Стар сателит на НАСА пада на Земята тази седмица

Той е изключен от 2018 г. поради проблеми с комуникацията
19 апр 2023 15:08, Елка Василева
8
Стар сателит на НАСА пада на Земята тази седмица
Снимка: архив, БГНЕС

Стар сателит на НАСА ще падне на Земята тази седмица, съобщи АП. Според експертите, които го проследяват, вероятността сателитът да представлява опасност за хората е ниска.

Най-вероятно вече неизползваемият научен сателит ще се спусне през атмосферата най-късно до четвъртък сутринта, обясниха от НАСА и Министерството на отбраната на САЩ.

Мястото, на което сателитът ще направи своето завръщане на Земята, все още не е обявено от НАСА заради несигурността относноза това кога и къде би могъл да падне. Голяма част от сателита, който тежи 300 кг, би трябвало да изгори по пътя, но се очаква част от него да се запази.

Космическата агенция обясни, че рискът от наранявания на хора на Земята от рязко спускащи се части от сателита е „нисък“ – около 1 на 2467.

Сателитът, наречен „Високоенергийна слънчева спектроскопска камера „Рувен Рамати“, беше изстрелян в орбита през 2002 г. с цел да наблюдава слънчеви изригвания и короналното изхвърляне на маса от Слънцето. Заснел е над 100 000 слънчеви събития с помощта на високоенергийни рентгенови и гама лъчи.

Космическият апарат беше изключен през 2018 г. поради проблеми с комуникацията.
(БТА, Ада Ефтимова)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Aз друго се чудя - как става така, че при тоя необятен космос, тези стари сателити и отломки, никога не отлитат нанякъде из космоса, а винаги падат на земята???" - Поради същата причина, поради която ти не си отлетял още нанякъде из широкия космос, а още си тук на Земята и пишеш "гениални" коментари. А относно плоската Земя... :) ... Слънцето изгрява иззад хоризонта постоянно някъде по света. Сега също - предполагам някъде в Аляска. Защо там е ниско над хоризонта, а тук високо щом е плоска?
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как може да пада?Да сложат мрежа разтегателна горе-трал и да ги съберат всичките отломки.След това да ги ръмнат и да се изчисти.
5
0
 
0
 
! Отговори
Любопитен преди 1 година
Да слагаме ли каски
4
0
 
0
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Днес един паркинг и един сателит.Започват да се подреждат нещата ;))
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 Влияние играе, земното притегляне, сателитите са на стотина км над Земята и няма начин да отлетят в Космоса.
2
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aз друго се чудя - как става така, че при тоя необятен космос, тези стари сателити и отломки, никога не отлитат нанякъде из космоса, а винаги падат на земята??? Не вярвам много в конспиративни теории, и не искам да отварям хипотезата за плоската земя, но има някои много необясними неща около нас, и най-вече в това което ни се подава като информация за космоса
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То ако е само този ненужен сателит щеше да е добре. Ама космоса гъмжи от бо к л ук и на никой не му дреме. Унищожиха земята космоса сега правят опити да унищожат и други планети. Но Бог ще ги унищожи преди те да са унищожили още планети.