САЩ за шпионския балон на Китай: Неприемливо!

Втори китайски балон лети над Латинска Америка
160
САЩ за шпионския балон на Китай: Неприемливо!
Снимка: БГНЕС/EPA

Втори китайски шпионски балон лети над Латинска Америка, съобщи Пентагонът, след като ден по-рано първият такъв апарат беше засечен в небето на САЩ, предаде Ройтерс.

"Знаем за съобщения за балон, летящ над Латинска Америка. Смятаме, че това е поредният китайски шпионски балон", заяви говорителят на Пентагона генерал Патрик Райдър, без да уточнява точните координати на балона.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече действията на Китай по отношение на шпионския балон, открит над САЩ, "безотговорни и неприемливи".

Блинкън каза, че в телефонен разговор с директора на Централната комисия по външни работи на Китай Ван И той е заявил, че присъствието на летателния апарат във въздушното пространство на страната е явно нарушение на суверенитета на САЩ и явно нарушение на международното право. Той е добавил, че светът очаква от САЩ и Китай да управляват отговорно отношенията си, САЩ правят това и очакват същото от Китай.

"САЩ ще продължат да поддържат отворени линии за комуникация с Китай, включително за справяне с този продължаващ инцидент", каза Блинкън. Основният приоритет на Вашингтон е да отстрани балона от въздушното си пространство, каза още държавният секретар на САЩ, без да уточни как трябва да стане това.

Блинкън, чието посещение в Китай беше отменено поради навлизането на балона във въздушното пространство на САЩ, заяви, че иска да посети Пекин веднага щом условията позволят това. Обаче поведението на Китай в навечерието на посещението е било "в ущърб на дискусиите по същество, които бяхме готови да проведем", добави той.

Междувременно китайското министерство на външните работи заяви, че полетът на китайски "аеростат" над САЩ представлява форсмажорно произшествие, и обвини американските политици и медии, че се възползват от ситуацията, за да дискредитират Китай, предаде Ройтерс. "Китай винаги е спазвал стриктно международното право и е зачитал суверенитета и териториалната цялост на всички държави", се казва в изявление на министерството./БТА, Владимир Арангелов
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера гледах как питат Байдън какво ще каже за балона, а той мига на парцали. Май не го бяха информирали изобщо. Сега Блинкин държи сметка за балон над Латинска Америка. Да не би да са територия на САЩ?
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно ли е неприемливо ,а вашето да риете на границата на Русия и Китай е приемливо.Лицемери.
49
1
 
6
 
! Отговори
Е преди 1 година
Само как го върнаха този път.
48
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Костадина Костадинова съм, на 48. тарсиа мъж на средна възраст за хубави преживявания в стария ми панелен руски апартамент. да обича Русия ако може. Мерси
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направиха ви за смях,летял до база с ядрено оръжие .
46
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, те имат бази и са се договорили за тях и всичко е в рамките на закона. Този балон над САЩ е в разрез с международните норми. Калпави възражданчета, русофилчета и комунистчета квото могат само газ да пикаят, че САЩ са отново прави и си изиграха картите както трябва, за разлика от вашите любимци от Русия, Еритрея, Северна Корея и КЕТАЙ. Балъци такива.
45
0
 
13
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Шубето било голям страх.Колко ли е голям надписа на балона ,че е китайски и са го видяли .Параноя..
44
3
 
12
 
! Отговори
Берлинската стена преди 1 година
Но 40 военни бази в Германия с 80 000 войници е напълно приемливо! Родна американска земя е все пак!!
43
3
 
18
 
! Отговори
Баси лицемерите преди 1 година
САЩ имат 180 военни бази в 80 държави по света! Но един балон в небето им е неприемлив ;(
42
1
 
8
 
! Отговори
Храчки преди 1 година
в устата на всички уймериканофили. Подигравка и позор. Балонът на срамът за уймерика, който ще остане в историята. Скоро окраинците ще се откажат да измират с хиляди. И ние ще бъдем демократично принудени да мрем за запада. Но няма да се получи. Първо войнолюбците на два метра ще полегнат. Българските бащи ще защитим децата си от демократичната война и смъ*рт. Казах !
41
2
 
22
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
БАЗИТЕ НА АМЕРИКАНСКИЯ АГРЕСОР ПО ЦЯЛ СВЯТ СТАВАТ НЕНУЖНИ !!!
40
11
 
2
 
! Отговори
Българите преди 1 година
влюбени в Китай и Русия имат виетнамски гени!
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ТИШИНА. ОТ ЕСЕС ОВЦИ, ОТ КРАВАРИ. ОНЕМЯХТЕ ЛИ БЕ НЕДОСТИЖИМИ? - ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНИ ВИ ЗАТАПИ КРЕЧЕТАЛАТА. БРАВО КИТАЙЧЕТА.
38
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Нещо се отказаха от мераците за кръжат около Китай по време на военни обучения.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ПИТАТ РУСИТЕ ЗА НЯКОЯ ОСТАНАЛА РАКЕТКА ОТ КОМПЛЕКСА С75 "ДВИНА", ОТ 1960 ГОДИНА, И ДА ГРЪМНАТ БАЛОНА. ТОГАВА ТЕЯ РАКЕТИ СА СВАЛЯЛИ ОБЕКТИ НА ВИСОЧИНА НАД 20 000 МЕТРА.
36
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората шпионират интелигентно със сателите, китайските полу-човеци - с балони
35
4
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
По време на сагата с кюлчетата и пачките в чекмеджето Борисов спомена как всеки ден Зеления чорап пускал дрон да шпионира къщата и резиденцията на Борисов. Чудно защо веднага Борисов не е свалил дрона на чорапа с един изстрел на повереното му оръжия !!! Всеки би направил така , защото дрон , който лети около теб може и да те отстреля! Боросов,обаче, не свали дрона на Чорапа. Защо ли ?
34
1
 
21
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Хамеритара нямат никакъв проблем да подслушват целия свят ( телефона на Меркел), но имат огромен проблем, когато някой друг го прави.
33
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Като над Латинска Америка, Вие какво мърморите тогава, сответната страна да изкаже протеста и позицията си.
32
3
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
вашите бази в япония да не би да чоплят семки това е само началото вие стеубии-ци по генезис