Руските атаки срещу ключовия град Авдеевка се засилват

Напредва не само пехотата, действа и артилерията, дронове, авиация
10 ное 2023 08:18, Елка Василева
97
Руските атаки срещу ключовия град Авдеевка се засилват
Снимка: архив, БГНЕС

Руските войски засилват атаките си срещу ключовия град Авдеевка, съобщи високопоставен представител на украинските войски, а генералният щаб на Украйна заяви, че армията му е отблъснала много руски атаки на отделни сектори на фронта, предаде Ройтерс.

Президентът Володимир Зеленски приветства украинската контраофанзива, започнала през юни, като "вдъхновяваща", но не даде никакви подробности.

Още по темата
Руските сили се съсредоточиха върху източните райони на Донецк и Луганск, след като настъплението им към Киев спря в първите дни на инвазията през февруари 2022 г., припомня Ройтерс. От средата на октомври те са се насочили към разрушения град Авдеевка, известен като входна врата към град Донецк, разположен на 20 км на изток.

Олександър Бородин, пресаташе на трета украинска щурмова бригада, заяви, че руските сили са започнали големи пехотни атаки, като същевременно се опитват да запазят оборудването непокътнато.

Бородин заяви пред новинарската телевизия "Еспресо", че няма драматична статистика за унищожаването на вражеската техника, "защото те я използват много по-малко, главно от разстояние.

"Но действията им сега са доста сгъстени. Напредва не само пехотата, но и паралелно действа артилерията, безпилотните летателни апарати, авиация, същите въздушни бомбардировки и др."

Руските сили, каза той пред "Еспресо", не са в състояние бързо да попълнят припасите си, а украинските отбранителни позиции били солидни. "Всичко това започна след събитията в Израел", казва той. "Може би те смятат, че това е най-подходящият момент за напредък, но те нямат сериозни успехи".

Виталий Барабаш, началник на военната администрация на Авдеевка, заяви пред  "Еспресо", че руските сили обстрелват града "денонощно", но мократа земя от няколкодневните дъждове задържа придвижването им. "Щом земята изсъхне, те определено ще напреднат".

Във вечерния си доклад Генералният щаб на Украйна заяви, че неговите части са отблъснали 11 атаки в района на Авдеевка, 15 - в близката Мариинка и 22 на североизток в Бахмут, град завзет от Русия през май. Шест атаки са били отблъснати на север близо до Купянск, където руските сили са били активни.

Следственият комитет на Русия в отчет за събитията през деня заяви, че украинските сили са обстрелвали град Скадовск в окупирана от Русия област в южната част на Херсонска област. Информацията гласи, че при нападението има загинали и ранени.

Руското министерство на отбраната съобщи за удари по украински войски и техника в близост до Бахмут.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Запада се стреми да има колкото се може повече жертви и от двете страни. Ето това украинците не искат да разберат. И Бг са така заблудени. Запада няма никога да ни приеме за равни. И ние не сме. Имаме качества но не сме достатъчно дипломатични.
64
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До къде стигна контрата ?
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Боби прав си но не мога да те подкрепя защото не мога да слагам лайки.
62
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Зеленски е по нисък с пет шест сантиметра но понеже е значително по млад изглежда по спортно. Нищо не оправдава участието му във войната. За да не загиват хора той трябваше да поиска мир още в самото начало. Но той поиска война.
61
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 55 - между другото зеленясaлият чисто физически е по-нисък на ръст от Путин, така че коментара ти става смешен - ако Путин за теб е джудже, то какъв ше е зелката
60
9
 
13
 
! Отговори
Боби преди 6 месеца
До 65 Киев за 3 дни го каза месец преди СВО Генерал Мили командващ европейските НАТО сили. А реално на третия ден 27.02.2022 руснаците превзеха Буча която е на 22 км от най-важния Център на Киев - Киевско Печорската Лавра. Така че малко или много потвърдиха думите на Генерала.
59
9
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 52 преди 6 месеца
до къде стигна Киев за 3 дни? Ще успеете ли до края на годината да превземете Авдеевка?
58
5
 
7
 
! Отговори
сега в украйна е , к преди 6 месеца
акто по филмите , който не се харесва с вожда , заминава на фронта , или получава колет - бомба . хахаха неизпълнява критериите на ЕС . Не може да става за кандидат . Дааа .
57
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бой по украинските фашисти
56
4
 
15
 
! Отговори
Боби преди 6 месеца
До 30хил - СЕРИОЗНО? "Котела" Авдеевка е с размери 12*20км може ако искаш да провериш по картата. Един обикновен човек е висок 170-180 и "широк" мин един метър. Според теб Руснаците са загубили 30 хиляди човека Ако ги наредим в редица стават 30 километра... По полето трябва да се въргалят труп до тупа в продължение на 30 км а при съотношение на ранените 4 към 1!!! 150 хиляди са излезлиот строя за колко според теб за няколко седмици - Е бива ПРЕУВЕЛИЧЕНИЕ е БИВА ама това даже и за пропаганда нефе
55
21
 
10
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 6 месеца
Слава на братска православна Украйна, която се изправи срещу рускофашистките сатанисти!
54
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 месеца
До Анонимен ""В резултат от настъплението вчера 1800 рашки останаха завинаги в Украйна"" Серизно? Само дето около Авдеевка примерно Руснаците вече 4 дни не са мръднали(времето не позволява да се ползват ефективно дронове - съответно артилерията е на порядък по-неефективна и руснаците седят и се окопават и не мислят да атакуват не са луди) а тази новина в днес.бг пристига с почти половин седмица закъснение...
53
8
 
16
 
! Отговори
ОФ преди 6 месеца
Пиндостан загуби битката срещу Русия на бойното поле в Украйна и се опитва да прехвърли на плещите на Зе-удавника сключването на мирния договор. - - - Президентът Путин няма да се съгласи с пиндостански "мирен договор", а ще иска пълна капитулация на бендеро-нацисткия киевски режим и оттегляне на военните отановски структури зад линията от 1997 г.
52
17
 
3
 
! Отговори
30хил преди 6 месеца
до тук са поне 30хил вamнuka на концерта на Кобзон след атаките в Авдиевка. Действат по-зле и от атаките над Бахмут.
51
8
 
15
 
! Отговори
Оф преди 6 месеца
ВКС на РФ устроиха втори Бахмут на ВСУ. Така е, когато треторазряден Комик дава заповеди на армията. То само с носене на паравоенни зелени маркови дрешки не става, трябва и акъл. А тея дето му се водят по акъла на Зеленото Наполеонче имат още по-малко мозък и от него.
50
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нямало драматична статистика за унищожаването на руската техника, защото те я използвали много интензивно и главно от разстояние. Показателни са руските удари от 200-300 км. с помощта на Су-57. За седмица-две руските Су-57 свалиха десетки укропски самолети и въртолети.
49
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Новината значи, че руснаците са намерили още пушечно месо, което да бъде хвърлено в мелницата. Да е жив и здрав Джуджа, ще довърши Русия.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Започват дългите обяснения...
47
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трудно попълват запасите си руснаците, пък обстрелват денонощно. Кое е вярното?
46
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А до къде стигна контранастъплението на Зелята и нато ?