Британският съд решава ще бъде ли екстрадиран Асандж в САЩ

Основателят на "Уикилийкс" може да получи 175 години затвор
20 фев 2024 10:33, Елка Василева
34
Британският съд решава ще бъде ли екстрадиран Асандж в САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Днес пред Върховния съд в Обединеното кралство ще се изправи Джулиан Асандж, основателят на уебсайта "Уикилийкс". Съдът ще разгледа вероятно последната му молба да избегне екстрадиране в САЩ, предаде кореспондентът на БНР.

Асандж, който е в британски затвор от 2019 година, е издирван от Вашингтон за публикуване на секретни досиета през 2010 г. и 2011 г., свързани с войните в Ирак и Афганистан и уличаващи във военни престъпления.

В рамките на два дни Джулиан Асандж ще поиска от Върховния съд да отмени решение от юни миналата година, позволяващо на Обединеното кралство да го екстрадира в Съединените щати.

В Америка той ще бъде изправен пред множество обвинения в злоупотреба с компютърни данни и шпионаж, произтичащи от работата му с “Уикилийкс“, публикувайки чувствителни документи на правителството на Съединените щати.

Вашингтон постоянно твърди, че действията на Асандж са застрашили националната сигурност на страната. Това е последният шанс на обвиняемия за обжалване в Обединеното кралство, въпреки че Стела Асандж, съпругата на Джулиан, посочи, че той ще поиска разпореждане от Европейския съд по правата на човека, ако молбата за обжалване бъде отхвърлена.

Ако Джулиан Асандж бъде екстрадиран в Съединените щати, той може да получи 175 години затвор. Междувременно Стела Асандж заяви в интервю за Би Би Си, че стресът, причинен от случая, е изтощил съпруга й физически и психически.

Решението на съда ще определи дали той ще живее или ще умре, каза тя, защото според нея основателят на "Уикилийкс" няма да оцелее, ако бъде екстрадиран в Съединените щати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Навални получи само 19 години, Асандж ще получи 139 години.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Асандж е американският Навални - най-големият критик на Вашингтон, разкрил тайните операции и агенти на ЦРУ.
24
0
 
3
 
! Отговори
Вал преди 2 месеца
Бившата колониална империя ще го прати в бившата робовладелческа държава за " справедлив" съд в конслагера "Гуантанамо".Да живее "демокрацията"!!!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да живее демокрацията,някой да има нещо за смъркане или трябва да си извадя зелена карта че да се снабдя
22
0
 
1
 
! Отговори
Свобода за Асанж! преди 2 месеца
Буквар за СалмонЕЛКА!
21
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Асанж не е предател. Той просто публикува многократно секретна информация и затова е преследван от американското правосъдие. Ако беше публикувал руска секретна информация отдавна щеше да е отровен или да е паднал от някъде. Навални не е публикувал нищо секретно. Но в русия го наричат предател защото расказва за корупцията и шуробаджанащината във висшите кръгове. В европейска страна щяха да му кажат благодаря, но в Русия кражбата на държавни средства и корупцията са основни неща и там е предател.
20
0
 
10
 
! Отговори
до 08 преди 2 месеца
Джулиан Асандж няма как да е "предател", поради простата причина, че той не е американски гражданин и никога не е бил. Асандж е австралиец. Да изкара наяве кирливите ризи на държава, която нито му е родина, нито е неин гражданин може да бъде всичко друго, но не и предателство.
19
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
Ха, сега да видим западната демокрация :) Един дол дренки са всичките.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сноудън отиде в Русия и оцеля. Дори има добра работа и прави добри пари.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Асанж направи грешка. Трябваше да отиде в Русия. Там не предават борците за свобода и истина.
16
2
 
24
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Краварската демокрация и англосакското правосъдие държат в затвора Асандж от 5 години.Без обвинение.И реват за продажния плъх Навални.Пфу ,лицемери и измамници.
15
15
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
До защо 14: Защото Асанж злепоставя САЩ, която е много по-цивилизована и по-демократична страна от русия и подобните й. Изнасяйки публично сведения за САЩ, се отслабва съпротивата им, която оказват диктатурите по света, което внася несигурност от глобален мащаб. Ако беше изнасял сведения само за корупционни схеми и действия по-високите етажи там, това би подтикнало много повече световната ощественост да се прояви в негова защита. Но и той, и Сноудън отидоха далеч. За САЩ са предатели.
14
15
 
7
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 2 месеца
Навални не е публикувал секретна руска информация и не е работил за службите. Копейките пак извъртат нещата.
13
3
 
21
 
! Отговори
Този човек е плакат преди 2 месеца
Плакат с който се казва на бедните. Ха, сте изкарали на бял свят как крадът по западно му, ха сте със неговата съдба. Това е за назидание и страх на бъдещите хора който посмее да говори истината ще последва неговата съдба. Не вкарват в затвора тези които крадът, а тези които показват как богатите крадът. Същото като тук, дето чистачката съдиха за това че помагала с чувалите, а парите с чувалите са си минали граница, без проблем и мустака е на свобода.
12
4
 
31
 
! Отговори
защо преди 2 месеца
Не чухме великите демократи от ЕС веднъж поне да се излъжат и да поискат Асандж да бъде освободен? Колко призиви отправиха Навални да бъде и нито един за Асандж? Защо?
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само си представете ако Асандж беше публикувал досиета уличаващи Русия във военни престъпления. И този Асандж беше в затвор в Белараус примерно и Русия иска да и го предаде. Каква щеше да е реакцията на западната "демократична" общност? Сега от дъжд на вятър се прокрадва по някоя новина за него, от кумова срама един вид. Иначе за Навални, осъден за финансови измами, но припознат от САЩ като противник на Путин, ни заливат с поне десет статии дневно.
10
3
 
21
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Не чувам нашите политици да кв.....ат!
9
1
 
20
 
! Отговори
?!?!?! преди 2 месеца
Американския Навални
8
1
 
6
 
! Отговори
Сделка преди 2 месеца
Путин няма да протестира да Асанж пък него няма да го закачат за Навални.
7
1
 
17
 
! Отговори
Този човек преди 2 месеца
Искра на бял свят мръсните ризи на много хора които перът пати чрез власт. По цял свят. И вместо да започнат дела срещу тях, паралийте започнаха дело срещу човека който показва на целият свят как крадът. Егати фарса е всичко.