САЩ за шпионския балон на Китай: Неприемливо!

Втори китайски балон лети над Латинска Америка
160
САЩ за шпионския балон на Китай: Неприемливо!
Снимка: БГНЕС/EPA

Втори китайски шпионски балон лети над Латинска Америка, съобщи Пентагонът, след като ден по-рано първият такъв апарат беше засечен в небето на САЩ, предаде Ройтерс.

"Знаем за съобщения за балон, летящ над Латинска Америка. Смятаме, че това е поредният китайски шпионски балон", заяви говорителят на Пентагона генерал Патрик Райдър, без да уточнява точните координати на балона.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече действията на Китай по отношение на шпионския балон, открит над САЩ, "безотговорни и неприемливи".

Блинкън каза, че в телефонен разговор с директора на Централната комисия по външни работи на Китай Ван И той е заявил, че присъствието на летателния апарат във въздушното пространство на страната е явно нарушение на суверенитета на САЩ и явно нарушение на международното право. Той е добавил, че светът очаква от САЩ и Китай да управляват отговорно отношенията си, САЩ правят това и очакват същото от Китай.

"САЩ ще продължат да поддържат отворени линии за комуникация с Китай, включително за справяне с този продължаващ инцидент", каза Блинкън. Основният приоритет на Вашингтон е да отстрани балона от въздушното си пространство, каза още държавният секретар на САЩ, без да уточни как трябва да стане това.

Блинкън, чието посещение в Китай беше отменено поради навлизането на балона във въздушното пространство на САЩ, заяви, че иска да посети Пекин веднага щом условията позволят това. Обаче поведението на Китай в навечерието на посещението е било "в ущърб на дискусиите по същество, които бяхме готови да проведем", добави той.

Междувременно китайското министерство на външните работи заяви, че полетът на китайски "аеростат" над САЩ представлява форсмажорно произшествие, и обвини американските политици и медии, че се възползват от ситуацията, за да дискредитират Китай, предаде Ройтерс. "Китай винаги е спазвал стриктно международното право и е зачитал суверенитета и териториалната цялост на всички държави", се казва в изявление на министерството./БТА, Владимир Арангелов
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
10
 
! Отговори
Миг преди 1 година
Китайско военно учение.
110
3
 
22
 
! Отговори
Пишман преди 1 година
Избиваха руско население в Украйна, за да предизвикат война с Русия. Китай го обявиха за враг номер едно и им обявиха икономическа война. Сега са изненадани.
109
3
 
12
 
! Отговори
Биг преди 1 година
Русия ги разби с ирански дронове, а Китай с балон може да им разчисти атомните бази. Пък ние изсипваме милиарди за Ф 16.
108
0
 
9
 
! Отговори
Странни идеи преди 1 година
Шпионски балон на Китай? Изявление на САЩ?
107
1
 
13
 
! Отговори
До 112 преди 1 година
Неее, трябва да го боядисат в цветовете на дъгата с Тризабеца на Украйна ;) Кой ще смее да каже нещо хротив балона тогава!
106
0
 
12
 
! Отговори
Меркел преди 1 година
Злорадствам, когато накой шпионира САЩ!Мене САЩ колко ме шпионирааа!
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янките се уплашили от балон. Нищо ново.
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колега, за украинка ли говориш? Муахахахаххаха
103
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хвани си руско-говоряща и тогава ми говори за филъри. Ще ти изсмуче малката банкова сметка и ще те изрита като куче от дома ти.
102
0
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Живи - здрави , Над Всеки Американски Самолетоносач по един Китайски Балон с тактическа Ядрена Глава - готова за употреба ..........ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
101
1
 
1
 
! Отговори
До 106 преди 1 година
И каква е фашистката им идея??
100
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами, когато някой ти каже, че е поддръжник на Костадин и Русия, ти става ясно що за човек е, всичките са по калъп правени. Та приключваш дискусиите там, защото това са болни мозъци, които крият фашистките си идеи, зад уж патриотизма си. Болни хора..:(
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белите вампири отвъд голямата вода да си гледат старостта! Да идват младите латиноси, афроамериканци и индианци на власт!
98
1
 
1
 
! Отговори
До 101 преди 1 година
Защо мислиш така? Някакви аргументи? Или..
97
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ И ЕС НАД ВСИЧКО, *** ВЪЗРАЖДАНСКИИИИ
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте за БСП, на демократите и ГЕРБ-ерите им е нужно превъзпитание.
95
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 97 - подръжници на Русия и Възраждане не разбират от дискусии. Те разбират само от бой. Мисля, че българите е крайно време да изхвърлят русофилите от тая страна, насилствено.
94
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте за БСП те ще ги оправят тези седесарчета!
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе много бели тия дето са на чело на ФАЩ! Бързо някой цветнокож да ги сменя, та да ни оставят и нас на мира най накрая! Много кръвожадни! И тоя бял и изкуфял като бай му дън!
92
1
 
9
 
! Отговори
До 93 преди 1 година
Забелязвам ниско ниво на образование и интелегентност сред поддръжниците на САЩ! Само обиди и п сувни на ниво кръчма! Никакви аргументи по темата, никаква дискусия, само лични обиди!