Десетки убити, над 1000 ранени при протестите в Казахстан

Външно влияние или недоволство от авторитарната власт?
6 яну 2022 10:55, Елка Василева
147
Десетки убити, над 1000 ранени при протестите в Казахстан
Снимка: архив, БГНЕС

Казахстанската полиция съобщи за десетки елиминирани протестиращи в бившата столица Алмати, след като тази нощ президентът Касим Жомарт-Токаев поиска военна помощ от съюзниците си от Организацията на Договора за колективна сигурност.

Още по темата

Над хиляда души са ранени при демонстрациите в Казахстан през последните няколко дни, предаде Франс прес, като се позова на данни на казахстанското здравно министерство.

Близо 400 от ранените са хоспитализирани. В интензивно отделение са 62 души.

Тази сутрин се стигна до нови сблъсъци между силите за сигурност и събралите се на площада на републиката в Алмати демонстранти.

Протестите в Казахстан, първоначално провокирани от повишените цени на пропан-бутана, навлизат в своя пети ден.

Руски медии съобщиха за интензивна престрелка на площада, където въоръжени лица е имало и сред протестиращите. По-късно казахстанските власти съобщиха за десетки елиминирани провокатори, които по-рано през нощта нападнали сграда на полицията.

Президентската резиденция в столицата Нур Султан остава отцепена от специалните части, националната банка спря работата на финансовите институции и обмяната на валута, полетите към Москва са отменени, а авиокомпаниите „Флай Дубай“ и „Еър Арабия“ спряха полетите си до Казахстан. Интернетът в страната е спрян почти навсякъде.

Докато Токаев и съюзниците му отдават продължаващите протести на външно влияние, противостоящи анализатори смятат, че те са провокирани от нагнетено недоволство срещу авторитарната власт на бившия президент Нурсултан Назарбаев и наследника му.

Междувременно Русия вече изпрати въздушни десантчици като част от миротворческия контингент на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) в Казахстан, заяви ОДКС, предаде Ройтерс, като се позова на информационната агенция Интерфакс.

"Миротворчески контингент на Организацията на договора за колективна сигурност бе изпратен в Казахстан за ограничен срок с цел да стабилизира и нормализира ситуацията", заяви ОДКС в съобщение, споделено в Телеграм от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде Франс прес.

В миротворческия контингент ще вземат участие войници от още четири бивши съветски републики.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
5
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
АГРЕСИВНИТЕ ПЛОЩАДНИ ПРОТЕСТИ СЕ ЛИКВИДИРАТ С ДВА ДО ТРИ СНАРЯДА ОТ МИНОХВЪРГАЧКИ . КАТО НЕ ЗНАЕШ ОТ КЪДЕ ЩЕ ТИ ДОЙДЕ СМЪРТТА ---"БЯГЯШ УСВЕТ " !!! ВАЖЕШЕ И ЗА МАЙДАНА , НО РУСИЯ ПРЕДПОЧЕТЕ ДА СИ ВЪРНЕ КРИМ !!!!!
71
0
 
3
 
! Отговори
108, преди 2 години
Всякакви хора има по света, а рязане на глави, напр., за крайни фундаменталисти, не е нищо непознато.
70
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои нормални протестиращи ще отрежат глажата на полицай насред улицата? Вие адкеватни ли сте изобщо? Това е брутален опит за светна революция след грандиозния провал в Беларус...
69
1
 
11
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Едва ли може да се каже нещо съдържателно в момента по въпроса -може би само това ,че казахстанските власти са сбъркали много сериозно някъде!?Моето мнение е ,че това е просто увеличение на залога за военен конфликт!Развититето предстои!
68
1
 
14
 
! Отговори
SS преди 2 години
Хората не са пасивни и търпеливи като нас ! Надигат се на бунтове и търсят сметка от управляващите ! Ние чакаме някой друг да го направи за да не си нарушим спокойствието !
67
7
 
0
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Убиец! Светът не трябва да търпи това.
66
3
 
19
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Дедо Сорос е на път да провали демокрацията и в Казахстан. За какво става дума? В тия държави старото управление не върви добре, това е факт. Обаче когато промяната е в стил Сорос, май е по-добре да си остане старото. Видяхме пълният провал на украинската демократизация, в Беларус бе предотвратен на косъм, явно и в Казахстан. Нека си спомним "Арабската пролет" и до какво доведе тя-нищо добро. Тъй че оценката на тия събития не може да бъде еднозначна.
65
1
 
13
 
! Отговори
ДЕДО преди 2 години
НЕШТО КАТ МАЙДАНА В УКРАИНА, ПРАЙ СИ ИЗВОДИТЕ КАК СЕ ДЕЙСТВА, ЦЕЛТА Е ЯСНА, ДА НЕ КАЖА ПРОЗРАЧНА
64
14
 
5
 
! Отговори
Лелееее.. преди 2 години
... сега ШЕ пламнат там всички азиатски--"СТАНОВЕ"... на бившия СССР, те са все мюсулмани и недолюбват Русия.... АМА Хич..
63
1
 
12
 
! Отговори
Афганския вариант преди 2 години
.... СЕ ПОВТАРЯ С ПЪЛНА СИЛА...
62
14
 
6
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 2 години
Сега ШЕ води Путин, "освободителна гражданска война" У Азия.... /.... КАТО У АФГАНИСТАН../.... ХАХАХААА.....
61
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не са протести, а опит за преврат.
60
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропан- бутанът, пък обграждат болници. Що така?
59
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропан-бутанът? И колко струва там? Агентите на САЩ са раздали пари и оръжие на платените протестиращи. Повтаря се превратът от Украйна.
58
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦРУ нападна Казахстан. Те изоставиха Афганистан, за да нападнат Китай, Русия и съюзниците и.
57
0
 
17
 
! Отговори
В. преди 2 години
Е. ви каза. Първи обсадили болниците. Щото искали да се ваксинират, сигурно
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само си приставете Казахстан където блика газ )означава че всичко е изкуствено увеличаване на газта било в Русия или ЕС )там поне хората се вдигнаха
55
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A ве, вируса магически се изпари там, след като започнаха бунтовете. Тия не ги ли е страх, че ще се заразят?
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
83-да ти кажа откъде е прочетено. Във пише-Казахстан пламна заради скъпата газ-48 стотинки. АНАДЪМО?
53
12
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Казаките са тюрки, Касапницата ще продължи докато не махнат Назарбаев и Токаев и всички Старрци, така скандират на площадите - * Старцците на Вън*, Русия ако се намеси сериозно - Ще стане Още По Зле, Русия изпратила два отряда Парашутисти, и 300 Вагнера , колкото да заеме позиция - Да Не се намесват ООН и САЩ