Папа Франциск: Свят без ядрени оръжия е възможен

За да бъде мирът справедлив и траен, трябва да е всеобщ, заяви той
22 юни 2022 13:29, Петя Славова
21
Папа Франциск: Свят без ядрени оръжия е възможен
Снимка: БГНЕС

"Светият престол не се съмнява, че свят без ядрени оръжия е необходим и възможен. В системата за колективна сигурност няма място за ядрени оръжия и други оръжия за масово унищожение".

Папата отново издига глас за неотложността от разоръжаване, което е "ангажираща и далновидна цел", особено във време, когато човечеството е на "кръстопът", както и необходимостта от зачитане на международните споразумения. Двойният призив на папата бе отправен в послание до посланик Александър Кмент, председател на първата среща на държавите-членки на Договора за забрана на ядрените оръжия, която се провежда от 21 до 23 юни във Виена. Посланието бе прочетено от монс. Пол Р. Галахър, секретар по отношенията с държавите и международните организации.

Един различен свят

В документа, Франциск подчертава как ситуацията се е променила негативно в сравнение с преди пет години, когато бе свикана дипломатическата конференция за преговори за Договора: „Светът – пише той – изглежда е на кръстопът. Смелата визия на този правен инструмент, силно вдъхновена от етични и морални аргументи, изглежда все по-актуална“.

Според папа Франциск, дори ако в днешния контекст подкрепата за разоръжаване може да изглежда "парадоксална", не трябва да пренебрегваме "опасностите от късогледите подходи към националната и международната сигурност и рисковете от разпространение". Цената на неспазването неизбежно се заплаща с броя на невинните животи и се счита като касапница и унищожение

Мирът трябва да бъде всеобщ

Затова призивът на папата, е „да се заглушат всички оръжия и да се премахнат причините за конфликти чрез неуморна работа за постигането на преговори“. „Онези, които воюват... забравят човечеството“, повтаря Франциск, както заяви на молитвата Ангел Господен след избухването на конфликта в Украйна.

Мирът е неделим и за да бъде наистина справедлив и траен, той трябва да бъде всеобщ. Би било подвеждащо и самоунищожително да се мисли, че сигурността и спокойствието на едни са отделени от колективната сигурност и спокойствието на други.

Бъдещето на братята и сестрите

Пандемията COVID-19 вече трябваше да ни даде урок в това отношение, демонстрирайки "трагично", че "сигурността на нашето бъдеще зависи от гарантирането на мирната сигурност на другите, защото ако мирът, сигурността и стабилността не бъдат установени в глобален мащаб, никой няма да се ползва от тях". Индивидуално и колективно, ние сме отговорни за настоящето и бъдещото благосъстояние на нашите братя и сестри

Катастрофални последици

В тази система за колективна сигурност, Франциск изтъква, че „няма място за ядрени оръжия и други оръжия за масово унищожение“. Те са „опасна и скъпа отговорност“, а хуманитарните и екологичните последици, които биха произлезли от възможната употреба на ядрени оръжия, биха били „катастрофални“, с „опустошителни, недискриминирани и неизчислими ефекти във времето и пространството“.

"Балансиране на терора"

Наред с това, Римският епископ предупреждава, че не можем да пренебрегнем „несигурността, произтичаща от поддръжката на тези оръжия: рискът от злополуки, независимо дали неволни или не, което може да доведе до много тревожни сценарии“. В този смисъл ядрените оръжия могат да се определят като „умножител на риска“, който „осигурява само илюзията за „своеобразен мир“.

Стремежът да се защитава и гарантира стабилността и мира чрез фалшиво чувство за сигурност и "балансиране на терора", подкрепен от манталитета на страх и недоверие, неизбежно завършва с отравяне на отношенията между народите и възпрепятстване на всяка възможна форма на истински диалог.

Освен това, допълва папата, притежаването на атомни оръжия лесно води до заплаха от използването им: по този начин се превръща във "вид "изнудване", "което е несъвместимо със съвестта на човечеството%.

Колективна и лична отговорност срещу войната

Затова папата призовава всички, всеки със своята собствена роля или статут, да сътрудничи "искрено" в усилията за „прогонване на страха и тревожното очакване на война“. Отговорността е „на обществено ниво, като държави членки на едно и също семейство от нации“, но също и „на лично ниво, като индивиди и членове на едно и също човешко семейство и като хора с добра воля“.

Договорите за разоръжаване са източник на стабилност

Папата посочва и ролята на съществуващите договори за разоръжаване, които „са повече от обикновени правни задължения“: Присъединяването и спазването на международните споразумения за разоръжаване и международното право не са форма на слабост. Напротив, това е източник на сила и отговорност, тъй като повишава увереността и стабилността.

