Пекин: САЩ се опитват да унищожат Тайван

Вашингтон се държала с островната държава като с пионка
13 юни 2023 23:30, Йоана Цонева
45
Пекин: САЩ се опитват да унищожат Тайван
Снимка: БГНЕС

Китай се съмнява, че Съединените щати действително се интересуват от Тайван. Това заяви на брифинг говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин, цитиран от ТАСС.

По негови думи Вашингтон се държи с островната държава като с пионка и гледа на тайванския народ като на пушечно месо.

Запитан за появила се в медиите информация, че администрацията на Джо Байдън разработва план за евакуация на американски граждани от Тайван, Ван отвърна, че не е запознат с въпроса.

"САЩ настояват, че подкрепят Тайван, но всъщност го използват като пешка и третират тайванците като пушечно месо", подчерта той.

Като част от стратегията на САЩ за сдържане на Китай, Вашингтон "дори е разработил план за унищожаване на Тайван", добави китайският дипломат.

Той изрази увереност, че повечето тайванци осъзнават, че Съединените щати всъщност вредят на Тайван.

Още по темата
Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Съединените щати прекъснаха дипломатическите си връзки с Тайван през 1979 г. и установиха отношения с Китай. Въпреки че официално признава политиката на "единен Китай", Вашингтон същевременно продължава да поддържа контакт с Тайпе и въоръжава острова.

Напрежението в района на Тайванския проток сериозно ескалира, след като бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова през август 2022 г., което предизвика остри критики от страна на Пекин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
8
 
! Отговори
До 28 преди 10 месеца
Точно така е. Ето видео от градовете в САЩ! Цели квартали с наркозависими бездомници, които са буквално зомбирани. Това е по страшно от зомби апокалипсис. https://youtu.be/Bi1Kf-1qd6Y
28
0
 
7
 
! Отговори
до 32 преди 10 месеца
Нарича се Шанхайското комюнике. Документите са публични. Може да си ги налерите и прочетете. А пропагандните статийки в Западните медии са за масите.
27
0
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 10 месеца
Не е точно така. България е суверенна държава с представителство в ООН и със собстврни посолства и външна политика. Тайван е провинция на Китай, която има право на няккво самоуправление. Но няма представителство в ООН, а външната политика минава през Пекин. Това е признато от практически всички водещи държави в света.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 34:Този клуб на старците взима органи от загиналите във войната.Затова изглеждат по-млади.Мъжа на тази беше осъден,че кара дрогиран,а може и тя да се дрогира.Нищо чудно.Това са едни дрогирани сърдити старчета,които искат да подпалят световна война,защото не са в час с главния мозък.
25
0
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 10 месеца
Тя посещаваше и Киев и след това и Майдана и раздаваше бисквитки на "борците за демокрация..."..докато направиха преврата и свалиха Ющенко ..сега 83 годишната г-жа ПЕЛОСИ се е заела с Тайван-Китай.. . Абе някой знаее ли защо САЩ се "управлява" от пенсионерски клуб +80 ,а ,има ли някой инфо за този клуб +80 !?
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В статията слагате вместо Тайван примерно България или Украйна и ще важи с пълна сила.На нас гледат като пешки.Някакви умопобъркани в Пентагона играят военни видео игри и правят симулация какво ще стане ако примерно има война между тях и Китай,а не отчитат фактора Господ ...човешките жертви не ги трогват,защото са просто пешки и числа на компютъра.Висят 24/7,пушат трева,от висенето после не могат с другия пол да общуват и стават обратни.Ето защо сега същите ни налагат и ЛГБТ.
23
3
 
0
 
! Отговори
До има документи преди 10 месеца
Архива ли си?
22
7
 
3
 
! Отговори
G. I. Joe преди 10 месеца
Комуниста никога не е виновен другите са виновни че не им искат комуно-фашистката идеология.
21
2
 
2
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 10 месеца
Иска като Тибет да окупира за няколко дни тогава лесно беше като никой не помогна на тибетците.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тайван е това, което е, благодарение на САЩ! И е 100 години пред Китай!
19
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ се опитват да унищожат всички, дори собственото си население, което клошарства и се дрогира масово. Американската мечта.
18
5
 
10
 
! Отговори
Има документи преди 10 месеца
в които черно на бяло САЩ признава Тайван за част от Китай и признава Пекин за законната власт в Китайската Народна Република и затваря посолството си в Тайпей. Също така по договор САЩ се задължава всяка година да продава на Тайван по-малко оръжия отколкото предната година. Въпросът е приключен и го има документирано. А тази ненужна ескалация която САЩ практикува в Азия цели единствено да дестабилизира района и да му стопира икономическото развитие.
17
4
 
8
 
! Отговори
Разделяй и владей преди 10 месеца
е политиката на Англосаксите от време оно. Когато си набележат противник първо създават сепаратистки настроения и хаос а после ги вадят редовните обвинения за нарушаване на човешките права и разбира се санкции.
16
3
 
13
 
! Отговори
До 30 преди 10 месеца
Ето как се пътува с влак стрела в Китай, бизнес класа. https://youtu.be/FgthWgZGb-w Бизнес класата е най-луксозната в Китай! Влакове, самолети, мостове, пътища, язовири и ел. централи, 5джи, 6 джи антени, смартфони и компютри, ел. автомобили, космически изследвания и космическа станция. И какво ли още не. Докато МАЛОБРИТАНИЯ единственото което можа да измисли е да прати обеднен уран в Украйна. И въпреки това отношението ви Към Китай е толкова негативно, докато дишате Английския обеднен Уран.
15
13
 
4
 
! Отговори
Паню Баирски преди 10 месеца
Китайците са абсолютни мръсни-и и двуличници - боклу-и!
14
2
 
12
 
! Отговори
До 26 преди 10 месеца
Тези които вие натичате с епитети са отговорни за 40% от износа на Тайван. Също така към провинция Тайван има сериозен внос на питейна вода и лекарства и какво ли още не от Континентален Китай. За сметка на това от САЩ си внасят прескъпо платени оръжия. Оръжията ниро се пият нито се ядат нито подобряват икономиката по някакъв начин.
13
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този който иска да унищожи Тайван е Пекин. Той има амбицията да направят от Тайван комунистическа ко4ина
12
3
 
10
 
! Отговори
Исторически парк преди 10 месеца
Те сащ и с нас правят същото..
11
2
 
15
 
! Отговори
Те ФАЩ си го казаха преди 10 месеца
Ако се стигне до момент в който Пекин и Тайван да се споразумеят за мирно решение и сливане, ФАЩ ще бомбардират и унищожат заводите на ТЕсЕмСи за да не попаднат в ръцете на Пекин. Имайки предвид че микрочиповете са основния поминак на китайците в Тайван, вие си дайте сметка доколко на ФАЩ им пука за ези хора.
10
9
 
7
 
! Отговори
Тия преди 10 месеца
Лъжат повече и от руснаците !