Турция ще се противопостави на членството на Финландия и Швеция в НАТО

Решението обяви Реджеп Тайип Ердоган
16 май 2022 22:17, Нели Христова
60
Турция ще се противопостави на  членството на Финландия и Швеция в НАТО
Снимка: БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че Анкара се противопоставя на членството на Финландия и Швеция в НАТО, като отново ги обвини, че не са заели ясна позиция срещу тероризма.

"Няма да кажем "да" на тези (държави), които прилагат санкции спрямо Турция, за да се присъедини към организацията за сигурност НАТО", заяви Ердоган.

От 2019 г. насам Швеция е спряла всякакви продажби на оръжие на Турция заради военната операция на Анкара в съседна Сирия.

Във връзка с намеренията на шведската и финландската делегации да се срещнат с турски официални лица, Ердоган заяви: "Те казват, че ще дойдат в Турция в понеделник. Дали ще дойдат, за да ни убеждават? Извинявайте, но не бива да си правят труда".

Швеция и Финландия не са отговорили положително на Турция относно искането ѝ за връщане в страната на 33 членове на терористичната организация ПКК, както и на ФЕТО, съобщи по-рано днес източник от Министерството на правосъдието на Турция.

На фона на войната в Украйна двете държави заявиха решението си да се присъединят към НАТО, но Ердоган изрази резерви по този въпрос, тъй като, „Швеция и Финландия оказвали подкрепа на терористичната организация ПКК”, припомня БГНЕС.

В края на миналата седмица турският президент заяви, че Анкара не възприема като положителна възможността Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, тъй като „скандинавските страни са къщи за гости на терористични организации“, които са членове на забранената в Турция Кюрдската работническа партия (ПКК).

В събота Чавушоглу също изрази възмущение от това. Той отбеляза, че по-голямата част от турските граждани се противопоставят на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО и молят Анкара да блокира процеса, но тя възнамерява да обсъди това със съюзниците си в алианса, както и с Хелзинки и Стокхолм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Радньо преди 1 година
Браво!
42
0
 
2
 
! Отговори
Панагюреца преди 1 година
Да лаем против Турция ,щот благодарение и с благоволението на Сюлейман Демирел Турция сме в НАТО,
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 37, Ердогане , нищо не разбираш кое и е силното на турската държава като иам същата икономика катпо Полша, а Полша е 2 пъти и половина по-малка по население, във велика Турция вземаме по 300 долара заплати , и по 200 долара пенсии.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
турците за това население и тоз туризъм да вземат по 200 долара пенсии и по 300 долара заплати, значи крадат повече и от българите.
39
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tурция никога не е била достойна държава с достойни хора, избиха 1,8 милиона арменци през геноцида 1915- 1917 г.без причина, не са платили 1 долар обезщетение и сега някой като САЩ и Франция като осъди геноцида и веднага добрите и достойните турци скачат, заплашват,. а вие ходете и си харчете парите в тоз анадолски кенеффффф.
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкции на резките и вън от нато :)
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
имам един познат му викат Ердоган вече много хора, и веднъж пита момчето дето му измисли прякора защо ми викате Ердоган и онзи отговори "защото нищо не разбираш , а всичко коментираш като Ердоган" и наистина той всичко коментира икономика, спорт, военни съюзи, политика, инфлация
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важно е, че нашите безгръбначни са съгласни с всичко.
35
6
 
9
 
! Отговори
52 преди 1 година
Ти още малко ще изкараш, че Турция е превзела Китай, Казахстан и половин Африка. Посмали, гаджалче!
34
2
 
0
 
! Отговори
Тц! преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА--- За всичко си прав, освен последното ти изречение.
33
4
 
9
 
! Отговори
Тц! преди 1 година
До Анонимен 21/ "Типично по турски без пазарлък не става. Накрая ще пусне и двете държави, ще получи нещо малко, ще се обяви за победител".. За алъш вериша си прав но го подценяваш че играе толкова на дребно. Големия му алъшвериш за това вето е с Русия, която завзе цялото северно черноморие и Азовско море- сиреч целия търговски път. Ако спре Финландия и Швеция, а това ще стане защото никакви ККП терористи няма да му пратят- та те и бойци и на ИДИЛси къткат и хранят- Русия няма да забрави жеста.
32
6
 
8
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
Хахаха железен!!!
31
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Ердоган управляваше България досега сто пъти НАТО щеше да ни демократизира а Путин да ни Денацифицира. Но Ердоган управлява голяма държава със силна армия и прави каквото си поиска. Интересното е защо такива старци управляват държави? Ердоган и Путин са на 70. Ердоган с рак на дебелото черво но го излекуваха. Путин все още не сме сигурни от какво страда. Байдън е с деменция. На 80 не помни какво е ял преди 10 минути или дали изобщо е ял.
30
6
 
17
 
! Отговори
За това е голям... преди 1 година
Ердоган - винаги защитава Националните интереси на страната си!За това са миниатюрни Кирчо и Кокорчо - винаги готови *** на Козяк!
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почна да се очертава къде минава линията Европа - Азия. Ако някой точно сега реши да се прави на неутрален точно на портата, душа да му е яка.
28
5
 
9
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Не бяха САЩ а Британското разузнаване, откри че имали химическо оръжие. Щатите отидоха да го търсят и го нямаше там където Британците бяха казали че е. Та тръгнаха да го дирят из пустинята щото видяли, че Иракчаните много копали там. И все още са там и сондират, та белким намерят де са го заровили пустите му Камилари.
27
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бяхме някъде по на изток и взимахме пример от други, НАТО трябваше веднага да обяви спец операция на територията на Турция.
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според правилата на НАТО, ако един от членовете наложи вето, решение за приемането не може да се вземе. Решенията се вземат единодушно, като в ЕС - преди са си играли на демокрация и правилата са демократични. Днес вече не е така и обмислят промяна - няма някякви си тарикати да защитават собствени интереси, интереси имат само САЩ, бъдещият хегемон на новия световен ред.
25
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган не е в положението да казва каквото и да било. Ще иска нещо да изтъргува и ще клекне. Иначе, тия 70% инфлация в Турция до сега ще му се сторят като загрявка.
24
1
 
10
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Да, но това беше втората причина за нападението над Ирак. Първата и основна беше свалянето на Садам.