Путин искал да "дестабилизира" Германия чрез подслушване

В това го обвини Германия
3 мар 2024 22:20, Стела Стоянова
150
Путин искал да "дестабилизира" Германия чрез подслушване
Снимка БГНЕС, архив

Германия обвини руския президент Владимир Путин, че се опитва да посее разногласия с изтичането на подслушана поверителна дискусия на германската армия за войната в Украйна, в момент, когато Берлин е под натиск да достави на Киев ракетите „Таурус“. 38-минутен запис на разговорите беше публикуван онлайн късно в петък в руските социални медии, като участниците обсъждаха възможното използване на произведените в Германия ракети и тяхното потенциално въздействие. Дискусиите обхванаха и използването на ракети с голям обсег, предоставени на Киев от Франция и Великобритания.

„Става дума за използването на този запис, за да ни дестабилизира и обезпокои“, каза германският министър на отбраната Борис Писториус. Той добави, че „се надява Путин да не успее“. „Това е част от информационна война, която Путин води“, добави той. Писториус каза, че не е запознат с други изтичания на информация в армията. Той добави, че ще изчака резултата от военното разследване на случая, за да реши какво да се прави.

Киев отдавна настоява Германия да му предостави „Таурус“, които могат да достигнат цели на разстояние до 500 километра. Канцлерът Олаф Шолц засега отказва да изпрати ракетите, опасявайки се, че това ще доведе до ескалация на конфликта с ядрена Русия. Придобиването на германските ракети „Таурус“ би осигурило огромен тласък за Украйна, докато Киев се бори да отблъсне инвазията на Русия. Франция и Великобритания са доставили на Киев ракети СКАЛП или „Сторм Шадоу“, като и двете имат обсег от около 250 километра. Но Шолц каза, че Германия не може да следва британски и френски ходове при изпращането на ракети с голям обсег в Украйна. „Това е оръжие с много голям обсег и това, което британците и французите правят, не може да бъде направено от Германия“, каза Шолц, без да уточнява какво точно има предвид. Великобритания отрече да има пряко участие в експлоатацията на ракетите. „Използването на „Сторм Шадоу“ от Украйна е работа на въоръжените сили на Украйна“, каза говорител на Министерството на отбраната (МО) в изявление за AФП. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: ГерманияПутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.