Шефът на НАТО номиниран за Нобелова награда за мир

Подчертават ролята му на фона на руската инвазия в Украйна
7 яну 2023 09:56, Елка Василева
231
Шефът на НАТО номиниран за Нобелова награда за мир
Снимка: архив, БГНЕС

Норвежки депутат обяви, че е номинирал генералния секретар на НАТО, своя сънародник Йенс Столтенберг, за Нобеловата награда за мир за 2023 г., като подчерта ролята му на фона на руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

„Столтенберг заслужава наградата за образцовата си работа като генерален секретар на НАТО в труден период за алианса: бруталната и непровокирана инвазия срещу мирна съседна страна“, написа в акаунта си във Фейсбук Кристиан Тюбринг-Геде, представител на антиимигрантската популистка десница в норвежкия парламент.

Бивш премиер на Норвегия от левицата, генералният секретар на НАТО "осъзна още от самото начало сериозността и значението на руската агресия за всички страни, които основават управлението си на демокрация и свободи", добави депутатът.

Десетки хиляди хора (депутати и министри от всички страни, бивши лауреати, някои университетски преподаватели и др.) имат право да издигат номинации за Нобеловата награда за мир.

Крайният срок за издигане на номинации е 31 януари, като след това петимата членове на Нобеловия комитет имат възможността да допълнят списъка със собствените си предложения на първата си среща.

Миналата година Тюбринг-Геде номинира украинския президент Володимир Зеленски.

В крайна сметка задържаният беларуски активист Алес Беляцки, процесът срещу когото започна вчера в Минск, руската неправителствена организация "Мемориал", която руските съдилища разпуснаха, и Украинският център за граждански свободи бяха тези, които получиха наградата.

През 2021 г. Тюбринг-Геде издигна също кандидатурата на президента на САЩ Доналд Тръмп за Нобелова награда.

Списъкът с кандидатите обикновено се пази в тайна, но издигащите номинации могат публично да обявят самоличността на своите кандидати.

Така председателят на пакистанския Сенат обяви например, че е номинирал турския президент Реджеп Тайип Ердоган за неговите мирни усилия „преди и по време на руската инвазия в Украйна“.

Нобеловата награда за мир ще бъде връчена в началото на октомври, посочва АФП.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
2
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
И тая награда стана менте! По скоро трябва да му дадат за подклаждане на война! Другото е гавра!
180
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ... Зелето се вкисна. Наградата трябва да е за него.
179
1
 
3
 
! Отговори
Нека преди 1 година
Хората са толкова дебилни вече,че открито си гаврят с тях.Ходещи маймуни,които ядат и се рат,нека нека за тях точно такива хора са си за награди.Няма надежда
178
2
 
4
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Щом така и ние така: Предлагаме Бойко Борисофф Безсребърника за Нобелка по литература!
177
2
 
10
 
! Отговори
Пълен шит преди 1 година
Не знам дали ясно си давате сметка, че първопричината за тази война е именно експанзията на Нато на изток и неспазването на Минските споразумения от 2014. Дори Меркел си призна, че Западът е лъгал Русия и никога не е мислел да спазва договореното. Да ми номинират тоя бюрократ за Нобелова награда, при условие, че Нато налива оръжие, с което конфликтът се задълбочава и още хора от двете страни умират, е меко казано цинизъм! Всяко дете знае, че огън се гаси с вода, а не с още бензин.
176
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 1 година
Този,със своят Американски военен,и терористичен Блок НАТО,да Върви НААААААААААААА...сеща се къде! В Европа искаме Мир! А не Американска война с Русия! Пак няма да им се получи на Янките бледолики!
175
6
 
3
 
! Отговори
а путьо късия преди 1 година
не смее да празва Коледа с компания. монголоидни неволи.
174
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще повърна! Не мога толкова много да ям, колкото ми се ще да повръщам!
173
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вицът на този уикенд! Развеселихте ме! Мерси!
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вицът на този уикенд! Разведелихте ме! Мерси!
171
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че е прогнилия запад та кадърните хора да могат да живеят нормално. Иначе още да живеехме в мизерията под крилото и мъдрото ръководство на партията и СССР.
170
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегаа Путин ще си направи негови си награди и ще си ги дава всяка година. Няма да остане по назад я
169
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, все пак със Зеленски и памперса са най влиятелните хора в света - путин ги направи. Иначе НАТО в Европа бяха забатачили доста нещата. Нищо, видяха че все още има хора които живеят в средновековието и разбират само от бой по каските. Сега ще вдигнат въоражението десетократно и ще са гарант за мира в света.
168
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на това натовско изчадие украйна лежи в руини.
167
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нобелова награда за порнография кога ще има ? Или това ще е първата такава .
166
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Нали гласувате за евроатлантически ценности? Какво ревете?
165
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Що ли ми се струва, че в този ред на либерални западни зенности, доктор Менгеле е заслужил много повече Нобелова няграда по медицина.
164
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майтап някакъв е това хахахах
163
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно бе , какво сте се впрегнали толкова ?! Наградите за мир НЕ са свършили - Има и за Байдън и за Зеленски ! Няма да стигнат до нашите ЛАКЕИ , но пък то не е и нужно , така или иначе ние сме в НАТО само за разнообразие и калабалък да става - нещо като МАЖОРЕТКИ ( онези с рошавите помпони и късите полички дето подкачат около игрището ) !!
162
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пълен шит - Не се лигавете , че сте много изненадани ! За Вас демокрацията е само скъпи коли , дрехи , аифончета и интернет , ама тя има и друго лица , защото някой трябва да плати сметката за всичко това и тези бомби които НАТО доставя , ще трябва да избиват хора , за да може някой да се окичи с Нобеловата награда за МИР ! Днес жертвата е Украина , но по всичко изглежда че Вие пребоядисани нагаждачи сте следващите на опашката !!