Орбан: Украйна не е готова за преговори за членство в ЕС

Унгария може да се окаже пречка за Киев към съюза
10 ное 2023 15:35, Александър Попов
102
Орбан: Украйна не е готова за преговори за членство в ЕС
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че не подкрепя започването на преговори за бъдещото членство на Украйна в ЕС, като отново показа, че страната му може да се окаже сериозна пречка пред амбициите на Киев да се присъедини към блока, предаде Асошиейтед прес.

Очаква се в средата на декември лидерите на ЕС да решат дали Украйна да бъде официално поканена да започне преговори за присъединяване към 27-членния съюз. Унгария се разглежда като потенциална пречка за това, защото за приемането на нова държава в блока е необходимо единодушно съгласие на всички държави членки, което дава на Орбан право на вето.

В сряда изпълнителният орган на ЕС препоръча на Украйна да бъде разрешено да започне преговори за членство, след като отстрани някои проблеми. Но в интервю за държавното радио днес Орбан заяви, че изпадналата в затруднение страна не е близо до членство в най-големия търговски блок в света.

"Украйна по никакъв начин не е готова да преговаря за амбициите си да се присъедини към Европейския съюз", каза Орбан. "Ясната унгарска позиция е, че преговорите не трябва да започват."

Правителството на Орбан отказва да доставя оръжия на Украйна, за да се отбранява от Русия и заплашва да наложи вето на пакетите от финансова помощ на ЕС за Киев. То също така обвинява Украйна, че нарушава правата на етническото унгарско малцинство в Западна Украйна, като ограничава използването на унгарския език в училищата, припомня АП.

Будапеща освен това е в конфликт с Брюксел заради обвинения в нарушения на стандартите за върховенството на закона и спазването на човешките права. Те доведоха до задържането на милиарди евро фондове на ЕС.

Орбан отрече, че съпротивата на Унгария срещу членството на Украйна е свързано със задържаните фондове и се опита да разсее съмнения, че правителството му използва гласуването за членството на Киев, за да окаже натиск над съюза да ги освободи, отбелязва АП. Той добави, че правителството му "няма да приеме" натиск от страна на ЕС да подкрепи украинската кандидатура за членство в замяна на освобождаването на средствата.

Освен Унгария, съседна Словакия също може да се окаже препятствие пред започването на преговори с Украйна. Новоизбраният словашки премиер Роберт Фицо е заплашвал да оттегли военната подкрепа на страната си за Киев и наскоро нарече източната си съседка "една от най-корумпираните страни в света", припомня АП.

Но в препоръките си от сряда ЕК похвали Украйна и заяви, че правителството ѝ "е показало забележително равнище на сила на институциите, решимост и способност да функционира". Преговорите обаче трябва да започнат само след решаването на опасенията по отношение на корупцията, лобистките групи и ограниченията, които може да попречат на национални малцинства да учат на собствения си език./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: украйнаВиктор Орбан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде, чекаме със сърбежите да ни обявите война, нали така Орбанчо :)))
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 72Непосредствено преди турското, сме били под унгарско робство!)))Само северозападна България за 4 години.
71
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Непосредствено преди турското, сме били под унгарско робство!
70
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Украинците ще проклинат денят, в който влязат в ЕС. Брюксел ще ги спука от мониторинги и глоби, ще са черната овца с десетилетия. Постоянно ще ги сочат с пръст. В същото време ще им унищожат селскостопанския сектор с наложените квоти. Олигарсите им ще продължат да ги ограбват, а политицете им да ги лъжат. Ще плащат репарации и заеми в близките 150 години и ще са просяците в ЕС. Урсула, Меркел, Макрон и Шолц ги излъгаха най-нагло. Ще слугуват на поляците или немците, докато я има днешна Украйна.
69
9
 
7
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 5 месеца
Украйна е ЖИТНИЦАТА на Европа а Унгария е едно петно земя което беше им определено от Симеон Велики кат НАКАЗАНИЕ . Тяхното поведение с ножа в гърба не е от сега а от векове .
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не знам за Украйна но ЕК показа среден пръст на бракията ни от РСМ, което е огромен успех за нас.
67
12
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
Тези от ЕС не знам с какъв акъл го търпят още този пyтинckи подгъзypник. Да обявят ясно на унгарския народ, че с това си поведение и вечно правене на секано на ЕС Унгария ще бъде изключена от съюза. Тогава да видим как ще реагира народа и дали този мишok ще остане на власт или ще бъде свален на секундата с метежи и протести
66
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 67.Кьорав да си, ще видиш, че Украйна не е за приемане в ЕС.)))Става въпрос за започване на преговори бе русофилско ***.
65
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защитниците на тезата Украйна в ЕС какви по-различни доводи от тези на Орбан имат? Освен меракът да са на обратната страна, щото......ясно е на всички ЩО.Кьорав да си, ще видиш, че Украйна не е за приемане в ЕС.
64
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мокрите мечти на украинската пропаганда НЯМА да се сбъднат!
63
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По вероятно е Украйна да влезе , а Маджария да излезе .
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руснаците сами са го лазали: най-хубаво е там, където нас ни няма
61
1
 
3
 
! Отговори
Бюрократите от ЕС преди 5 месеца
се ръководят от политически принципи,а не от икономически,социални,морални.За тях е важно да приемат Украйна да не би тя,след загубата на войната(въпрос на време, а не на медийна пропаганда колко са велики и ще победят),да попадне под руско влияние.Аналогично с република северна македония- не е готова за ЕС,въпреки помпозните си паметници на чужди герои(Александър Македонски,Гоце Делчев и др.) и грандоманските си приказки,но натискат за приема и да не стане предмостие на Китай в Европа
60
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоз продължава да се излага с всеки изминал ден, големо руско *** се оказа :))) Айде ве Орбанчо, нали щеше да обявяваш война на България, ко чекаш...:)))
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо се допускат украински пропагандисти да пишат тук. Да си дращят пропагандата по техните си сайтове. Нямат място тук!
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Орбан не случайно се прегръщаше с Путин в Китай на форума "Един пояс, един път". И не случайно беше поканен, при условие, че Германия, Франция и представители на Брюксел не бяха поканени. Унгария ще си върне унгарските земи окупурани от Украйна и ще има обща граница с Русия - тоест до всички ресурси и цялата логистика на "Един пояс, един път". А ЕС и жалка България отиват в небитието.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 55Кога Украйна ще върне земите на Унгария преди 1919 година?///Кога пръдне гъска. До колкото досещам унгарците бяха на страната губещите в две световни войни.
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
НЕ на украинската проганда в България!
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гледах реч на Путин! Казва, че Златната орда е запазила руснаците от западно завладяване и претопяване!
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кога Украйна ще върне земите на Унгария преди 1919 година?