Полша поиска 1,32 трилиона евро репарации от Германия

Това става 77 години след края на Втората световна война
91
Полша поиска 1,32 трилиона евро репарации от Германия
Снимка: Pixabay

Германия трябва да плати на Полша 6,2 трилиона злоти (1,32 трилиона евро) компенсация за разрушенията, причинени от Втората световна война, заяви президентът на управляващата партия в страната. Това предаде специално за БТА полската агенция ПАП.

Ярослав Качински, лидер на партията "Право и справедливост", заяви това на церемония по представяне на доклад, описващ подробно загубите на Полша в резултат на германската инвазия.

Докладът, каза той, ще помогне за популяризирането на проблема на международната сцена.

Преди презентацията, която съвпадна с 83-ата годишнина от избухването на Втората световна война, участниците почетоха с минута мълчание жертвите й.

Качински каза, че макар процесът на репарации да е "дълъг и труден", въпросът е да се "получат обезщетения за всичко, което Германия, германската държава, германската нация направиха в Полша през годините 1939-1945 г."

Той добави, че „десетки страни по света... са получили обезщетения от Германия, докато Полша не е“, което той отдаде на липсата на инициатива.

Качински каза, че общ принцип, прилаган в международните отношения, според който, ако една държава причини голяма вреда на друга, тя трябва да компенсира тази вреда. „И няма причина Полша да бъде изключена от действието на този принцип“, каза той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: Германиявойнаполша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 66 Реалист Имам познати образовани поляци, които не работят в Полша точно заради такива като Качински. Популист, раздаващ пари на мързеливите. За обществените поръчки бил нещо подобно на нашия разБойко. . . . . . . . . . . . . Същите причини и за три милиона българи зад граница!
79
0
 
3
 
! Отговори
$$$??? провалил преди 1 година
Наглостта няма граници. Колко поляци работят в Германия,сега е време да им бият шута и да ги разкарат от Германия.Заради грешното мислене за помощта към ФАШИСКА Украина и геополитически интереси на Полша вече има недостиг на пари и увеличаващата инфлация( над 4 мил.украйнци емигранти които само лежат) парите свършиха.Сега се отклонява вниманието на хората и се прехвърлят за настройване към лошите германци и колко са неоправдани в Полша
78
4
 
7
 
! Отговори
Без зеления преди 1 година
На нас Германия нидължи много пари , защото сме издържали цялата и войска с храна и облекло! В началото на демокрацията, когато е имало в България някои свестни политици са повдигали тоя въпрос но после нищо! А сега тия продажници надали ще посмеят да ги искат! 05668
77
4
 
7
 
! Отговори
Бай Геле преди 1 година
Да гледат от Рассия и да се готвят за това, което ги чака.
76
1
 
21
 
! Отговори
PG преди 1 година
След украйнците тези се нареждат по наглост,само,че ще вземат от трите най дългия
75
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да обмислим и ние накаква претенция към Турция, все пак доста време е.... :) Евентуално с парите ще довършим тунела под Шипка и магистрала Хемус.
74
5
 
13
 
! Отговори
Матей преди 1 година
Това е началото на края, разпада на Европейския съюз! Полша се оказа скритата лимонка която ще го гръмне. Хихихи
73
2
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Поляците са новите хохли, нахални, мислят се за велика сила, забравят, че 1/3 от земите им са немски, също така предявяват претенции и към западна покрайна, остава американците да ги зомбират, както направиха 2014-та с киевските психопати ;) !!!!
72
1
 
9
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Да върне Силезия, Данцинг ... пък след това да иска.
71
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Много обичам да ползвате българската дума ДЕМЕК.Любима ми е.......
70
1
 
16
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Първо трябва да върне земите предналижат на Германия югозападна Полша и цялото северно крайбрежие които им бяха подарени от СССР след ВСВ.
69
3
 
12
 
! Отговори
Тор преди 1 година
Поляците са човешки oтпaдък.
68
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието на статията не отговаря на написаното. "Ярослав Качински, лидер на партията "Право и справедливост" Това далеч не е официалната позиция на Полша. Там идват избори и този е еквивалента на нашият Копейкин, които говори популистки неща. За да влезе страна в ЕС се подписват специални споразумения, че не може повече да имат каквито и да било финансови и териториални претенции към друга държава от ЕС на база минали конфликти.
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-простичко е, отколкото изглежда! След по-малко от година в Полша предстоят парламентарни избори. Напомня ли ви нещо?
66
1
 
11
 
! Отговори
репарации преди 1 година
Защо бърка Германия със ссср
65
0
 
27
 
! Отговори
ПорЦелан преди 1 година
Учените още спорят за това дали поляк е професия или диагноза.
64
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако няма строители, ще си живеете на село, на дядо и баба в къщата. Ако няма хора да работят в селското стопанство, ще ядете котки и плъхове, ама до като ги има. Който смята, че строителят и производителят на храна са ниско качество хора, много скоро ще разбере, че гладен и без покрив, трудно се живее
63
0
 
27
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Имам познати образовани поляци, които не работят в Полша точно заради такива като Качински. Популист, раздаващ пари на мързеливите. За обществените поръчки бил нещо подобно на нашия разБойко.
62
6
 
14
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Ние си ставаме доброволно съюзници на нацистка Германия, няма как да ни дължат репарации, благодарение на алчния за власт Борис сакскуборгота, нарочно не казвам цар, защото неговата династия нищо хубаво не е донесла на Европа (всичките там братовчеди и роднини) та най малко на България
61
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати наглите поляци, взеха 1/4 от територията на Германия, а сега искат още!