Google става на 25 години

Основателите са сред най-богатите хора в света
27 сеп 2023 09:19, Елка Василева
15
Google става на 25 години
Снимка: архив, БГНЕС

Преди повече от 25 години двама студенти от Станфордския университет в общежитието си стигат до една идея - да създадат интернет търсачка, която да организира уебстраниците и да ги класира, припомня Ройтерс.

Първоначално наречен "БекРъб" (BackRub), стартъпът се разраства до една от най-скъпите и влиятелни компании в света - Google.

Продуктите й, сред които електронната поща Gmail и интернет търсачката,  вече се използват от милиарди хора, а съоснователите й Лари Пейдж и Сергей Брин са сред най-богатите хора на планетата.
(БТА, Елена Савова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Googleтърсачка25 години
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
11 преди 7 месеца
Тоз гугъл не е онзи Гугъл. Сегашният гугъл за нищо не става. Дава само някви или платени или криви резултати и реклами. Едно време даваше хиляди страници с резултати, сега насочва "персонално" резултатите, щот са прай на много умен, към потребителя уж за добро, а всъщност е от алчност. Целенасочено се крие информация. Аз ползвам често руската търсачка, ама сега с тия санкции не се знае и тя кво дава.
11
0
 
1
 
! Отговори
bl преди 7 месеца
Талантът е "най-лесното". Какъв е отговорът на въпроса за пускане на цялото решение, техническа инфраструктура, преодоляването на тежка конкуренция с много пари, изкупуването или унищожаването на новата фирма? Никой в бизнеса не играе честно. И за каква корпоративна среда говорим? През 90те големите фирми бяха истински пионери и иноватори в технологиите. Какво затъпяване? И сега големите водещи фирми дават огромни бонуси на служителите си за нови идеи и тяхното осъществяване!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До bl - Двама студенти с по 150+ IQ, на които един от бащите е бил от пионерите в компютърните науки и изксутвения интелект, учещи магистратура в Станфорд, които са абсолюно вманиачени в копмютрите и програмирането? И ги сравняваш с който и да е служител, дето гледа, да му мине и замине деня, особено в гадна бездшна корпорация? Когаот аз започвах, всеки иаше невероятни идеи, ама ... като те поемат корпорациите и почнат да дават енди пари, убиват всички и ако не избягаш от рано ... ставаш дронче.
9
0
 
0
 
! Отговори
bl преди 7 месеца
"До blцаре сме на конспирациите в нашата страна... Просто технологията на Гугъл беше много по-добра" ... Така ли? И как точно двама студенти в общежитие (забележете всички тези гиганти уж са основани от студенти в общежитие или гараж), са успели да извадят по-добро решение от съществуващата корпорация, от къде пари за инфраструктура и влияние за преодоляване на монопол? Малките нови компании с добри технологии или ги купуват или ги съдят до разоряване и пак ги купуват.
8
2
 
5
 
! Отговори
Гейткийпърс преди 7 месеца
25г монопол цензура и контрол на информацията! В началото започнаха добре. Някъде около 2010 почнаха да правят алабала със резултатите от търсенето. Започна едно филтриране за показване само на "правилните" резултати. И сега стигаме до момента в който при търсене по ключови думи получаваме само няколко десетки връзки при това голяма част от линковете се повтарят. А отдолу има съобщение което гласи "някой от резултатите са премахнати". Тези "някой" всъщност са 99.9% от резултатите!
7
2
 
3
 
! Отговори
Dil преди 7 месеца
До blцаре сме на конспирациите в нашата страна...за съжаление (от ЕГН гледна точка) имах честта да ползвам тогавашните "търсачки" преди Гугъл и разликата беше чудовищна. Просто технологията на Гугъл беше много по-добра - много повече резултати, много по-релевантни, много по-бърз и изчистен интерфейс. Все едно да сравняваш дир.бг с Гугъл. Просто по-добрата технология избута останалите.
6
2
 
3
 
! Отговори
0880 преди 7 месеца
До Анонимен --- Не е трудно. Отдавна го ритнах както и ФБоклука.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че са сред най-богатите са... ама хора?
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За съжаление е МНОГО ТРУДНО, да накараш обикновенните хора, да спрат да го позлват.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 1 - Защо на всеки? Не висчки позлват Google. Аз 8 години не позлвах смарт телефони, защото ЗНАМ, за какво иде реч, а после само дебя, да има нещо свястно, коеотможе да кара с custom os.
2
4
 
9
 
! Отговори
bl преди 7 месеца
Преди повече от 25 години и преди Google вече имаше много търсачки като Infoseek и Altavista. Просто е било решено че глобалната роля на търсачка ще се даде на Google. Много от сегашните търсачки и социални мрежи са като нашите програмирани милионери в зората на "демокрацията"; създадени са със директна поддръжка от правителството, ръководят ги удобни послушковци и служат за разузнаване и информационна война.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
25 години следене на всеки човечец по света и събиране на данните на всички. Честито!