Путин коментира българските такси за газа и успокои Унгария за доставките

Задълженията на Русия щели да бъдат изпълнени
22 окт 2023 11:54, Александър Попов
327
Путин коментира българските такси за газа и успокои Унгария за доставките
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин е уверил Унгария, че задълженията й за доставка на руски газ ще бъдат изпълнени въпреки новия закон в България.

Това е станало по време на срещата на Путин и главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер с унгарския външен министър Петер Сиярто в Пекин на 17 октомври. Основна тема на разговорите е била свързана със сигурността на доставките на газ, съобщава авторитетното издание S&P Global Commodity Insights, цитирано от БГНЕС.

"Путин и генералният директор на Газпром потвърдиха, че договорните задължения за доставка на газ за Унгария ще бъдат изпълнени въпреки увеличението на транзитните такси в България", заяви от своя страна говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Той поясни, че Сиярто е подчертал, че енергийното сътрудничество между Унгария и Русия е "предпоставка" за енергийната сигурност на Унгария и че досега през тази година Русия е доставила 4,8 млрд. куб. м газ на Унгария, основно чрез връзката TurkStream.

Путин се срещна и с унгарския министър-председател Виктор Орбан в Пекин в рамките на рядка среща на четири очи между руския президент и ръководител на държава от ЕС и членка на НАТО. На 20 октомври представители на страните от НАТО проведоха извънредна среща в Будапеща, за да обсъдят разговорите между Путин и Орбан.

През септември 2021 г. Унгария договори 15-годишно споразумение с Газпром за доставка на 4,5 млрд. куб. м газ годишно, но през последните две години внасяше еднократно допълнителни количества.

Доставките през TurkStream за Югоизточна Европа останаха високи през септември, като възлизаха на 1,35 млрд. куб. м, след като през август достигнаха нов рекорден месечен връх от 1,43 млрд. куб. м, сочат данни на S&P Global.

Газовите доставки през TurkStream през входната Точка "Странджа 2" на турско-българската граница са средно 45 млн. куб. м/ден през септември и достигат връх от над 51 млн. куб. м/ден в края на месеца. Газовите доставки през септември бяха над техническия капацитет на газопровода от 15,75 млрд. куб. м годишно, тъй като търсенето на газ от TurkStream в Европа бе голямо.

Освен в Унгария и Сърбия, руски газ по "Балкански поток" може да се доставя и в Румъния, Гърция, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: Владимир Путингаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 266: Ами, че то квартали призраци има и в София, а автомибили гният по автокъщите с години преди да ги пратят за скраб. Това е нормално! Капитализъм батка и много, ама много лакомия!
235
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 269: Унгарците и сърбите могат да ни го върнат тъпкано, защото 90 % от износа ни минава през тяхна територия и ще видиш как ще започнат да ни скубят с такси и таксички и продукцията ни ще стане неконкурентна на европейския пазар. Унгарците владеят 100 % от ДСК. Как мислиш какви ще станат лихвите по кредитите за българи в тази банка? Ами ако решат да я фалират! Кой мислиш. че ще плати сметката? Същите които платиха сметката за фалита на КТБ.
234
3
 
19
 
! Отговори
😁 преди 7 месеца
Добре де, някой може ли да обясни споменатите рекордни количества при условие че Европа официално се отказа от Руски газ? Или само нир сме ербапи и се репчим че няма да ползвамр такъв газ?!
233
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Унгарците и сърбите да плащат таксите, пък какво ще се разбират с рашистите си е тяхна работа. За нас е важно да прибираме кинти, защото тръбата е наша и сме я платили с нашите пари. Тя трябва да носи приходи, колкото е възможно по-големи!
232
4
 
