Борел призова за европейски патрул в Тайванския проток

Той подчерта колко важен е Тайван за Европа
25 апр 2023 22:04, Йоана Цонева
60
Борел призова за европейски патрул в Тайванския проток
Снимка: БГНЕС

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова европейските военноморски сили да патрулират в спорния Тайвански проток, съобщава "Франс прес".

В статия във френския вестник "Журнал дьо диманш" той посочва, че Тайван "ни засяга икономически, търговски и технологично".

Новият му коментар е в съответствие с думите му от миналата седмица, когато Борел подчерта колко важен е Тайван за Европа.

"Ето защо призовавам европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския проток, за да покажат ангажимента на Европа към свободата на корабоплаването в тази изключително важна зона".

Преди две седмици Китай започна тридневни военни учения около Тайван, симулиращи целенасочени удари и блокада на острова. Маневрите бяха в отговор на срещата между тайванския президент Цай Инуън и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Още по темата
Преди дни в своя реч за откриването на дебат за Китай в Европейския парламент Борел заяви: "Тайван очевидно е част от нашия геостратегически периметър за гарантиране на мира".

"Акция срещу Тайван непременно трябва да бъде отхвърлена не само по морални причини, а и защото от икономическа гледна точка това би било изключително сериозно за нас, тъй като Тайван има стратегическа роля в производството на най-модерните полупроводници", предупреди топ дипломатът на ЕС.

Изявлението на Борел идва, след като френският президент Еманюел Макрон по-рано този месец заяви, че Европа не трябва да бъде "последовател" на Съединените щати в случай на конфликт с Китай за Тайван.

Изказването на Макрон след посещението му в Китай предизвика критики от някои политици както в Съединените щати, така и в Европейския съюз.

Китай твърди, че Тайван е негова територия и се закани един ден да постави острова под свой контрол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
шматкатаборел преди 1 година
да отива да патрулира като толкова му е мерак.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борел, а откъде ще вземете войници за Тайванската операция. Може би ще ги заберете от гей парадите? Или ще обиколите шведските затвори, за да изкарате осъдените там мъже на по година, само защото са преспали с някоя друга шведска ***? А като изпразните килиите ще пуснете шведските *** отново в действие - те не носят отговорност за проституирането си, така че ще ви доставят нови порции мъжки бойни "насилници".
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борел, и с какво ще идеш до Тайван бе? Европа вече и кораби не произвежда, за да не отдели някой друг килограм въгледвуокис. В момента и втечнения газ за Европа се превозва от танкери, произведени в Южна Корея. Борел, ако все пак се докопате до Тайван, с какво ще стреляте? Може би с прашки и с обработени и неотделящи метан кравешки ***? Жалки европейски постиндустриални недоразумения!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак сега европейските политици се стреснаха, че Тайван произвеждал чипове. Основният проблем обаче е, че Европа вече не произвежда почти нищо. Повече от 20 години изнасяха към Източна Азия най-ценното, които имаха, - реални работни места от реалната икономика. А през това време затваряха заводи и обмисляха с Грета Тунберг как да слагат на кравите пликове за абсорбиране на парниковия метан. Жалка европейска политическа ***.
41
1
 
6
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
А Китай да пратят кораби в Ламанша. От къде ги копаме такива политици да управляват ЕС?
40
0
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Двора на ЕС гори той в Тайван отиде да въдворява ред. Ей това европейските политици са голяма работа. Съсипаха Европа, унищожиха морала, унищожават хората. Пък ние се чудим как по бързо да приемем еврото и как да приемем всяка деморализираща тъпотия която идва от там нашите продажни политици са готови на всичко за да получат европейски признание. На бялото черно ще кажат без проблем.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 44 "Защо не се разработват този тип ICs в ЕС - в Германия,Франция, Англия, та се стига дотам военни кораби на ЕС да охраняват производството им в Тайван?" - защото ЕС е пьлен с 500 милиона некадърни про'с'таци, които искат гей права.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 49. "Всички ли в ЕС са краварски марионетки?" - да. Включително и ти. Ама си про'с'т да го вденеш.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Деменцията не прощава... Нормално за дементиралия ЕС с дементиралия матрял.
36
6
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Естествено, че трябва, иначе жълтурите ще ни пляскат след десет години
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чий ще го крепи ЕС в Тайван? Всички ли в ЕС са краварски марионетки? Егати падението на някога културното средище на света
34
2
 
20
 
! Отговори
Да приемат преди 1 година
Тайван направо в ЕС..и всичко друго което САЩ им нареди! Позорно транспарентно е робството ни!
33
0
 
24
 
! Отговори
Да ходи преди 1 година
Лично да патрулира с една надуваема лодка!
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
че тайван си е част от китай и винаги е била. няма какво да 'твърдят' китайците. разделени са по идеологически причини, понеже тайванците не са искали да имат комунисти на власт.
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Топ дипломатът на ЕК да не говори глупости, а да се изказва подготвен по даден въпрос. Не става въпрос за полупроводници, а за най- модерни монолитни интегрални схеми със свръхвисока степен на интеграция - Monolithic Integrated Circuits with Very Large Scale of Integration - VLSI ICs.Защо не си гледа пенсията, а се пъха в неща,които не разбира? Защо не се разработват този тип ICs в ЕС - в Германия,Франция, Англия, та се стига дотам военни кораби на ЕС да охраняват производството им в Тайван?
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя в още един конфликт ли иска да ни набута.
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея западналите наистина им се мре от все сърце
28
4
 
3
 
! Отговори
Пидерал-Консерватор преди 1 година
До Леберал-консерватор " а човека е важен -образованието и културата."затова цър вули е цър вули
27
0
 
19
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 година
да де, ама марионетката си е марионетка
26
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този нормален ли е, Европа в момента е на акумулатори,икономиката е в развал заради тези зелени сделки и липсата на евтини природни ресурси,а тоя юнак тръгнал с китайците да се заяжда...