Орбан: Украйна не е готова за преговори за членство в ЕС

Унгария може да се окаже пречка за Киев към съюза
10 ное 2023 15:35, Александър Попов
102
Орбан: Украйна не е готова за преговори за членство в ЕС
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не подкрепя започването на преговори за бъдещото членство на Украйна в ЕС, като отново показа, че страната му може да се окаже сериозна пречка пред амбициите на Киев да се присъедини към блока, предаде Асошиейтед прес.

Очаква се в средата на декември лидерите на ЕС да решат дали Украйна да бъде официално поканена да започне преговори за присъединяване към 27-членния съюз. Унгария се разглежда като потенциална пречка за това, защото за приемането на нова държава в блока е необходимо единодушно съгласие на всички държави членки, което дава на Орбан право на вето.

В сряда изпълнителният орган на ЕС препоръча на Украйна да бъде разрешено да започне преговори за членство, след като отстрани някои проблеми. Но в интервю за държавното радио днес Орбан заяви, че изпадналата в затруднение страна не е близо до членство в най-големия търговски блок в света.

"Украйна по никакъв начин не е готова да преговаря за амбициите си да се присъедини към Европейския съюз", каза Орбан. "Ясната унгарска позиция е, че преговорите не трябва да започват."

Правителството на Орбан отказва да доставя оръжия на Украйна, за да се отбранява от Русия и заплашва да наложи вето на пакетите от финансова помощ на ЕС за Киев. То също така обвинява Украйна, че нарушава правата на етническото унгарско малцинство в Западна Украйна, като ограничава използването на унгарския език в училищата, припомня АП.

Будапеща освен това е в конфликт с Брюксел заради обвинения в нарушения на стандартите за върховенството на закона и спазването на човешките права. Те доведоха до задържането на милиарди евро фондове на ЕС.

Орбан отрече, че съпротивата на Унгария срещу членството на Украйна е свързано със задържаните фондове и се опита да разсее съмнения, че правителството му използва гласуването за членството на Киев, за да окаже натиск над съюза да ги освободи, отбелязва АП. Той добави, че правителството му "няма да приеме" натиск от страна на ЕС да подкрепи украинската кандидатура за членство в замяна на освобождаването на средствата.

Освен Унгария, съседна Словакия също може да се окаже препятствие пред започването на преговори с Украйна. Новоизбраният словашки премиер Роберт Фицо е заплашвал да оттегли военната подкрепа на страната си за Киев и наскоро нарече източната си съседка "една от най-корумпираните страни в света", припомня АП.

Но в препоръките си от сряда ЕК похвали Украйна и заяви, че правителството ѝ "е показало забележително равнище на сила на институциите, решимост и способност да функционира". Преговорите обаче трябва да започнат само след решаването на опасенията по отношение на корупцията, лобистките групи и ограниченията, които може да попречат на национални малцинства да учат на собствения си език./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: УкрайнаВиктор Орбан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще ги плюеме унгарците пак ,когато ни мръзнат ушите и ни стържат коремите ,пак ще ги плюем ....
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украйна е най-корумпираната страна, какъв ЕС. Правилата трябва да са за всички, на кое от тях отговарят, че нещо не се сещам. Оставиха най-бедните да се бият, а богатите се измъкнаха и се разтягат по курортите на света.
91
5
 
2
 
! Отговори
Дже преди 5 месеца
Мъж сресан по средата ? *** ?
90
9
 
3
 
! Отговори
Прав ти път преди 5 месеца
Орбанчо, прав ти път. Напускай ЕС и НАТО. Желаещи за вашето място има на опашка !
89
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това проруско човече нали ни заплашваше заради таксите за газа?
88
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя унгарски дедо, след като толкова скача срещу ЕС, защо не направи така, че маджарите да излязат от него. Хем да цоца от него, хем от рашаните.
87
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 89. Шото си първосигнален. Те европейците са се разбрали - "великите лидери" гъделичкат Дзиления, а има един-двама по-мъниники лошави дето се опъват. Също както при нас за Шенген. Не можеш ли да се усетиш ?
86
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз пак питам, защо Унгария която постоянно реве от ЕС не иска да излезе от този заробващ ЕС? Защо, защо, защо тавариш русофиле и маджарофиле?
85
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен А на вас защо толкова са ви скъпи унгарците от 1956 г , а сегашните са би толкова неприятни и антипатични ? Ами хората си имат принципи разбирания , и цобствени изисквания ! Не са роби и чужди *** , държат на собствения си просперитет , както през 56г не можеха да кажат на лошото ,хубаво , така еи сега ! Какво вас ви засяга това че толкова се плюнчите , всяка държава си е свободна ,... или не е така ?
84
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като се замисля - Няма да е зле Украйната да влезе в ЕС. Така или иначе я издържаме, и най- хубавото е, че вече няма да бъдем НАЙ- КОРУМПИРАНАТА държава в ЕС! Специално за дежурните платени с пилешки мозъци подчертавам - Това е ирония.
83
5
 
6
 
! Отговори
По същество преди 5 месеца
Искам да гласувам за Орбан. Нищо чудно, че всеки втори политик в опозиция в България пее серенади на Орбан, но омеква бързо като опре яйцето до "икономедията". Мелони в Италия също така.
82
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Маджарите са ни роднини, но този е руска подметка, даже заплаши България с война, щото не искаме безплатно да им предоставяме руски газ :)))
81
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След разпада на социализма в източна Европа, най-вече унгарци и поляци реваха за богатия Запад. Беха яко изгладнели и изостанали. Запада първо тех прие и им изсипа стотици милиарди евра субсидий. За тия над 20 години в ЕС унгарците се оядоха, направиха дебел врат като на Орбан и вместо да благодарят, взеха да критикуват и ръсат акъл на западниците ."За съжаление в ЕС няма процедура по изхвърляне на държави,и трябва да се работи в тази насока., казва литовският премиер.
80
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що нищо не пише за Полша? Полша постави УЛТИМАТУМ на Украйна. Ако не признае геноцида на УПА Бандеровците няма да започнат никакви преговори. Но това явно спада към "неудобните" новини, защото показва на какво ниво е европейското "единство". Цензора и манипулация.
79
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво Орбан!!!
78
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сащ се изнизва по терлици от горещия картоф Украйна. Остава само ЕС генерален спонсор. Мислете!
77
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе стига сте дрънкали глупости , Украйна ще влезе в ЕС когато Русия каже ! Как си представяте , държава която е във война да бъде приета в някакъв съюз ? Това не означава ли че автоматично този съюз влиза във война ? Слушате глупостите на Урсула и на Борел и вие започвате да ги бръщолевите !
76
7
 
8
 
! Отговори
хаха преди 5 месеца
Курбанджията Орбан се изхожда по европейски въпроси. Първом да пита ***/или двойника му/ че после и вминистъра му по вънкашните работи(министъра по вънкашните тоалетни в Русия, че са над 70% от тоалетните. Г-н Лавров-ярменец от еврейски произходи баш русиянин-каквото и да зна1и тая порода простаци населяващи руските губернии).
75
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Преставете си, този Орбан от време на време сравнява ЕС със СССР. Миналият месец Жозеп Борел му отговори, че ЕС не са пращали танкове по улиците на Будапеща, и Унгария е свободна да напусне ЕС, след като е толкова лошо за Унгария членството й в съюза.Разбира се отворкото Орбан знае, че без ЕС, Унгария ще тръгне стабилно надолу и освен това унгарците ще го обесят на някой мост над Дунав за такова решение.
74
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бандеровската Пропаганда се вихри!