10
 
! Отговори
коня преди 7 месеца
Какво да кажем за янките.За говорителката на Белия Дом-чернокожата ......,за дедо Байдън и сина му и т.н.И те на са цвете за мирисане.
231
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-добрият all road на всички времена - BYD YangWang U8 представя технологии, пред които цялата немска автомобилна индустрия със 100 годишната си история изглежда като детска ясла. 3.6 сек ускорение до 100км/ч, салон клас лукс.Две версии - градски комфорт и all road. Хибрид с 5 двигателя, ДВГ 230 кс и 4 електромотора на всяко колело обща мощност 1200 кс и 1280 въртящ момент. 37 сензора, лидари и камери, автопилот и автопаркиране. Принципно нова технология окачване, наречено "облачно". ютюб: BYD Yangwang U8 :Revolutionary Tech Unleashed - Takes the World by Storm
230
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
КИТАЙСКИ ГРОБИЩА ЗА ЧИСТО НОВИ КОЛИ И ВЕЛОСИПЕДИ Милиони нови китайски велосипеди и неизползвани китайски коли ръждясват на площадки на открито, защото са непродаваеми и няма място за тях нито в заводите, нито в складовете на дистрибуторите. Заводите теглят заеми от банките, за да не спре производството и да не нарастне критично процентът на безработица. Увеличава се броят на КИТАЙСКИТЕ градове ПРИЗРАЦИ с празни неизползвани жилищни квартали, дело на фалирали СТРОИТЕЛНИ компании ПИРАМИДИ
229
10
 
8
 
! Отговори
ПутинБеше ЛУДиУМРЯ преди 7 месеца
двойниците му са смешни
228
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На Euro NCAP краш теста за 2023 на първо място са Тесла, на второ и на трето китайските NIO, може да се види на сайта.
227
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А бе, като не са хубави китайските коли, Урсула защо реве в Европарламента, че "дистортвали" европейския автомобилен пазар. Ми нали не са хубави бе, нали никой не ги купува бе, какво я "дистортват" Урсула китайските коли?
226
13
 
7
 
! Отговори
Споко бе преди 7 месеца
Маджари,теволюцията иска жертви!БГ колко години бачкат и хранят Русия?
225
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
NCAP 2023 са тестване 3 автомобила- въпросните китайци и лексус. Миналата година има сума ти VW, Mercedes, Seat, Skoda (реално VW) с 5 звезди. Като са много добри китайците, купи си. Само ботове в този сайт. Като ергономия, софтуер, надеждност китайците са много назад.
224
2
 
20
 
! Отговори
До Анонимен 229 преди 7 месеца
Не България е гнусярка, а продажните и политици.
223
15
 
13
 
! Отговори
1956...ТАНКОВЕТЕ... преди 7 месеца
НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ, ЧЕ ОРБАН Е УНГАРЕЦ...КАКВО НАПРАВИ КОМУНИЗМА С УНГАРСКИЯ НАРОД.??
222
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Германия си задават въпроса, защо в класацията за краш тест на Euro NCAP за 2023г. в топ 3 няма нито един немски производител, дори европейски, а там са само Тесла и китайски автомобил.
221
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Новият crossover NIO ES8 отвява BMW и Mercedes обратно в училище да се учат да правят автомобили. На краш тест Euro NCAP набира повече сумарни точки от BMW X5, BMW iX и BMW серия 3. Изцяло алуминий. Максимална комплектация 84$ хил. 33 сензора, автопилот, автопаркиране, два елмотора 650 конски сили, 4.1 сек. до 100км/ч. Въздушно окачване с техлнолгия CDC, 6 лидара сканират постоянно неравности на пътя и се грижат за перфектен комфорт, регулиране височината на клирънса(12 - 21 см.). Фаровете с лидари и знаят как и кога да светят. Кожа напа навсякъде с масаж, вентилация и отопление.
220
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо Унгария не се маха от ЕС? Искат еврофондове, що не се махат да цъфнат с Русия? А да ги видим!
219
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега и Унгария е на прицел. Как смее Орбан да се ръкува с Путин и да сяда на един стол до него. А вижте ни нас, колко сме примерни. Образец, само дето и в гламавия Шенген не ни искат.
218
7
 
5
 
! Отговори
КитайскиГробищаКоли преди 7 месеца
Милиони китайски велосипеди и десетки хиляди неизползвани китайски коли ръждясват на площадки на открито, защото са непродаваеми и няма място за тях нито в заводите, нито в складовете на дистрибуторите
217
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На табуретка ли сяда, че стол е доста голям кат за него!