Орбан предлага европарламентът да се разпусне

Според него трябва да бъде сформиран по различен начин
Обновена: 24 дек 2022 22:54 | 24 дек 2022 21:20, Александър Попов
220
Орбан предлага европарламентът да се разпусне
Снимка: БГНЕС/EPA

Премиерът на Унгария Виктор Орбан смята, че Европейският парламент трябва да се формира от депутати от националните парламенти на страните членки на ЕС, а не да се избира пряко. В публикувано днес интервю за в. "Модяр немзет" унгарският министър-председател заяви, че предлага Европарламентът да бъде разпуснат във връзка с корупционния скандал в институцията и да бъде сформиран по различен начин, предаде ТАСС.

Орбан припомни, че преди време парламентът на Унгария предложи законодателният орган на ЕС да се формира от представители на националните парламенти и каза, че е "дошло време да се поднови това предложение". По-рано той заяви, че такава промяна ще спомогне да бъде възстановено доверието към евродепутатите и да се засили тяхната подотчетност.

Запитан за корупционния скандал, в който е замесена вече бившата зам.-председателка на Европарламента Ева Кайли, Орбан каза: "Бюрократите в Брюксел смятат, че стоят по-високо от закона и могат да правят, каквото си щат. Ако сте представител на ЕС, включен в тайния списък с привърженици на (американския финансист от унгарски произход, бел. ТАСС) Джордж Сорос, вие получавате пари и всевъзможна подкрепа за нападки срещу страните, които пречат на бизнес интересите на Сорос, включително срещу Унгария".

По думите на Орбан за тази цел се използват "доклади, основани на лъжи", а понякога и "куфари, пълни с кеш". "Това (корупционно, бел. ТАСС) блато трябва да бъде пресушено", смята той.

По повод претенциите на Европейската комисия към Унгария и замразяването на средства от европейските фондове за тази страна Орбан заяви, че проблемът е във визията на унгарците за бъдещето им, различна от тази на хората в повечето страни от Западна Европа. "Ние не искаме да сме страна на имигранти, не искаме да пускаме джендър активисти в училищата, не искаме да демонтираме нормалния ред в семействата, не искаме война или санкции и искаме да запазим отношенията си с незападната половина от света", каза унгарският премиер./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: Виктор Орбан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го разпускат...събрана *** от обратни искат да ни управляват и живеят в охолство на гърба на хората
165
10
 
1
 
! Отговори
Рачко Пръдлето преди 1 година
..Му...нчо..
164
6
 
1
 
! Отговори
Рачко Пръдлето преди 1 година
...***
163
6
 
2
 
! Отговори
Рачко Пръдлето преди 1 година
Троянския кон в ЕС, другият е наш ***
162
7
 
3
 
! Отговори
джо преди 1 година
Ако това което пише антикомунист си е чиста проба злоба. Обвинението е толкова логично, все едно, да упрекнем папата ,че е комунист.
161
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не дай боже човек да критикува ЕС - веднага го обявяват за русофил и питинофил ами холандците и австрийците какви са като ни стопираха за Шенген и разединиха ЕС? Или в България нямаме прави на критика?
160
23
 
1
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Гнусен, миризлив и душевно нечистоплътен популист на когото унгарците съвсем скоро ще бият шута, пък може да посети и едно по специално място.
159
20
 
2
 
! Отговори
Коцето преди 1 година
Коце,този скоро именно народът ще го подгони с камъни !В момента инфлацията в Унагария е най високата в целият ЕС и продължава да се покачва! Стой и гледай!.....Лозунгите ,заплахите и празните обещания не носят дивиденти!
158
4
 
30
 
! Отговори
Коцето преди 1 година
Един от малкото мислейки за народа си и реално оценящ ситуацията.
157
6
 
23
 
! Отговори
Орбан преди 1 година
да спре тогава вноските на Унгария за ЕС..............все тая..............и ще купува евтина руска газ!!!И Унгария пак ще е по-добре от България!!
156
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът на Орбан е неговата половинчатост. Американците му казват "half ass"... Или ще има "европейски парламент" или няма да има. Ако има трябва да има европейска държава. Ако няма да има европейска държава, няма как да има и "европейски парламент"... Просто е... А не да спорим кой точно трябвало да иде в него...
155
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въобще защо е необходим "европейски парламент" не стана ясно. Все едно да има "африкански" или "азиатски" парламент. Ако ще ставаме една държава всички от ЕС, да го предложат на гласуване на европейските народи и тогава да правят "европейски парламенти". Всичко друго е измама и диктат, някаква нова форма на колониализъм.
154
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала ! Истински държавник, милеещ за страната си!
153
10
 
7
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Не мой ги разбера нашите предатели , хем са съгласни Орбан да играе контра на EU в полза на Русия , хем не са съгласни да им спират парите !!!
152
21
 
2
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Това което го иска Русия го чуваме от устата на Орбан , а Русия иска да разбие ЕС защото разединени държавите са по слаби и по лесно атакуеми , не че руснаците могат да предложат нещо, просто искат държавите в Европа да бъдат по слаби . Филите да предложат на Путин да покрият фондовете от Европа и се връщаме в СИВ и Варшавския договор , ама от де пари ?!
151
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Усещането за корупция е особено силно за Европарламента! Учудвам се, че Нпо не го мерят, а журналистите- черешари не го даже споменават! !! Номерът с корумпираните БГ и Румъния не върши вече работа.
150
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орби ако спре да зависи от брюкселианската хартия евро ще стане велик! Но е много трудно с тази икономика, която имаме в Източна Европа.
149
7
 
57
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Орбан е единственият държавен глава в Европа,който не се страхува да прави неполиткоректни изявления и нарича нещата със собствените им имена.Всички останали-в т.ч и нашият,въпреки че е бивш генерал,дават заден ход,щом стане дума за изясняване на истината в конфликтна ситуация,а повечето просто лъжат безсрамно или извращават истината.Орбан е типичният пример за аксиомата,че гласовете на разума са малко,а безумците -много,- истината е много болезненаи и малко хора могат да я понесат!?
148
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко е само да се саморазпусне, трябва да има прострени и на въжето.Инак и след това ще е същото.Да не би нашите депутати да не са корумпирани?И като отидат там,още повече се овълчват и забравят от коя кошара са излезли. И в ЕС парламента са същите и такива ще са винаги,щом няма бесилка,винаги ще е едно и също.
147
46
 
18
 
! Отговори
Сорос путинофил преди 1 година
Проруски подажник е орбан