Наистина ли Северна Корея изстреля хиперзвукова ракета?

Анализаторите не са особено убедени
7 яну 2022 21:45, Нели Христова
83
Наистина ли Северна Корея изстреля хиперзвукова ракета?
Снимка: БГНЕС

Вчера Северна Корея заяви, че е изпитала хиперзвукова ракета, което е вторият й предполагаем тест на такова оръжие от режима на Ким Чен Ун.

Ако твърденията, направени в държавните медии на Северна Корея, са верни и в някакъв момент страната е в състояние да разположи хиперзвуково оръжие, това може да има дълбоки последици за ситуацията със сигурността в Азия.

Но след първия хиперзвуков тест на Северна Корея през септември и втория тази седмица, анализаторите са предпазливи.

"Хиперзвукова ракета, която може да победи усъвършенствани системи за противоракетна отбрана, променя играта, ако ядрена бойна глава е свързана с нея", обяснява Дрю Томпсън, бивш служител на Министерството на отбраната на Съединените щати и гостуващ старши научен сътрудник в Лий Куан Ю. Но той предупреди, че "има едно голямо ако". "Да го имаш и да го искаш не е едно и също нещо", допълни той.

И след теста в сряда Ченг Сонг-чанг, директор на Центъра за севернокорейски изследвания към Sejong Institute, частен южнокорейски мозъчен тръст, каза, че ще са необходими повече време и усъвършенстване, преди Пхенян да може да използва хиперзвуково оръжие.

Какво е хиперзвукова ракета?

Когато говорим за хиперзвукова ракета, всъщност говорим за нейния полезен товар или това, което се движи върху ракетата. В този случай полезният товар е това, което се нарича хиперзвуково плъзгащо превозно средство (HGV).

Теоретично тежкотоварните превозни средства могат да летят с 20 пъти скоростта на звука и могат да бъдат много маневрени по време на полет, което ги прави почти невъзможни за сваляне, според експерти.

Подобно на балистичните ракети, хиперзвуковите плъзгащи се оръжия се изстрелват от ракети високо в атмосферата. Но докато бойната глава на балистична ракета се задвижва до голяма степен от гравитацията, след като започне да се спуска към целта си от цели 1000 километра, хиперзвуковите се гмуркат обратно към Земята по-рано, преди да изравнят пътя си на полета - летят само на десетки километри над земята, според доклад от Съюза на загрижените учени.

След това оръжието използва вътрешни навигационни устройства, за да коригира курса и да го държи в целта, докато пътува с до 12 пъти по-висока от скоростта на звука, се казва в доклада.

Кой има хиперзвукови оръжия?

Смята се, че само две държави, Русия и Китай, разполагат с хиперзвукови ракети.

През декември 2019 г. Русия заяви, че нейната хиперзвукова ракетна система – известна като "Авангард" – е влязла в експлоатация. В реч пред руския парламент през 2018 г. президентът Владимир Путин нарече системата "Авангард" "практически неуязвима" за западната противовъздушна отбрана.

През януари 2020 г. Путин наблюдава тестовете на втора хиперзвукова система, "Кинжал", край Крим. А през ноември Русия заяви, че е изпробвала успешно своята хиперзвукова ракета "Циркон".

През август Китай тества ракета.

"Те изстреляха ракета с голям обсег на действие", каза за CBS News генерал Джон Хайтен, тогавашният заместник-председател на Обединения комитет на началник-щабовете. "Тя обиколи света, пусна хиперзвуково плъзгащо превозно средство, което се плъзга чак до Китай и удари цел в Китай."

Китай отхвърли обвиненията, като каза, че това, което САЩ нарекоха тест за хиперзвуково оръжие, е "рутинен експеримент с космически кораб".

На военен парад през 2019 г. Китай показа своята ракета DF-17, която може да използва за разполагане на хиперзвукова плъзгаща се машина. В доклад от проекта за противоракетна отбрана в Центъра за стратегически и международни изследвания, цитирайки официални представители на отбраната на САЩ, се казва, че DF-17 може да достави бойна глава до метри от предвидената цел в обхват до 2500 километра.

Според доклад от миналата година на Асоциацията за контрол на оръжията (ACA) във Вашингтон, САЩ работят върху осем вида хиперзвукови оръжия. А Агенцията за напреднали изследователски проекти на военната отбрана заяви, че през есента е тествала успешно хиперзвуково оръжие.

Можем ли да се доверим на твърденията на Северна Корея?

Режимът на Ким със сигурност тества ракета в сряда и пусна изображение от теста в четвъртък. Експертите по ракети, които са разгледали снимката, не могат да бъдат сигурни в това, което е показано.

"Тази ракета носи маневрираща машина за повторно влизане или MaRV. Севернокорейците я обявяват като "хиперзвукова", което не е погрешно, но само за да бъде ясно, това не означава, че е нов вид оръжие", обяснява Джошуа Полак , старши научен сътрудник в Middlebury Institute of International Studies в Калфорния, в социалните медии.

