САЩ обещаха помощ за пострадалите от труса в Турция

Украйна е готова да помогне на "приятелския турски народ"
6 фев 2023 09:48, Елка Василева
21
САЩ обещаха помощ за пострадалите от труса в Турция
Снимка: БГНЕС

Съединените щати са готови да предоставят помощ във връзка със земетресението в Турция и Сирия. Това се казва в разпространено изявление на съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан.

Още по темата
„САЩ са дълбоко разтревожени от съобщенията за разрушителното земетресение в Турция и Сирия. Готови сме да предоставим всяка необходима помощ. Президентът (Джо Байдън) възложи на Американската агенция за международно развитие (USAID) и други партньори на федералните власти да преценят възможностите на Съединените щати да реагират с цел възможно най-голямо съдействие на пострадалите. Ще продължим внимателно да следим ситуацията в тясна координация с правителството на Турция“, посочи Съливан.

Украйна е готова да предостави необходимата помощ на "приятелския турски народ" след мощното земетресение днес, каза от своя страна президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Шокиран съм от новината, че стотици хора са загинали и ранени в резултат на земетресението в Турция", написа Зеленски в "Туитър". "Поднасяме нашите съболезнования на семействата на жертвите и пожелаваме на пострадалите бързо възстановяване. В този момент сме близо до приятелския турски народ, готови да окажем необходимата помощ", допълни украинският президент.

Турция посредничи между Украйна и Русия в опит за уреждане на конфликта. В същото време Анкара доставя на Киев оръжия, включително дронове "Байрактар".

В своето изявление Зеленски не спомена Сирия. Русия е основен съюзник на сирийския президент Башар ал Асад, на когото оказа решаваща военна помощ след избухването на конфликта в страната му през 2011 г.
(БТА, Андрей Шарков, Николай Станоев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Пурко преди 1 година
То обещаването не е като даването. Тия мизерници щатите помагат само там къде има нещо за крадене и убиване!!!
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комyнистите пак показват завидни мозъчни напъвания като смятат, че американците били направили земетресението с някакъв си HAARP. То после да не се чудите защо хората като чуят думата "русофил", в повечето случаи се сещат за мизерстващ и озлобен нискоинтелигентен човек, който с фашисткото си семейно възпитание мрази турците.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ помогнаха вече доста в Сирия, преполагам, че любезно ще им окажат последваща помощ.
7
2
 
6
 
! Отговори
Украйна? Да помага преди 1 година
на своите! Колко хора има дето мизерстват, а те си правят евтин ПР. Смешно е!
6
2
 
7
 
! Отговори
;; преди 1 година
Освен оръжие друго какво ще изпратят.Нищо.....
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ обещаха" - САЩ кажете какво да ви обещаем - ще ви го обещаем !!
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аде нЕма нужда.
3
5
 
7
 
! Отговори
САЩ ОБЕЩАВАТ АМА.. преди 1 година
В България още се чакат 200 Хамера и 20 Хеликоптера от една обещаванка на Дим. ЛуджеФ Лъжев. Турция да внимава да не и вземат нещо вместо да и дадът, както впрочем е обещано на Кюрдите от Съединените КаФбои преди 14 години.
2
9
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Никаква помощ не предлагат,а се мазнят на Ердоган.И се мазнят,защото турците са ключ към победа над Русия.Защо САЩ не помогнат на България и гладуващите Българи,например? Защото менно те ни нихилират а в планът РАН-ЪТ турците са съдия-изпълнител. САЩ имат съдбовна нужда-ресурси.Имат акъл за бизнес,но нямат ресурси и харчат ресурсите неконтролируемо.Аз лично очаквам нашествие на американци в Европа.Нашествие от отвратени от Белият дом келто-викинги.САЩ вече не служи на американците,а на една шепа
1
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз обещавам. Честна пионерска. На кравар вера може ли да имат???