил стекове от буболечки! Вкусни и питателни! И безопасни! От природните меса ще хванете Ковид, но аз се грижа за вас, гои! Давам ви ваксини, полезна храна от ларви и насекоми, а сега имам и проект да затъмня слънцето, защото си позволява да свети по-силно от мен! Ой веи, ой гоим!
7
2
 
20
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Разбрахте ли сега? Дивата природа е болестта! Яжте ГМО-отровите на корпоративните супермаркети, пийте хапчета и редовно си слагайте Ковид ваксини! Пазете се от всякакви контакти с дивата природа! Прекарвайте дните си вкъщи, в леглото, забили нос в телефона! Скоро ще ви кажат, че вие сте вирусът!
6
1
 
5
 
! Отговори
Гладен Китае от Ухан преди 3 години
Никога, няма да ям Химикалите ви, които наричате Храна!
5
1
 
12
 
! Отговори
Айде бе! преди 3 години
Къде вече има диви животни?Така сме завзели планетата че горите животни са ни в задните дворове!Което вече не ги прави "диви"!!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре , че е СЗО да ни предпазва и да предотвъртява инфекциозни заболявяна.. само ЧЕ , нещо не им се получи от както шефа им е китайски подъник, който е прикривал и епидемия от холера в собствената си държава. Но какво да очакваш повече. А преди СЗО хората не са яли дивече сега почнаха и почнаха инфекциите
3
1
 
7
 
! Отговори
РЕКЛАМА РЕКЛАМА РЕКЛ преди 3 години
Новината има продуктово позициониране - на животновъдите!
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
agenda 2030 храната ще се монополизира от такива като Бил Гейтс !
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах по една телевизия как се ловят прилепи.. Половината в торба за пазара, а другите директно на място си ги хапват...с оризче...