"Не е потвърдено дали ще класираме това като HGV (както е посочено) или MaRV", каза Джоузеф Демпси, научен сътрудник по отбранителни и военни анализи в Международния институт за стратегически изследвания, в публикация в социалните медии.

MaRV по същество е ракетна бойна глава, която променя траекторията на полета си, след като отново влезе в атмосферата, след като се е отделила от ракетата, която я е изстреляла. Това е технология, която американската армия използва от десетилетия, а Южна Корея е демонстрирала и преди, според Полак.

Това, което отличава MaRV от HGV, е способността на последния да изравнява траекторията на полета си, след което да се издигне и да се гмурка върху цел.

Северна Корея заяви, че тестът в сряда "оценява ефективността на новата техника за странично движение".

"След като се отдели след изстрелването си, ракетата направи странично движение от 120 км в разстоянието на полета на хиперзвуковата плъзгаща се бойна глава от първоначалния азимут на изстрелване до азимута на целта и прецизно порази зададена цел на 700 км", съобщиха държавните медии.

Ким Донг-юб, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, каза, че това са лаици, допълвайки, че Северна Корея е тествала бойна глава, която може "да се движи нагоре и надолу няколко пъти като делтапланер, слизащ от планина, и да лети наляво и надясно ... на значително разстояние, но все пак достигне целта точно."

Защо хората са загрижени?

"Претенциите на Северна Корея за маневреност остават значителни и могат да представляват допълнителни предизвикателства за противоракетната отбрана", казва Демпси, анализатор на IISS, в социалните медии.

Говорейки след севернокорейския тест през септември, Родерик Лий, директор на изследванията в Китайския институт за аерокосмически изследвания към Американския въздушен университет, каза, че полетните траектории на хиперзвука на по-ниска височина означават, че те остават под радарите за по-дълги периоди, което означава по-малко време за системите за противоракетна отбрана. за да ги заключите и включите.

"Това прави нещата наистина сложни за защитника", добави Лий.

Има някои аргументи, че това прави хиперзвука дестабилизиращо оръжие за първи удар.

"Всяка страна може да вярва, че трябва да удари първа и да удари бързо, за да постигне целите си. Тази динамика – често наричана нестабилност на кризата – може да провокира началото на конфликт, дори ако нито една от страните в кризата първоначално не е планирала да нанесе удар първо“, пишат анализаторите Кели Сейлър и Ейми Улф в ноемврийски доклад за Изследователската служба на Конгреса на САЩ.

Какво се случва след това?

Северна Корея показва, че няма да смекчи твърденията, че е жертва на западните сили и трябва да разработи военни възпиращи мерки за възможни агресивни действия на врагове като САЩ и Южна Корея.

"Вместо да изразява желание за преговори за денуклеаризация или интерес към декларация за края на войната, Северна Корея сигнализира, че нито вариантът "Омикрон", нито недостигът на храна в страната няма да спрат агресивното й ракетно разработване", казва Лейф-Ерик Ийсли, доцент по международни учи в женския университет Ewha в Сеул.

Чеонг, директорът на южнокорейския мозъчен тръст, каза, че фактът, че лидерът Ким Чен Ун не е наблюдавал пряко теста в сряда, показва, че Пхенян иска да го представи като част от нормалния курс на развитие на военна отбрана, което означава, че можем да очакваме повече.

"Изстрелването на ракета беше тест, проведен в съответствие с петгодишния план за развитие на отбраната, определен на 8-ия партиен конгрес", каза Парк Уон-гон, професор по севернокорейски изследвания в университета Ewha Womans. "Това е искане на Северна Корея към международната общност да оттегли двойния стандарт относно развитието на оръжията си и да заяви, че тези тестове не се различават от ракетните разработки на Южна Корея."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
12
 
! Отговори
Обеснявам преди 2 години
Хипер, трипер, ултра, гига, мега много яка ракета.За неразбралите.
38
2
 
0
 
! Отговори
Ай сега да видиш: преди 2 години
Един кошмар дето ще ти опиша, една сюрреалистична картина - остави Вересчагин с неговата купчина черепи! Всички гробища на България и всички гробове пълни заради тая фараонска нацистка фекалия ги събери на едно място и докъдето ти виждат очите до края на хоризонта ще видиш само надгробни камъни!
37
3
 
1
 
! Отговори
Виж сега: преди 2 години
И в тоя живот и в следващият и по-следващият и по-по-следващият винаги ще има неща по-важни от парите и вие сте ги забравили! Ето Бойко Методиев Борисов също преговаря да го издаде срещу амнистия, което няма да стане!И понеже остават броени минути до един изстрел може да си поговорим с човека близо до Банкя!
36
4
 