Близост до жертвите на ядрени оръжия

В края на посланието, папа Франциск изразява близостта си с Хибакуша, оцелелите от бомбардировките на Хирошима и Нагасаки, и с всички жертви на опити с ядрено оръжие. Наред с това се обръща към представителите на държавите, международните организации и гражданското общество да „насърчават култура на живот и мир, основани на достойнството на човешката личност и на съзнанието, че всички ние сме братя и сестри“. Католическата църква остава неизменно ангажирана да насърчава мира между народите и нациите и да подпомага възпитанието за мира във всички свои институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: мирпапа Франциск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
ДДТ преди 1 година
От събитията, развили се в последните 4 месеца се разбра,че свят без ядрени оръжия е НЕвъзможен. То до преди няколко дни и свят без въглища беше възможен, но илюзиите започнаха да се топят една по една.
16
0
 
0
 
! Отговори
Късата памет преди 1 година
До без ядрени оръжия? "Ако няма империалистичен капитализъм - може и да стане!"Тоя лозунг беше на мода преди 40 години. Такова промиване на мъзици не съм вялвал, че е възможно. С тая глупост на мене и моето поколение се мъчеха да ни промият мозъка преди 40 г. Тогава въпреки липсата на информация, не успяха. Сега 40г по късно, информацията е на един клик разтояние, а Вие нямате грам информация
15
0
 
0
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
Кюрето е очевидно изключително ттъпо парче. Или по-скоро хитро и лицемерно. Точно неговата религия е клала хора във вековете като за Гинес. Да не говоря за изнасилените момченца от кардиналите му. Всички църкви, джамии, синагоги и будиски храмове трябва да се изнесат далеч извън градовете! Там, вярващите да си пльоскат в калта докато стигнат да се молят! Аз съм агностик и ако имам възможност ще взривя шшибана камбана, която ме буди след нощна смяна!
14
0
 
2
 
! Отговори
пх преди 1 година
"Папата: Свят без ядрени оръжия е възможен." ----- Дори не мога да си представя, колко Световни Войни щеше да има ако не беше сдържащият фактор на Ядреното оръжие?! За 77 години поне още две.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и свят без биологични оръжия беше възможен! Ама ... минало бешело време. УСА си разположи бактериологическите лаборатории около Русия и Китай, та умря този свят!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАЙ-БЛИЗКАТА СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ ПОКАЗА, ЧЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ ГАРАНТ Е ПАРИТЕТЪТ В ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ!!!
11
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
много ми е симпатичен "Негово Светейшество" !......Как вижда той света БЕЗ ядрени оръжия,като в същия тоя свят има десетки,а може би стотици хиляди такива оръжия ?...Какво направи Ватикана за да не се стигне до това въоръжаване?...КАКВО?..-Ами НИЩО,само некви лозунги ,и то предназначени за хората,от които НИЩО НЕ ЗАВИСИ..Дано НАИСТИНА има Бог и дано Той наистина вижда какво правят неговите "служители" !
10
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дааа възможен е, но трябва първо дребни комплексари да нямат досег до власт, че колкото по-дребен на ръст, толкова по-голямо его и комплекси (путин, хитлер, наполеон... все дребноръстови)
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
когото религиите изчезнат,светът ще е по добро място за живеене!
8
0
 
4
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Папата да се обърне към колегата католикос Карекин II Нерсисян.
7
2
 
5
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Знам, че е контраинтуитивно, но ядрените оръжия всъщност са това, което досега спасяваше Света от трета Световна. Ако русия нямаше ядрено оръжие в момента НАТО вече щеше да бъде с авиация и пехота в Украйна.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето си спомням, говорих с един познат, който развиваше такива теории: Какво би станало, ако изведнъж всички оръжия по света изчезнат? Не само ядрените, но всички! Дали няма да настъпи вечен мир? Еми... човекът после го диагностицираха от психодиспансера. Шизофрения му откриха.
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблема е само един- русия няма силна конвенционална армия и разчита единствено на шантажа с ядреното си оръжие! Ако този шантаж изчезне Рф ще бъде разпарчетосана на момента!
4
13
 
3
 
! Отговори
българин преди 1 година
Да , но ако я няма Русия !
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност безмядрени войни досегаюда сме провели пет световни войни.Само ядрената заплаха за взаимно унищожение спаси света от апокалипсис.
2
0
 
10
 
! Отговори
L. преди 1 година
Знаем, но от 1945-та не е имало светвна война именно заради тях.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То така и ще стане , ще взерят цялата планета и после ще имаме светят без ядрени оръжия и без хора!