Тръмп прие Орбан във Флорида, Байдън е бесен

Кандидат-президентът нарече унгарския си гост "бос"
9 мар 2024 08:11, Петър Бойчев
53
Тръмп прие Орбан във Флорида, Байдън е бесен
Снимка БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се срещна във Флорида с унгарския премиер Виктор Орбан, предаде Асошиейтед прес. Орбан е министър-председател от 2010 г. насам.

Орбан се превърна в икона за някои консервативни популисти, заради това че проповядва, онова, което той нарича, "илиберална демокрация", белязана от ограничения на имиграцията  и на правата на ЛГБТ общността. Той също така  ограничи съдебната система и медиите. В ЕС Орбан е единственият, който продължи да поддържа близки връзки с Русия, предава БТА.

Във Флорида Орбан се срещна с Тръмп в имението му в Мар а Лаго. Унгарският премиер поства в "Инстаграм" кадри от посрещането, което му устройва Тръмп. Още в началото той унгарският лидер поднесъл на бившата първа дама Мелания букет.

Във видеокадрите от срещата се вижда как Тръмп хвали Орбан и го наричан "бос". "Той е неполемична фигура, защото той казва: "Нещата ще бъдат такива" и нещата приключват. Нали така", допълва Тръмп по адрес на Орбан, докато останалите членове на екипите им се смеят на този коментар.

Вчера външният министър на Унгария Петер Сиярто, придружаващ Орбан, пък приветства "силата" на Тръмп и намекна, че светът би бил по-мирен, ако той все още беше президент. "Ако Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ през 2020 г., войната в Украйна, която продължава вече трета година, нямаше да избухне и конфликтът в Близкия изток щеше да бъде разрешен много по-бързо", написа той.

Орбан подкрепя усилията за преизбиране на Тръмп и е в хладни отношения с администрацията на Джо Байдън, която не покани Унгария на срещата на върха за демокрацията, организирана след встъпването в длъжност на президента. Унгарски официални лица пък обвиниха посланика на  Байдън в Унгария, бившия правозащитник Дейвид Пресман, че се намесва във вътрешните дела на правителството.

Орбан също така ентусиазирано подкрепи последната президентска кампания на Тръмп, като публикува съобщение, насърчаващо републиканеца да "продължи да се бори", след като миналата година срещу него беше заведено първото от общо четири наказателни дела. Миналата седмица Орбан заяви, че победа на бившия президент би била "единственият сериозен шанс" за прекратяване на войната в Украйна.

Същевременно Байдън разкритикува Тръмп, че е приел унгарския премиер в имението си във Флорида. "Знаете ли с кого се среща днес той в Мар-а-Лаго? С Орбан от Унгария, който категорично заяви, че не смята демокрацията за работеща, а се стреми към диктатура. Ето с кого се среща той", каза Байдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: орбанТръмпбайдън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
34
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
До АнонимеН 18 То по едни приятели на Тръмп , да не дава господ .Кимчо уж приятел , а после го засипа с обиди.Не разбра, че с комунисти не са преговаря. Тояга трябва.
15
2
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА преди 1 месец
До АнонименБългарите ликвидират аварския хаганат.Къде си учил история бе спец.
14
22
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
До Фин/ ДА СИ УЧИЛА ДА ЗНАЕШ ГЛЮПАВА ПУТИНИСТКА КРАДЯЩА НИКОВЕ :D
13
7
 
19
 
! Отговори
Фин преди 1 месец
До АнонимеН 18 ...какъв е този Обрам неграмотнико пишещ с главни букви?
12
34
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ТРЪМП Е КАТО НАШЕТО БСП!!! ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СИ МАНДАТ КАТО ПРЕЗИДЕНТ ПОЧТИ НИЩО НЕ СВЪРШИ ЗА НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ. НО КАТО ПАДНА ОТ ВЛАСТ ВЕДНАГА НАДАДЕ ВОЙ ПО НЕЛЕГАЛНИТЕ :D НАШЕТО БСП Е СЪЩОТО КАТО БЯХА НА ВЛАСТ ЛИЧНО НИНОВА Е РАЗПИСВАЛА ОРЪЖИЕТО ЗА УКРАЙНА АМА КАТО НЕ СА НА ВЛАСТ ЗАЩО СЕ ДАВА :D БСП И ТРЪМП СА ВРЕДНИ ПОПУЛИСТИ ОТ КОИТО НЯМА НУЖДА.
11
43
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ПРИЯТЕЛИТЕ НА ТРЪМП: ОБРАН, КИМ ЧЕН УН И ФАЛШИВИТЕ ПУТИН. ЧОВЕК СЕ ПРЕЦЕНЯВА ПО ПРИЯТЕЛИТЕ СИ.
10
6
 
48
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Новата коалиция се заформя. Да му мислят еврослугите на Сорос!
9
8
 
16
 
! Отговори
Бойко преди 1 месец
Аз па съм българският бос;))) алфа мъжкият на женското стадо от шефки, но не ставам за износ, наднормен съм;)))
8
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите са били част от Аварския каганат.
7
8
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам Орбан и си мисля,възможно ли е във България да се появи подобен политик,независим със собствено мнение без значение кой седи срещу него?
6
8
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само можем да си мечатаем за такъв премиер с топки. Не приема бежанци,открито се противопоставя на обратните и не се оставя посолството на краварите да управлява страната му. И въпреки това ЕС им плаща много повече милиарди евра по всички европейски програми и са в Шенген. А ние послушковците изпълнявамв всички нареждания и за награда едно голямо НИЩО. Само Боко спечели обещание да не му разкриват престъпните схеми и да не лежи в затвора.
5
49
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Двамата са луди за връзване.
4
4
 
48
 
! Отговори
Бум преди 1 месец
Мумията да не се напряга много да не се пръсне.
3
6
 
60
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Каква демокрация това е вече клише зад което сащ убива и граби.
2
17
 
0
 
! Отговори
Ze nigmar преди 1 месец
Псевдоосманци на биха ви го здраво по османски:)))
1
54
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Пyтинoпитецитe се сбраха :))) Трябваше да поканят и Лукашенко, а можеше и Ким Грух, за да е пълен отбора :)))