Руските атаки срещу ключовия град Авдеевка се засилват

Напредва не само пехотата, действа и артилерията, дронове, авиация
10 ное 2023 08:18, Елка Василева
97
Руските атаки срещу ключовия град Авдеевка се засилват
Снимка: архив, БГНЕС

Руските войски засилват атаките си срещу ключовия град Авдеевка, съобщи високопоставен представител на украинските войски, а генералният щаб на Украйна заяви, че армията му е отблъснала много руски атаки на отделни сектори на фронта, предаде Ройтерс.

Президентът Володимир Зеленски приветства украинската контраофанзива, започнала през юни, като "вдъхновяваща", но не даде никакви подробности.

Още по темата
Руските сили се съсредоточиха върху източните райони на Донецк и Луганск, след като настъплението им към Киев спря в първите дни на инвазията през февруари 2022 г., припомня Ройтерс. От средата на октомври те са се насочили към разрушения град Авдеевка, известен като входна врата към град Донецк, разположен на 20 км на изток.

Олександър Бородин, пресаташе на трета украинска щурмова бригада, заяви, че руските сили са започнали големи пехотни атаки, като същевременно се опитват да запазят оборудването непокътнато.

Бородин заяви пред новинарската телевизия "Еспресо", че няма драматична статистика за унищожаването на вражеската техника, "защото те я използват много по-малко, главно от разстояние.

"Но действията им сега са доста сгъстени. Напредва не само пехотата, но и паралелно действа артилерията, безпилотните летателни апарати, авиация, същите въздушни бомбардировки и др."

Руските сили, каза той пред "Еспресо", не са в състояние бързо да попълнят припасите си, а украинските отбранителни позиции били солидни. "Всичко това започна след събитията в Израел", казва той. "Може би те смятат, че това е най-подходящият момент за напредък, но те нямат сериозни успехи".

Виталий Барабаш, началник на военната администрация на Авдеевка, заяви пред  "Еспресо", че руските сили обстрелват града "денонощно", но мократа земя от няколкодневните дъждове задържа придвижването им. "Щом земята изсъхне, те определено ще напреднат".

Във вечерния си доклад Генералният щаб на Украйна заяви, че неговите части са отблъснали 11 атаки в района на Авдеевка, 15 - в близката Мариинка и 22 на североизток в Бахмут, град завзет от Русия през май. Шест атаки са били отблъснати на север близо до Купянск, където руските сили са били активни.

Следственият комитет на Русия в отчет за събитията през деня заяви, че украинските сили са обстрелвали град Скадовск в окупирана от Русия област в южната част на Херсонска област. Информацията гласи, че при нападението има загинали и ранени.

Руското министерство на отбраната съобщи за удари по украински войски и техника в близост до Бахмут.
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
е това е гадно сега , пестят техниката и напредват само с пехота .... това ако е тука се обръшам обратно и застрелвам генерала зад нас , дето дава такива *** команди ...
44
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В резултат от настъплението вчера 1800 рашки останаха завинаги в Украйна .
43
3
 
15
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Това контра на контранаступа ли е?
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вова Путин все повече заприличва на себе си.
41
7
 
4
 
! Отговори
Нане преди 6 месеца
А мърсулка, ко, ще извряка... Ще ги подкрепяме, колкото е необходимо, до пълна победа над рашките... ===)))
40
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бахмут 2.0. Нова месомелачка за укрите, но този път ги трепят с камъни и дърве, щото патроните и ракетите свършиха отдавна.
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
РОЙТЕРС - ПЪЛНА СКРЪБ,ОЧЕВИДНО СЕ ВОДЯТ ВОЕВЕ С МЕСТНО ЗНАЧЕНИЕ НА ИЗОЩЕНИЕ БЕЗ НИКАКВИ СЪЩЕСТВЕНИ ИЗМЕНЕНИЯ...
38
18
 
5
 
! Отговори
ПУТИН преди 6 месеца
УКРИТЕ МЕ ДРАХА, ИМЕНЦЕТО МИ РАЗПРАХА
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Южна Донецка посока. Времевски сектор. Тук всичко е същото. Продължават позиционните битки и взаимните атаки с дронове камикадзе. Работи и артилерия. Старобелска посока. Купянски район. Продължават ожесточени боеве в северните покрайнини на Синковка, както и в горските насаждения близо до Петропавловка. Няма големи промени на фронтовата линия.
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
посока Запорожие. Ореховски сектор. Зомбираната по натовски стандарт биомаса атакува линията Работино-Върбовое. ВС на РФ защитават своите позиции, но понякога зомбакнацистишена успява да пробие и да заеме руските окопи, след което наново е изхвърлен от тези позиции. В мрежата се появи видео как след превземане на руските позиции зомбакнацистишени екзекутират пленен военнослужещ от руските въоръжени сили.
35
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
КАК ВЪРВИ ТРИДНЕВНАТА СПЕЦОБОСРАЦИЯ НА ПУТИН? НА ПУТИН СПЕЦОБОСРАЦИЯТА КАК Е?
34
7
 
