Журналист: Китай и Русия показаха несъгласие с международния ред

Мнението е на Тодор Радев
18 окт 2023 11:25, Росен Стойчев
80
Журналист: Китай и Русия показаха несъгласие с международния ред
Снимка: БГНЕС/EPA

Китай възлагаше големи надежди на форума "Един пояс, един път", а току-що приключилото издание беше десетото юбилейно. Това каза в ефира на Euronews журналистът от радио Китай Тодор Радев.

Още по темата
В речта си пред форума тази сутрин Си Дзинпин очерта няколкo акцента и те бяха свързани по-скоро с бъдещото развитие на инициативата.

Те най-общо казано предвиждат ускорен път на железопътната свързаност между Китай и Европа, изграждането на нови логистични коридори в Азия, повече споразумения за свободна търговия и инвестиции с повече страни, каза още Радев.

В началото на инициативата се залагаше на големи инфраструктурни проекти, но сега се дава фокус на по-малки такива. Като нови приоритети китайският лидер посочи също проекти, свързани с развитието на онлайн търговията, високите технологии, включително и изкуствения интелект.

Тази визита на Владимир Путин в Китай има един втори план, който е символен – да покаже несъгласието на Русия и Китай със сегашния международен ред, който според тях се доминира от Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: Китайсреща
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
20
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
До Q. Научи се да разбираш елементарен текст. Никъде не съм казал, че сегашния световен ред е идеален, а че Русия и Китай и това не могат да предложат. И кво общо има САЩ с моя коментар. Това, че в тр0.л фермата ви учат каже ли се нещо против Русия веднага да отговаряте със : "Обаче в САЩ бият тъмните хора" не е аргумент.
46
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Kитай и Русия са в спор за територии по река Амур - поради изместването на коритото на реката (а по голяма част от нея минава границата между двете държави), всяка година китайците печелят територия, а руснаците губят... Наглед уж става въпрос за метри, но по цялото протежение на реката стават няколко квадратни километра! В момента конфликта може би е леко замразен, заради затъването на Русия в Украйна, но след време ще се разгори с нова сила
45
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еднополюдният модел от последните десетилетия си отива. Той е наистина вреден, робски и унищожава държавите, като започва от малките, като нашата. Всеки мислещ човек е също срещу сегашния модел на световно управление и глобалистичната политика. Тя унищожава хората и земята.
44
8
 
9
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
До Първан Приятелю Първан! Нека запазим добрият тон. Първо мозъкът ми мисли и разсъждава, прави логически връзки. Не слушам DW, нито BBC. Има достатъчно медии, независими журналисти, на които може да се вярва (но никога на 100%). Но да вярваш на китайска държавна медия е като да си хвърлиш куфарчето с парите насред Wallstreet и да се надяваш никой да не ги вземе.
43
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Иска ти се ... обаче нема...
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Разбира се, между Европа, САЩ и няколко други, всичко е цветя и рози :)
41
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ем несъгласни, хем искат да се свързват с Европа и да търгуват свободно. Я чакай малко, търгувайте си по между си и с Африка. Защо са ви богатите европейци?
40
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Европа сега ще гълта.....хммммм...
39
14
 
27
 
! Отговори
До 3030: преди 6 месеца
Урсулю пък предлага богат асортимент от брашняни червеи,скакалци и щурци за вас, послушните евролибера3ти :) :) :)
38
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия избра да обърне гръб на Европа. Е, сега се оказа бензиностанцията на Китай. Китайците заедно с индийците ги гърбят да си продават петрола без пари. Тяхна работа, щом ги влече.
37
11
 
16
 
! Отговори
Първан преди 6 месеца
До Иван. Що бе, ти само DW и Ройтерс ли слушаш? То затова мозъчето ти е станало гладко като билярдна топка.
36
27
 
15
 
! Отговори
Историка преди 6 месеца
Тези двамцата не са никакъв фактор. Бити карти са.
35
12
 
28
 
! Отговори
ъ преди 6 месеца
И какво сега, китайците не арестуваха Путин и не го предадоха на "съда" в Хага. Въпреки истеричните заклинания на нашенските панелни евроатлантици. Как може да си позволяват тези китайци да не слушат панелните евроатлантици бе!?
34
6
 
25
 
! Отговори
Q преди 6 месеца
123 А сащ как действа в световен мащаб? Демократия ?Свобода на словото ли има ? а? или си лицееммер или ***?Във Газа има 800 убити деца и жени и какво правят нашите медиите и западните ,а ? ако бе това в Украйна от Русия,то цял ден и вечер само това щяха да въртят по всички медии нон-стоп 24/7 и всякакви пишман експертчета и професорчета ще говорят от сутрин до вечер как и колко са лоши руснаците ,а в Днес 90 % от статиите щяха са за това ,а сега за Газа при таз свобода няма и 2 статии ?
33
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо бункерния диктатор не отиде в САЩ и да им го каже в очите? Или в Европа някъде?
32
23
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 6 месеца
Русия е само един енергиен придатък на Китай и Индия. Докато бай саудитец си продава петрола на 85 долара на барел, бай руснака го продава за 60 долара и бай индиец го препродава за 85.
31
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Путин отива посланик на Русия в Северна Корея ,за да избегне доживотна затвор в ХАГА ...
30
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е, колкото и да плюете по Русия, тя се налага на световния форум все по-сериозно. А вие си лайте, кой ви пречи. Скоро ще се затичате към Русия за мирен и спокоен живот, но границите ще са твърдо затворени. Мисля да ви изпреваря. Спира ме само, че имам възрастни родители, които не мога да изоставя.
29
24
 
13
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
За да промениш севотвния ред, трябва да предложиш нов, по добър. Това, което Путин и Си могат да предложат е диктатура и правото на по силния. Само че, света върви напред , а не назад. Това, че Русия и Китай са спрели общественото си радвитие преди 100 години не значи че ние трябва да се върнем назад за да се изравним, а че те трябва да тръгнат напред.
28
18
 
14
 
! Отговори
Robinzon преди 6 месеца
И какъв ще да е тоя нов световен ред.Сигурно ред на некадърниците и алкохолиците.