Полша иска репарации и от Русия за щетите от ІІ световна война

Варшава вече предяви такова искане към Германия
15 сеп 2022 16:00, Елка Василева
67
Полша иска репарации и от Русия за щетите от ІІ световна война
Снимка: архив, БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда заяви, че не само Германия, но и Русия трябва да изплати на Полша репарации за нанесените щети през Втората световна война.

Още по темата
"Ако днес някой казва, че предизвикваме излишно конфликт, като искаме репарации, то нека питат германците защо предизвикаха през 1939 г. този конфликт. Полша трябва да получи обезщетение и точка. И ми се струва, че Германия осъзнава това. Смятам, че трябва да изискваме репарации и от Русия", казва той пред полското списание "Впрост" в интервю, публикувано днес.

На въпрос дали приема аргумента на една бивша участничка във Варшавското въстание, че Западна Германия е помагала много на Полша па време на комунистическия режим, Дуда отговаря, че тази помощ е само частица от размера на щетите от нацистката окупация.

По повод твърдението на полската опозиция, че правителството претендира за репарации от Германия, но не и от Русия като приемник на СССР, президентът припомня, че Германия първа напада Полша през септември 1939 г., а малко по-късно СССР прави същото от изток.

На въпрос на списанието дали след като към Германия са предявени претенции за репарации това трябва да бъде направено и спрямо Русия Анджей Дуда отговаря: "Смятам, че трябва да направим това. Не виждам причина, поради която да не се стремим към това."

В края на интервюто полският президент, който е приближен до управляващата партия "Право и справедливост", отбелязва иронично, че лидерът на опозицията Доналд Туск, експремиер на Полша и бивш председател на Европейския съвет, не е посещавал Украйна след началото на руското нашествие.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Ей,тия ляхи не мирясаха!!!Само компенсации искат!!Те кога ще платят репарации на Чехия и Словакия?На Белорус също?Това са много долен и жаден народ!!!Поляците се правят на много велики и често дават пример с Реч Посполита,но забравят са споменат че водеща роля ,а и някорко пъти по голяма територия има Великото Литовско княжестно!!Както казва народа ни аман от ***!!Много добре *** ляхи знаят ,че всичко е уредено по времето на соц.лагера,но пак искат!!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да си ги търсят от Хитлер и Сталин..
46
0
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
А х.й не щат ли?
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама това короната бие основно по политиците. Нещо на всички им се е разхлопало дюшемето.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тия нагли като окраинците. Ама то е нормално нали са от един дол дренки. И едните и другите държат чужди земи и само се правят на велики. Сбироток безполезен.
43
1
 
9
 
! Отговори
Сталин преди 1 година
Опаа..*** (полския парламент) тактично избягва да си каже кой им подари цялата Източна Прусия и Силезия (германски територии). Полша никога преди Втората световна война не е имала излаз на Балтийско море, да не говорим че и държава почти не са имали преди Русия да им даде независимост от Руската империя. Ако не беше Русия сега щяха да преработени на едно средство за миене от един чичко с мустаци. А кой освободи Аушвиц ? И възтанови срината Полша, индустрия заводи пътища...Неблагодарници !!
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това,че Полша ще иска репарации и от Русия руснаците го предвидиха отдавна. Интересно защо след като искат пари от Германия и Русия не споменават нищо за връщане дадените им по настояване на Сталин германски земи . Тяхната стойност по цена 2 евро за квадрат е по-висока от исканото от Полша. Прав се оказа Чърчил- поляците са хиените на Европа.
41
1
 
9
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Каква нагла изме* са това поляците! Те поканиха Хитлер, за да ги "освободи" от евреите, а полският посланик в Германия Йосеф Липски обещава паметник на Хитлер в центъра на Варшава! Вероятно поляците искат репарации от Русия, че е осуетила вдигането на паметника!
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно сега са решили да просят пари. От Германия може и да има някакъв шанс да изкопчат нещо, но при този конфликт с Русия няма да ги огрее, то и без него едва ли щяха да получат нещо защото германците са тези които започнаха войната.
39
0
 
3
 
! Отговори
дърт преди 1 година
До Анонимен 47 - Поляците участват в подялбата на Чехословакия след Мюнхенския договор 1938г.
38
1
 
11
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Тия наглеци предизвикаха ВСВ . Някой да не знае за Данциг ? Зоната около града е била под опеката на ОН години наред заради постоянните нападения от страна на Полша имаще претенции към град с 98% немско население. Полша тогава се опитва да принуди на сила да изсили местното население. Избива много германци. И Германия отвръща на агресията.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия плати на Полша с 600 хиляди съветски войници, загинали за нейното освобождаване.
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша да върне териториите на Германия !
35
2
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 1 година
Путин: Андрюш, что такой кислый сидишь?
34
2
 
12
 
! Отговори
ТТ преди 1 година
Малко преди Германия да нахлуе в Чехословакия и да я анексира , СССР са предлагали те заедно със Полша , Франция да направят съюз против Нац.Германия ако германците нападнат Чехословакия но познайте Полша отказва да имат коалиция със СССР и гризват дървото.
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко са я окъсали, щом вадят старото бельо от скрина. Ако може някой да се подлъже, ако не-поне са опитали да изкрънкат някой и друг цент.
32
3
 
19
 
! Отговори
дърт преди 1 година
А поляците кога ще платят репарации на чехите и словаците?
31
2
 
18
 
! Отговори
дърт преди 1 година
Време е да поискат репарации и от шведите и кримските татари.
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изкукали са.Преди месец щяха Сталин да съдят и говореха все едно е ВСВ.Сега определено си мислят,че е ВСВ туко що свършила.Да стискаме палци след някой и друг месец да се осъзнаят и да се върнат в 2022 г.При нас също някои политици говореха така все едно СССР все още съществува.Май се пооправиха.Да са живи и здрави всички и да им дойде акъла.Може нещо ковид да ги побърква.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Полша изборите са напролет. Дунав не минава оттам, че да направят мост.