Сенатори пишат на Байдън за Кристалина Георгиева

Искат пълна отчетност по спора за подправени данни на Световната банка
28 сеп 2021 11:05, Елка Василева
40
Сенатори пишат на Байдън за Кристалина Георгиева
Снимка: архив, БГНЕС

Високопоставени американски сенатори призоваха за "пълна отчетност" около спора за подправени данни на Световната банка (СБ), в който бе въвлечена Кристалина Георгиева, понастоящем управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), предаде Ройтерс.

Председателят на комисията по външните работи към Сената на САЩ - демократът Робърт Менендес, и Джеймс Риш - най-високопоставеният републиканец в комисията, изпратиха съответно писмо до президента Джо Байдън.

Те призовават Байдън да нареди на американското министерство на финансите "да осигури пълна отчетност" с необходимото усърдие и бързина.

Още по темата

Кристалина Георгиева, която оглавява МВФ от 2019 г., отхвърли в петък заключенията на външно разследване, проведено от американската юридическа кантора УилмърХейл, че докато е била на ръководен пост в СБ през 2017 г., е оказала неправомерен натиск върху свои подчинени да фалшифицират данни в полза на Китай, за да отиде той на по-предно място в класацията "Да правиш бизнес" за 2018 г.

Тя на свой ред обяви, че се е намесила, за да блокира предложение на човек от екипа на тогавашния президент на СБ Джим Йон Ким данните за Хонконг да бъдат взети предвид при изчисляването на рейтинга на Китай в "Да правиш бизнес", което би подобрило значително позициите на страната в ежегодната класация на банката.

Вчера заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис се срещна с Кристалина Георгиева във Вашингтон. След това той постна туит в нейна подкрепа.

"Винаги е хубаво да видя (Кристалина) Георгиева от МВФ". МВФ показа "истинско лидерство" при раздаването на паричните резерви на страните членки, написа Домбровскис.

Известни икономисти като Джефри Сакс и жени лидери също изразиха подкрепа за Кристалина Георгиева, отбелязва Ройтерс.

До този момент американското министерство на финансите, което контролира акционерните дялове, осигуряващи на Съединените щати доминираща роля в двете базирани във Вашингтон международни финансови институции, не е казало нещо повече по темата, освен че проучва обвиненията срещу Кристалина Георгиева, отбелязва Ройтерс.

Говорителка на министерството отказа да коментира твърденията на агенция Блумбърг, че министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън отказва да приеме телефонни обаждания от шефката на МВФ, откакто скандалът е избухнал преди 10 дни. Личен говорител на Георгиева също отказа коментар.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дръж и стискай бута до кокъл кът го изръфаш им го пусни като те номинират за шеф на ООНето. Сталинска закалка. Пролетарий от вси и вся сплотявайте се. Това е гербалинниа кандидат за поста Президент на България.
35
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Разбрахте ли за какво е цялата дандания?..-Ами за това,че Сталинка Евродирективова "принудила" некакви си да "вдигнат Китай в класацията"..Сега стана ли ви ясно КАК "движат" света тия "велики институции"-"МВФ","СБ" и др.?..-Ами С ВНУШЕНИЯ,"класации",НАМЕЦИ,ПРАЗНОДУМСТВА,ИНТРИГИ и ДАЛАВЕРИ...Със "Социологически проучвания","Прогнози",ТЕЖКО МАНИПУЛИРАНИ БОРСИ ,...и други ПОХВАТИ,любими на Недостойните..Но на края всичко опира до бомбенето..Ако искате!..
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия не са познали обаче тая е българка очакваха след обвинението веднага да сдаде поста ама не им е ясно как стават нещата тука
33
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Каква помия се лее само, срещу най-успялата в кариерата българка! При американските сенатори се знае, че "лобизмът" е законен, но при наш'те щатни плювачи, оплюването е на конвейер! Дерзайте товарищи, ден година храни!
32
1
 
2
 
! Отговори
Както винаги преди 2 години
Единственото,което ще стане е,че Биг Гай Джо ще си прибере десетте процента.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умът на Джо Байдън е като инфектиран браузър .22 страници отворени,19 замръзнали и той не знае откъде идва музиката.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В конфликта САЩ-Китай никой няма да бъде пощаден.
29
5
 
7
 
! Отговори
Биби преди 2 години
Не съм гербаджийка, но мисля, че Кристалина не е виновна. Това са световни игри, искат да отрежат Китай, та и за това й правят тоя номер.
28
7
 
7
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Май ше й бият шута на тая?
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щом е така вън НАТО
26
3
 
13
 
! Отговори
по борисовски преди 2 години
Радев е виновен, злепостави поредният кандидат на герб за президент. Ей го и сега с голямата бухалка удари и Кристалинка.
25
4
 
12
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен-21,защото никой,от приятните хора не би членували ,или гласували,за герб-комунисти.
24
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната калинка на Баце която се издъни, този път грандиозно.
23
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 години
До боню,тя според слънцето е "най-кадърния"специалист,по всичко,като него.
22
6
 
25
 
! Отговори
боню преди 2 години
Че тя тази винаги е била съмнителна...... Никаква изненада не е , че са я уличили в далавери....
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен = Тази не беше ли на Бойко протежето? -------- Хм!! По-скоро гледай на 180 градуса - в обратното огледало
20
18
 
13
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! КРИСТАЛИНА НЕ Е Т.ЪП.А И НИКОГА НЯМА ДА НАПРАВИ ПОДОБНА ГЛ.УПО.СТ!!!
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Сталинка, и бъдещи кандидати за славата от България и региона би трябвало да си направят извода, че на новия господар (не че е нов вече де) не му е достатъчно да си му безуслвовно верен и безгръбначен. Когато решат, че няма вече нужда да държат на даден пост кукла на конци, директно я разкарват (за предпочитане с шумен скандал), за да могат да си назначат някой от своите. Така че дерзайте, молодьожи. Нищо ново под слънцето.
18
6
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Направо да я карат у Гуантанамо при прасетата :)))
17
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тая си показа рогата ,ало се окаже истина ,и то сенатори пишат работата е сериозна може и да я съдят ,а как само се мазнеше