Русия и съюзниците й пращат военни за опазване на мира в Казахстан

Призив за това отправи казахстанският президент
6 яну 2022 07:17, Елка Василева
118
Русия и съюзниците й пращат военни за опазване на мира в Казахстан
Снимка: архив, БГНЕС

Русия и съюзниците й от Организацията на договора за колективна сигурност ще изпратят сили за опазване на мира в Казахстан. Това обяви във Facebook арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс.

По думите му решението за разполагането на миротворци за ограничен период от време е в отговор на призива на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев и "с оглед на заплахата за националната сигурност и суверенитета на Република Казахстан, предизвикана включително от външна намеса".

Още по темата

По-рано Токаев помоли за помощ ОДКС - военен съюз на Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Той не каза колко военни ще бъдат изпратени и кога ще пристигнат те.

Бурните протести в Казахстан бяха предизвикани от високите цени на горивата и тока, като протестиращи атакуваха правителствени сгради, както и летището в най-големия град Алмати. В телевизионно изявление, излъчено късно снощи, държавният глава Касим-Жомарт Токаев обяви, че се e обърнал към организацията, в която членуват също Русия, Беларус, Армения, Киргизстан и Таджикистан, защото страната му е пострадала от атаки на терористични банди, обучени в чужбина. "Алмати беше нападнат, унищожен, вандализиран, жителите му станаха жертва на атаки на терористи и бандити. Наш дълг е да предприемем всички възможни действия за защита на държавата", подчерта Токаев.

По-рано президентът обяви извънредно положение и заяви, че ще има категорично справяне с безредиците, както и че не възнамерява да напуска страната, припомня БНР.

Правоохранителните органи на Казахстан са започнали антитерористична операция в Алмати, обяви комендантството в най-големия казахстански град и уточни, че акцията цели установяване на реда. Активната фаза на операцията е започнала в 6 часа сутринта местно време. Властите призовават гражданите да запазят спокойствие, както и подчертават, че екстремисти нанасят щети на бизнеса и опитват да засегнат целостта на държавата.

В същото време Европейският съюз настоя за въздържане от действия, които биха могли да доведат до допълнителна ескалация на насилието. Белият дом и ООН също призоваха казахстанските власти за "сдържаност".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
7
 
! Отговори
нищо ново преди 2 години
западните к.лоун.и се опитват да съботират изграждането на пътят на коприната, както и добива на уран, газ и нефт.
79
3
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
По-тази логика, "най-мирната" държава е Северна Корея! Там чужденец само да заговори някого, и му е осигурил месеци в трудов лагер ! Ама има ред, и дали ще трябва да са щастливи, или да плачат, Великият вожд им определя!
78
6
 
11
 
! Отговори
брее преди 2 години
русия имала съюзници, ти да видиш
77
2
 
2
 
! Отговори
коко и боко преди 2 години
коя мечка, червената или кафявата? или няма знаачение, те са от 1 род
76
6
 
14
 
! Отговори
много преди 2 години
пазят мира тез великите руснаци, брей
75
2
 
8
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Пипне ли те "мечката" няма пускане от хорото!
74
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В демокрация се управлява с политики. Българинът не ге разбира какво е политики в управлението.В диктатури се управлява със сила. Силата винаги е обоснована с лъжа. Българинът нарича това здравата ръка. ГЕРБ/ДПС управляваха със сила по особен начин, защото България е в ЕС. Ако не беше в ЕС, щеше да е пълна с руски военни бази и нямаше да се различава от Казахстан/Беларус.
73
8
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
А не трябва. Нужно е единствено платените западни шпиони да изчезнат. Народът ще свърши останалото сам.
72
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пугин побесня когато въстанниците поставиха освен всички искания към Токаев и искането Русия да напусне Крим и Казахстан да поеме курс към НАТО за да има кой да го защити от Русия. Що така бе товарищи русофили никой от бившите колонии не иска да живее заедно с Русия?
71
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ли ми намирисва на краварска ръчичка в това?!
70
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
82 По твоята логика всеки инцидент с полицай е война. Не преувеличавай. Тия набързо ще бъдат ступани, руснаците ще останат, американизираните изгонени отвсякъде. Путин ще сложи ракети там и никакви янки повече чак до сингапур.
69
12
 
13
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
То малко като по време на Пражката пролет :) Руснаците и съюзниците отиват да помагат с танкове срещу гражданите :)
68
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За сега това ОДКБ се ползва само за потушаване на бунтове в държавите членки по договора. Когато съюзника Армения беше нападната от Турция миналата есен, товарищите от Кремъл разтълкуваха че по договора Турция не е трета страна и си седяха мирно на задниците. Пашинян има да връща на Русия и когато Путин бъде нападнат от чуждестранни терористи Армения няма да се притече на помощ на Русия.
67
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и съюзниците и (Беларус и Армения) нападнаха съюзника си Казахстан за да го спасят от САЩ и ЕС. Тъй-като по договор такова нападение е оправдано само ако Казахстан е нападнат от трета страна се наложи президента на Казахстан Токаев да лъже че е нападнат от неизвестни чуждестранни терористи. Много е важно че терористите са чуждестранни защото в противен случай Русия отново става агресор.
66
5
 
14
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Нали никой не си въобразява, че ей-така, от нищото са се появили 100-на пастири на казахстански стада, обучени за водене на война в градски условия и добре въоръжени?! В момента в който има убит дори един служител на реда, вече говорим за началото на гражданска война.
65
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай се готви да вземе островните офшорки на сащисаните, цру не може да измисли стратегия за малки островни войни, всичките им варианти там са губещи. От там и още едно отдръпване на янките. И накрая понеже нф юогат да го понесат да са губещи ще пратят самолетоносачи. А китайците направиха специалби ракети да им потапят железата. От там и на пълен крах на америката, 40 трилиона дългове не могат да ги платят и никой не им вярва.
64
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няколко надрусани лапешника натиснали капслока и си истерясват хормоните. Алоу, до утре всичко ще е свършило. Смешнириканците ще бъдат изгонени отвсякъде.
63
17
 
11
 
! Отговори
Лелееее.. преди 2 години
СЕГА АКО И КИТАЙЦИТЕ ЗАХАПЯТ РУСИЯ.... ОТИДЕ ЦЕЛИЯ СИБИР И МОНГОЛИЯ...!
62
11
 
6
 
! Отговори
Ами, да... преди 2 години
ПУТИН С ОСНОВАНИЕ, СЕ СТРАХУВА ШЕ ОТ АРАБСКИЯ И МЮСУЛМАНСКИ СВЯТ...... ЗАТОВА И ВЛЕЗЕ В СИРИЯ----СЕГА ШЕ МУ СЕ ВЪРНЕ ТЪПКАНО..... ХАХАХААА.
61
15
 
12
 
! Отговори
българин преди 2 години
Преди години братушките пратиха и в Афганистан ,,миротворци" по ,,молба на правителството " , та още им държи влага !!