Путин коментира българските такси за газа и успокои Унгария за доставките

Задълженията на Русия щели да бъдат изпълнени
22 окт 2023 11:54, Александър Попов
327
Путин коментира българските такси за газа и успокои Унгария за доставките
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин е уверил Унгария, че задълженията й за доставка на руски газ ще бъдат изпълнени въпреки новия закон в България.

Това е станало по време на срещата на Путин и главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер с унгарския външен министър Петер Сиярто в Пекин на 17 октомври. Основна тема на разговорите е била свързана със сигурността на доставките на газ, съобщава авторитетното издание S&P Global Commodity Insights, цитирано от БГНЕС.

"Путин и генералният директор на Газпром потвърдиха, че договорните задължения за доставка на газ за Унгария ще бъдат изпълнени въпреки увеличението на транзитните такси в България", заяви от своя страна говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Той поясни, че Сиярто е подчертал, че енергийното сътрудничество между Унгария и Русия е "предпоставка" за енергийната сигурност на Унгария и че досега през тази година Русия е доставила 4,8 млрд. куб. м газ на Унгария, основно чрез връзката TurkStream.

Путин се срещна и с унгарския министър-председател Виктор Орбан в Пекин в рамките на рядка среща на четири очи между руския президент и ръководител на държава от ЕС и членка на НАТО. На 20 октомври представители на страните от НАТО проведоха извънредна среща в Будапеща, за да обсъдят разговорите между Путин и Орбан.

През септември 2021 г. Унгария договори 15-годишно споразумение с Газпром за доставка на 4,5 млрд. куб. м газ годишно, но през последните две години внасяше еднократно допълнителни количества.

Доставките през TurkStream за Югоизточна Европа останаха високи през септември, като възлизаха на 1,35 млрд. куб. м, след като през август достигнаха нов рекорден месечен връх от 1,43 млрд. куб. м, сочат данни на S&P Global.

Газовите доставки през TurkStream през входната Точка "Странджа 2" на турско-българската граница са средно 45 млн. куб. м/ден през септември и достигат връх от над 51 млн. куб. м/ден в края на месеца. Газовите доставки през септември бяха над техническия капацитет на газопровода от 15,75 млрд. куб. м годишно, тъй като търсенето на газ от TurkStream в Европа бе голямо.

Освен в Унгария и Сърбия, руски газ по "Балкански поток" може да се доставя и в Румъния, Гърция, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още по темата: Владимир Путингаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На фона на спирането на заводите за втечнен природен газ (LNG) в Австралия и продължителната поддръжка на подобни заводи в Норвегия, търговците на едро и борсовите спекуланти повишиха цените.
215
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като се има предвид, че в началото на октомври, в навечерието на отоплителния сезон, вече се изтегля газ от подземните хранилища (ПГХ), които европейците се опитаха да запълнят предварително, нестабилността на цените на спотовите площадки през следващите шест месеца е гарантирана.
214
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Производството от газовото находище Гронинген в Холандия е спряно от 1 октомври. Властите бяха принудени да затворят сондажите поради все по-честите сеизмични трусове, които, по мнението на експертите, са свързани с многогодишно изпомпване на газови ресурси от подпочвата. Най-малко 127 хиляди от 327 хиляди къщи са получили щети с различна степен на тежест от причинените от човека земетресения.
213
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Масовото изтребление на джидовете е не само неизбежно, но и наложително. Да подгряваме вече газовите камери.
212
7
 
2
 
! Отговори
До 245 преди 7 месеца
Колко ковчега трябват за да се погребе една матрьошка?
211
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Орбан не случайно беше поканен в Китай на форума "Един пояс, един път", при условие, че Германия, Франция и представители на Брюксел не бяха поканени.
210
6
 
5
 
! Отговори
ПутинБешеЛудИумря преди 7 месеца
двойниците му са смешни
209
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Китайските коли вече превъзхождат немските по качество.
208
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като не искате руски газ-няма. Какво се вълнувате повече? На Путин не му дреме какво искаме или не искаме ние. Икономиката на Русия не е зависима от нашата. Аре се шибайте у гъзо и си ползвайте евтината азерска газ на Кирчо. Кой ви пречи? Само сметките са неприемливи, но кво ги бара управляващите?
207
6
 
6
 
! Отговори
Путин преди 7 месеца
България е Риск за Сигурността на Русия - знаете кво следва - справка Украйна! а ЕвроАтлантите ви ще се Изнижат по Именията си в Чужбина и най-вече в Слънчев Маями - там ЦРУ им купува на всичките Къщи сред Палмичките!!
206
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Пекин унгарският премиер Виктор Орбан разговаря в поверителен тон с Владимир Путин. Отново той представлява най-опасно предизвикателство за Запада. Но не е толкова просто. Унгарският лидер освен всичко друго не обича содомитите, а има планове и за !... земите на Украйна. Представители на руската и унгарската делегации, които се срещнаха в Пекин, се поздравиха като стари приятели, които по независещи от тях обстоятелства не са се виждали отдавна. Освен здравите ръкостискания имаше приятелски прегръдки и приятелски потупвания.
205
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мачкай Воваааа със западните си части украинските яйца...мачкааай...хахаха
204
9
 
5
 
! Отговори
Русороб преди 7 месеца
Унгарците щели да имат обща граница с Рашинистан...хахаха..унгарците го клатят с ниски цени джуджето и то няма къде да ходи...както в Индия...сума петрол им даде и още си чака рупиите....хахаха
203
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Унгарския милиардер е забогатял с руски пари, унгарците мразят руснаците, те са и толкова противни че май и себе си мразят! Много неприятен, буквално противен народ от впечатленията ми по екскурзии!
202
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мачкай Вова!!! България е с теб, само продажното правителство е хамериканско, но скоро ще иде в небитието
201
10
 
4
 
! Отговори
Русороб преди 7 месеца
Абе какви са тия лизачески коментари от разни рушлямофили??Та шофьори,та газ,та незнам си кво.Те ония за три дни в Киев щяха да влизат,а 3 г. една Авдеевка не могат да превземат...хахаха.Украинците ги блъскат,като маче у дирек... България ще си вдига,колкото си иска таксите-тръбата си е нейна.***-Зеленият чорап и русоблизците могат само да ***.В поза партер сте-яжте си ги са тоя газ и петрол...80% са още с външен ***,но се напели,начело с джуджето дърто посока на света да дават...
200
3
 
7
 
! Отговори
Осман и co. преди 7 месеца
А укровдовиците постоянно се увеличават.Вовата си знае работата и доста добре работи по въпроса.По морските курорти се напълни с пияни и заляни красиви укровдовици.Аз и моята компания ги утешаваме.Колкото повече укровдовици,толкова повече за утешаване.Нас работата не ни плаши.Магарето носи колкото го натовариш.
199
5
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Руските таракани се познават лесно! Винаги пишат с омраза да България! И това не е отсега!
198
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
България успя да се изпокара с Русия и с всички съседи и с Унгария. Всички презезират гнуснярката България която постоянно прави гнусотийки на този и на онзи.
197
2
 
8
 
! Отговори
! преди 7 месеца
Коментатори от кол и въже се изхождат по въпроса. Истината е, че такова потъпкване на българските интереси не е имало откак съкествува България! Само времето ще покаже кой крив кой прав - на Путин му е през оная работа....