6
 
! Отговори
3 преди 6 месеца
тъй като е намерил относително слабо място на ВС на РФ в този участък. Освен това зомбитата на киевският наркокартел имат по-добри позиции (десният бряг на Днепър, който се контролира от тях, е по-висок от руския). Ако зомбитата на киевската хунта успеят да разширят плацдарма на левия бряг и допълнително да потиснат артилерията на ВС на РФ, тогава е напълно възможно преминаването на Днепър да започне с масирано прехвърляне на бронирана техника.
33
3
 
11
 
! Отговори
2 преди 6 месеца
Като цяло ситуацията директно показва прехода на зомбакнацистишена към втората фаза от плана на операцията за преминаване на Днепър. Това се доказва не само от предмостието в Кринок... Зомбитата на киевската хунта продължават да атакуват западно от Криноки, недалеч от жп моста. Зомбакнацистишена се опита да напредне по-на юг - в посока Песчановка и Подстепное. Зомбитата са открити и съответно покрити от артилерията на ВС на РФ. Загубите на зомбираната по натовски стандарт биомаса в този район са големи, но киевският наркокартел няма да спре,
32
4
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
Херсонска посока. Зомбитата на киевската хунта все още държат позиции в Кринок. Освен това зомбита на киевският наркокартел дори се опитаха да настъпят на юг и югозапад от Кринок. Важен нов елемент беше използването на хеликоптер от киевскиата хунта в района на Кринок, който действайки в района на рускто крайбрежие, изстреля неуправляеми ракети и отлетя обратно. Подобна дръзка тактика на зомбакнацистишените беше забелязана по-рано при Работино: зомбитата използват хеликоптери на изключително ниска височина, за да атакуват руските позиции.
31
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Първата рускофашистка атака на Авдеевка е през 2014 година. 9 години руски позор!
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Донецка посока. Авдеевски участък. Позиционните боеве около Авдеевка продължават. На северния фланг зомбитата на киевският наркокартел атакуват позиции, наскоро заети от ВС на РФ близо до Степовое (известно още като Петровское). На южния фланг основните събития се развиват на юг от Северново и самата Авдиевка. В югозападната част на Авдеевка все още има няколко сериозни укрепени райони на зомбираната по натовски стандарт биомаса, които пречат на придвижването на ВС на РФ от тази посока.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
САЩ отново заплашват Русия. Този път американците обърнаха хищния си поглед към Арктик СПГ 2. Историята със "Северен поток" може да се повтари. Съединените щати анонсираха нова терористична атака (акт на индустриален тероризъм): На 8 ноември 2023 г. помощник-държавният секретар на САЩ по енергийните ресурси Джефри Пиат каза: "Съединените щати се стремят да прекратят съществуването на руския Арктик СПГ 2. Нашата цел е да убием този проект."
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Китайските медии обсъждат възможен преврат в Украйна. Статиите пишат, че Буданов тайно се е срещал с представители на Сената на САЩ. Твърди се, че на срещата е обсъден въпросът за отстраняването на Зеленски поради решението му да отмени изборите. В същото време искат да поставят Буданов на негово място.
27
11
 
2
 
! Отговори
ПУТИН преди 6 месеца
УКРИТЕ МЕ ДРАХА, ИМЕНЦЕТО МИ РАЗПРАХА
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Блогърът Вожак Z пише: "да се каже, че на Авдеевския фронт няма промяна, ще бъде погрешно. Продължава систематичното изтощаване на отбранителните формирования на ВСУ, ударите на артилерията, танковете, авиацията в ежедневен режим. Консолидация на заети позиции. Откриване на огневи точки, складове, антени, комуникационни кули, транспорт, ремонтни работилници, места за постоянно и временно разполагане. И, разбира се, точкови нападения в посока Степное и на север от Водяное. Работата не спира.Плюс това започна снаряден глад за укрогрупировката".