0
 
! Отговори
Саксииии преди 2 години
Се опитва да се откупи в момента от ЦРУ и ГРУ с парите от един милион трупа на български граждани! Кой приеме тая сделка не е човек а чудовище! И друго аз като във филма "Откуп" бих дал парична награда доста солидна за информация къде е!
35
5
 
0
 
! Отговори
Теодоси преди 2 години
Не така бате! Ела у Северозапада и слушай "Господин Директоре удрииииии " и бачкай по Нелсън Джен технологии дето може и да спасят света и интелектуалните ви гъзовете!
34
3
 
2
 
! Отговори
Пимпиркаааа преди 2 години
Знаеш кво слушам в момента - крайно интелектуални умници музиканти изпълняват крайно интелектуална смесица между интелектуална мастурбация и етно джаз фолк на други такива крайно интелектуални късметлии и връзката и богаташи дето без точния градус на монитора нема да мръднат, че отвън е минус 70!
33
1
 
2
 
! Отговори
Щатските съмнения преди 2 години
Ръководителят на американското космическо и ракетно командване на отбраната заявява, че Кванмьонсон-4 е почти два пъти по-голям от Кванмьонсон-3, а южнокорейски служители предполагат, че масата му е 200 kg.Първоначално е заявено от американски официални лица, че сателитът се е разпаднал в орбита и, че все още не са открити никакви сигнали, предаващи се от него. Въпреки това, по-късно е съобщено, че всичко е поставено под контрол и орбитата е стабилизирана.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сами ще се изтрепват
31
4
 
3
 
! Отговори
Ще умрем от глад преди 2 години
Но и вас ще ви унищожим. Ако и да сме лаици.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом Китай има значи и тези имат.
29
5
 
5
 
! Отговори
Yep преди 2 години
колкото изпратиха човек до слънцето за 18 часа през ноща за да не се изгори.
28
0
 
0
 
! Отговори
Чакай сега! преди 2 години
Знам, че съм досаден, ама по-малко от тоя четец. Що да ми пука бе бате! Последният Треторайхник и семейството му ще им пръснат тиквите и това е кармично закономерно имайки предвид стоте години лъжа и масовия гроб тука. А след тия 14 години АД к'во да плача за него ли или да си живея живота как искам след като съм се напатил толкова. Заслужил съм си го - за обръщането на парниковия ефект, за космическата бълха, за последния манифест на сюрреализма, за това че счупих машината на безумието!
27
7
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
В Момента - Производството на Ф-35 е Спряно , Защото по Данни на Американската Армия - има над 600 Дефекта , И даже и Пентагона Отказва да го Купува Повече, Много Бройки - Ф-35 - Просто се Разбиха - без Причина, и Много Държави Спряха Полетите им - До Установяване на Дефекта, Масово Отказват Вече Заявени Поръчки
26
2
 
1
 
! Отговори
Как можахте! преди 2 години
Глей Теодоси закарали там - да свири джаз! Не че нещо нали Теодоси мое да свири ...ама е по-силен в етно фолклор - отиваш на Антарктида и свириш етно джаз! Ми в тая музика Пимпирев не усещам Антарктида. Безсъници в пиано бара да ама не и Антарктида!
25
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААами, не са. свалиха не б2 а ф117. разликата е като между българин и български гражданин. ф35 има 1500 бройки произведени и по поделенията, пак фа са 5 опитни. оди си легай, че замериса на фатмащина и ефрейтория
24
6
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Батееее, Американските Оръжейни Фирми - Гледат Да Източат Държавата, Чудят се Какъв Буламач да Забъркат - За да Вземат Максимална Цена от Държавата, Толкова се Престарават да Източат Държавата - че Накрая Това Което са Направили - Много Често На Практика - Не Работи ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Правят го Изключително Сложно - за да Източат Пари , Замисли се , Направиха Бомбардировачи за 2 Милиарда - 1 бройка - Сърбите го свалиха с Калашник, Ф-35 е Пъллен Бокклукк , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
23
0
 
0
 
! Отговори
Значи слушам: преди 2 години
Фалшиво нелеп - некви такова Рапсодия Абрашев 2.0.
22
0
 
0
 
! Отговори
Като се замисля! преди 2 години
Мотора ще е малко клише! Има едно такива триколки с твърд покрив и две седалки една зад друга - Рено или Пежо беше - даже ги има електрички!
21
5
 
1
 
! Отговори
Манарче Смоляновци преди 2 години
много от ракетите са хиперзвукови в последната част от полета. не случайно и от двете страни на барикадата ракети прехващат най бързите самолети (напр. миг25-31)
20
0
 
0
 
! Отговори
Кво ще ги правя? преди 2 години
Нищо престъпно, нищо оръжейно - заклевам се! Връщам си кредитите дето са към 10000 лева останали! Което е нищо в сравнение с някой хора колко имат. Купувам си студио в Амстердам или Рейкявик, мотор Хонда или Ямаха еквивалент на Харли, изкарвам си А категория, купувам половин книжарница художествени материали и очаквайте включване след година две!