Путин: Търговията ни с Китай ще достигне 200 млрд.долара

Имаме 32 на сто ръст
16 окт 2023 19:30, Стела Стоянова
111
Путин: Търговията ни с Китай ще достигне 200 млрд.долара
Снимка БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин заяви, че очаква руско-китайската търговия да достигне 200 млрд. долара до края на годината, предаде Анадолската агенция.

"През предходния период имахме 32% ръст на търговията, което е много добър резултат. Има всички основания да се смята, че до края на годината ще достигнем границата от 200 млрд. долара", заяви Путин в интервю за China Media Group.

Руският президент даде висока оценка на руско-китайските отношения, като заяви, че те "в продължение на 20 години са се формирали по внимателен, поетапен начин".

"На всяка стъпка и руската, и китайската страна се ръководеха от собствените си национални интереси, така както ги разбираха. Насърчавайки другата страна да направи следващата стъпка, двете страни винаги са се съобразявали с мнението и интересите на другата страна. Винаги сме се опитвали да постигнем компромис, дори по сложни въпроси, наследени от старите времена", каза той.

Путин също така отбеляза, че руско-китайските отношения "са основен фактор" за поддържане на глобалната стабилност.

Руският държавен глава нарече "успех" водещия проект на Китай "Един пояс, един път“, като отбеляза, че в изпълнението му участват 147 държави и две трети от населението на света.

"Затова смятам, че това вече е успех, това е добра, правилна и технологично организирана инициатива, която се развива", подчерта той.

По думите му Евразийският икономически съюз и Централноазиатският икономически блок, които включват Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан, са получили 24 млрд. долара инвестиции в резултат на сътрудничеството в рамките на инициативата.

"Така че ние приветстваме тази инициатива на президента Си Дзинпин, работим заедно, готови сме и ще продължим да работим заедно", каза той.

Коментирайки "реда, основан на правила", насърчаван от Запада, Путин заяви, че той е продължение на "колониалния подход".

"Виждали ли сте някога тези правила? Не, не сте ги виждали, защото никой не се е съгласил с тях... Но това е изгодно за тези, които се застъпват за този подход. Защото ако никой не е виждал правилата, това означава само, че тези, които говорят за тях, от време на време си ги измислят в своя полза. Това е колониалният подход", подчертава той.

Колониалните държави винаги са вярвали, че са "хора от първа категория", което означава, че всички останали хора са "хора от втора категория" за тях, подчерта той.

"Това са само остатъци от колониалното мислене, нищо друго", каза той.

Путин заяви, че Русия оценява високо мирната инициатива на Китай по въпроса за Украйна и я смята за "реалистична", като вижда в нея добра основа за бъдещи мирни споразумения.

Проблемът е, че отсрещната страна не желае да започне каквито и да било преговори, твърди той.

"Президентът на Украйна дори издаде указ, с който забрани на всички - включително и на себе си - да водят каквито и да било преговори с нас. Как можем да водим преговори, ако те не желаят да го правят и дори са издали постановление, с което забраняват такива преговори?", попита Путин.

Ако украинската страна желае да започне мирни преговори, първата стъпка е да отмени постановлението и да изрази готовност за преговори, отбеляза той.

"Готови сме, включително въз основа на предложенията на нашите китайски приятели", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
2
 
! Отговори
Загрижен преди 6 месеца
Забавни са, ама много!Стокообмена беше 0,4% преди войната ръст 200% значи 8%. На фона на загубен оборот със Свбодния свят 57% направо са превъртяли играта!!!!Да си носи ядреното куфарче къдет иска!
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
НЕЩО ЗА ТРИДНЕВНАТА СПЕЦОБОСРАЦИЯ НА ПУТИН,МОЛЯ?!
98
0
 
3
 
! Отговори
Мутрофанова преди 6 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин- Мордашов,Чорни,Милер, Усманов,Дерипаска, Викселберг, Микелсон,Ротенберг ,Абрамович,Авен са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин.
97
0
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 6 месеца
Китайците казват на Русия "мека гъска". За мечка не са чували.
96
1
 
3
 
! Отговори
Серафим Саровски преди 6 месеца
да го преведа в цифри понеже путинистите са финансово а и по принцип слабо грамотни .....до сега внасяхме за 121 милиярда от Китаи и изнасяхме за 39 а занапред ще внасяме за 159 и изнасяме за 41 и то по обезценена рубла срещу скъп юан
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
лукоилразпродават рафинерията и се махад от България
94
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нещо за украинската лятна офанзива моля?!?
93
0
 
7
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
ATAKEMS!!!
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Що 200 милиарда долара? Нали дедоларизират? Що не обявяват в рубли? Или рупии? Или новата валута на БРИКС? Аааа, забравих, те нямат да имат такава в близките 20г. Мухахха, смешници
91
3
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 6 месеца
Кв'о стана с руснаците? Ооо-леее-ле! Къде е сега ген.Олег Цеков? Къде е сега ген.Александър Романчуг? (едно тропарий за единия,и едно тропарий за другия) СЛАВА УКРАЙНЕ! ПС: руски окупатори ще ви горим дори без да мигнем!
90
2
 
7
 
! Отговори
За Витков преди 6 месеца
Преговори с терористи не се водят. Така че джуджи, забавлявай се и мисли как да обясниш на обикновения руснак защо храната е скъпа и няма асфалтов път до населеното им място.
89
0
 
9
 
! Отговори
Долар преди 6 месеца
Ко каза.... ДОЛАРА?
88
1
 
8
 
! Отговори
cazzo duro(2-ри път) преди 6 месеца
Забелязал съм, че ако напишеш к.U.r. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?До дежурните по путин:Момчета, от 120 различни айпита ще вляза и пак ще си оставя коментара. И всеки път като проверявам дали сте ме изтрили, ще слагам минуси на жужето. Така че, ползата от вашата " работа" ще е обратна.Хайде, със здраве. И вземете се разходете малко. Или си намерете свястна работа.
87
2
 
10
 
! Отговори
200 млрд. долара преди 6 месеца
ха ха ха ха кво стана със световната рубла..ха.ха ха ха и в устата на Путкон е само ЩЕ..ЩЕ..ха ха ха светло бъдеще от 80гг на СССР..ха.ха
86
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Путин ще внесе едноместни и двуместни китайски рикши със човешка тяга теглени от пешаци, както и велосипедни! Руснетата могат да теглят!
85
4
 
13
 
! Отговори
Нищо ново преди 6 месеца
Руския цар отива да целува ботушите на монголския хан. Подаръкът който очаква хана е 2 млн. кв. км. от Сибир.
84
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За да се запазят топлите братски отношения, Си Дзин Пyтkoдepoв ще наложи на путин колко да е курса на гублата!
83
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако не беше Путин да закопае руснаците тая търговия щеше да е 5 пъти по-голяма цифра. Добре, че е той, да ги държи в калта.
82
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Злобата на елгебетерясниците няма граници и реагират като кучето на Павлов на ключовите думи и после гулю-гулю-гулю в захлас. Ха ха ха ха ха ха ха ха
81
6
 
5
 
! Отговори
ГОЛЕМИ ЛЪЖИ преди 6 месеца
КОЛКОТО ПО ГОЛЯМА ДЪРЖАВА, ТОЛКОВА ПО ГОЛЕМИ ЛЪЖИ